today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Η σοβαρότερη πολιτική κρίση της θητείας του Τζάστιν Τριντό

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη πολιτική κρίση της θητείας του στο αξίωμα, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του, της Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, ότι το περιβάλλον του της ασκούσε πιέσεις με ανάρμοστο τρόπο να παρέμβει στο δικαστικό σύστημα προκειμένου να βοηθήσει μια εταιρεία-κολοσσό των κατασκευών να αποφύγει την προσαγωγή της σε δίκη και να υπάρξει εξωδικαστικός συμβιβασμός στην υπόθεση της”SNC-Lavalin”, έπειτα από μια σειρά αποκαλύψεων της εφημερίδας Globe & Mail.

O καναδικός όμιλος κατηγορείται για διαφθορά, συγκεκριμένα ότι μοίρασε δωροδοκίες ύψους 48 εκατ. καναδικών δολαρίων (32 εκατ. ευρώ) σε λίβυους αξιωματούχους επί των ημερών του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, μεταξύ του 2001 και του 2011.

Οι κατηγορίες που εξακόντισε η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ καταθέτοντας σε επιτροπή της καναδικής Βουλής εξώθησαν τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άντριου Σιρ να δηλώσει πως ο πρωθυπουργός οφείλει να παραιτηθεί, λίγους μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Οι καταγγελίες της Ουίλσον-Ρέιμπουλντ

Η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής της καναδικής Βουλής των Κοινοτήτων που είναι αρμόδια για τη Δικαιοσύνη ότι αντιπαρατέθηκε με τον Τριντό για αυτές που αποκάλεσε «ανάρμοστες» πιέσεις από στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου να βοηθήσει την κατασκευαστική SNC-Lavalin να αποφύγει την προσαγωγή της σε δίκη για δωροδοκία αξιωματούχων του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη.

Η πρώην υπουργός των Φιλελεύθερων εκφράστηκε για πρώτη φορά δημόσια για την υπόθεση αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, πριν από τρεις εβδομάδες. Οι δηλώσεις της ενδέχεται να επιδεινώσουν αυτήν που χαρακτηρίζεται ήδη η χειρότερη κρίση στη διάρκεια της θητείας του Τζάστιν Τριντό, που οδήγησε στην παραίτηση της Ουίλσον-Ρέιμπουλντ αλλά και του πιο στενού του συνεργάτη και προσωπικού του γραμματέα.

«Μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου του 2018, δεχόμουν συνεχείς πιέσεις από μέρους πολλών προσώπων στις τάξεις της κυβέρνησης για να επέμβω πολιτικά (…) και με ανάρμοστο τρόπο, ώστε να υπάρξει φιλικός διακανονισμός (της καναδικής δικαιοσύνης) με την “SNC-Lavalin”, αφηγήθηκε η Ουίλσον-Ρέιμπουλντ ενώπιον της επιτροπής της καναδικής Βουλής που είναι αρμόδια για τη Δικαιοσύνη.

Τόνισε ακόμη πως δέχθηκε επανειλημμένα «συγκαλυμμένες απειλές», ότι της δόθηκε να καταλάβει πως καλά θα έκανε «να αποφύγει μια σύγκρουση με τον πρωθυπουργό» ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Συμπλήρωσε ότι πιστεύει ακράδαντα πως υποβιβάστηκε στο αξίωμα της υπουργού αρμόδιας για τις Υποθέσεις των Βετεράνων στον μίνι-ανασχηματισμό του Ιανουαρίου εξαιτίας της άρνησής της να επέμβει στην υπόθεση της εταιρείας-κολοσσού των κατασκευών.

Ο επικεφαλής των συντηρητικών Άντριου Σιρ απαιτεί να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό

 

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Καναδά, ο Άντριου Σιρ, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό οφείλει πλέον να παραιτηθεί, ενώ αξίωσε να διενεργηθεί έρευνα της αστυνομίας για τις παρεμβάσεις στην υπόθεση.

Ο ηγέτης των συντηρητικών δήλωσε ότι τον αηδίασε και του προκάλεσε φρίκη η κατάθεση της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, της Τζόντι Ουίλσον-Ρέιμπουλντ, ενώπιον επιτροπής της καναδικής Βουλής για το σκάνδαλο.

Ο Σιρ είπε πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν η αντιπολίτευση θα υποβάλει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης των Φιλελεύθερων υπό τον Τριντό λόγω της υπόθεσης.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έκρινε εξάλλου ότι πρέπει να παραιτηθεί ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδιακής δημόσιας διοίκησης του Καναδά, διότι υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές ενέργειες στην υπόθεση της “SNC-Lavalin”.

Ο Τριντό αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος ή το περιβάλλον του άσκησαν πίεση γι’ αυτό.

«Επιμένω σθεναρά, όπως έκανα εξαρχής, ότι εγώ και το προσωπικό μου ενεργήσαμε πάντα με προσήκοντα και επαγγελματικό τρόπο», αντέτεινε ο Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Μόντρεαλ.

«Διαφωνώ απόλυτα με τους χαρακτηρισμούς (της Ουίλσον-Ρέιμπουλντ) για τα γεγονότα», πρόσθεσε και απέρριψε την απαίτηση του Άντριου Σιρ, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να παραιτηθεί, διαβεβαιώνοντας ότι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν στις κάλπες ποιος θεωρούν πως έχει δίκιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ