today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Αρνείται η Βόρεια Κορέα ότι απαίτησε πλήρη άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Αρνείται η Βόρεια Κορέα τον ισχυρισμό του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η Πιονγκιάνγκ απαίτησε πλήρη άρση των κυρώσεων κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης, κρινόμενης εκ της έκβασής της, διάσκεψης κορυφής στο Ανόι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο, ο οποίος μίλησε μετά τις επίμαχες συνομιλίες των δυο ηγετών, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η αποστολή του στο Ανόι ζήτησαν μόνο μερική άρση των κυρώσεων ως αντάλλαγμα για την απενεργοποίηση του κύριου πυρηνικού συγκροτήματος της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Ρι δήλωσε ότι η χώρα του είχε κάνει «ρεαλιστικές» προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους παροπλισμού του Yongbyon, υπό την εποπτεία Αμερικανών παρατηρητών.

«Αυτή η πρόταση ήταν το μεγαλύτερο μέτρο αποπυρηνικοποίησης που θα μπορούσαμε να πάρουμε σε αυτό το σημείο εμπιστοσύνης μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε.
Σε αντάλλαγμα, ο Ρι δήλωσε ότι ο Βορράς ήθελε μόνο μερική άρση των κυρώσεων «που παρεμποδίζουν την πολιτική οικονομία και το βιοπορισμό του λαού μας».

Ο Τραμπ επιμένει ωστόσο ότι ζητήθηκε από τις ΗΠΑ η πλήρης άρση των κυρώσεων. Μετά τις συνομιλίες τους, είπε ότι ο Κιμ προσφέρθηκε να διαλύσει όλο το συγκρότημα Yongbyon, το ερευνητικό και παραγωγικό κέντρο που βρίσκεται στο επίκεντρο του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας αλλά ότι σε αντάλλαγμα ήθελε να αρθούν όλες οι κυρώσεις, κάτι που οι ΗΠΑ δεν ήταν διατεθειμένες να προσφέρουν.

Τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν αναφέρθηκαν στην αποτυχία των συνομιλιών ή τη διαφωνία που υπήρξε σχετικά με τα αιτήματα του Βορρά για την άρση των κυρώσεων και αυτά των ΗΠΑ για την κατάργηση του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκιάνγκ.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA υιοθέτησε έναν συμφιλιωτικό τόνο, λέγοντας πως ο Κιμ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Τραμπ για τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη θετική έκβαση της συνάντησης και για το μακρινό ταξίδι που πραγματοποίησε στο Βιετνάμ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ