today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Guardian: Οι Εντάσεις Κύπρου και Τουρκίας μεγαλώνουν λόγω του μεγάλου κοιτάσματος αερίου

Οι εντάσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας μπορεί να μεγαλώσουν καθώς η  ExxonMobil  προτίθεται να ανακοινώσει την ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στη νότια ακτή του διαιρεμένου νησιού.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Guardian που υπογράφει η Helen Smith το οποίο ισχυρίζεται ότι “Μετά από περισσότερους από τρεις μήνες ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, η  αμερικανική εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τα ευρήματά της αυτήν την εβδομάδα σε μια ευνοϊκή χρονική στιγμή του αγώνα για τον εντοπισμό κερδοφόρων υποθαλάσσιων πόρων”.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Charles Ellinas, ‘’όλα τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν πολλά ευρήματα ώστε να συνεχίσει τη διερεύνηση η ExxonMobil και δυνητικά υπάρχουν μεγάλα αποθέματα’’.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την περιοχή δεν θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτεροι εν μέσω διενέξεων σχετικά με τα ενεργειακά ευρήματα. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα αποστείλει τα δικά της πλοία στην περιοχή ένα χρόνο αφότου μπλοκάρισε τις έρευνες της ιταλικής Eni. Στο δημοσίευμα μεταφέρονται οι πρόσφατες δηλώσεις  του Mevlüt Çavuşoğlu σχετικά με τους φυσικούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Αν αποδεσμευθούν τα αποθέματα, αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα μεταβληθεί η ενεργειακή γεωπολιτική και  – όπως ελπίζουν οι δυτικοί πολιτικοί- θα μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία για το αέριο. Στην εθνικά διαιρεμένη Κύπρο, μια προοπτική ενεργειακών αποθεμάτων θεωρείται και ως εν δυνητική αλλαγή παιχνιδιού που θα συνέβαλε στη συμφιλίωση των αντίπαλων κοινοτήτων στο νησί, της ελληνικής και της τουρκικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ