today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Πόλος έλξης επισκεπτών η έκθεση «ΟιΝοτικά» στην Κρήτη

Πόλο έλξης αποτελεί η έκθεση θεσμός «ΟιΝοτικά» που πραγματοποιείται από το Σάββατο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Δ.Ε.Κ.Κ), στις Γούρνες Ηρακλείου και ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα με παράλληλες δράσεις.

Οι οινοποιοί της Κρήτης, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, για 12η χρονιά, υποδέχονται τους φίλους του κρητικού Αμπελώνα στην έκθεση «ΟιΝοτικά», όπου οι εκατοντάδες επισκέπτες περιηγούνται σε «οινικές περιπλανήσεις», γνωρίζοντας τη δυναμική και τον χαρακτήρα των οινοποιήσιμων ποικιλιών του νησιού.

Οι επισκέπτες της έκθεσης γεύονται κρασιά σοδειάς του 2018, αλλά και ώριμα κρασιά προηγούμενων ετών από 31 διαφορετικά οινοποιεία του νησιού, έρχονται σε επαφή με τους παραγωγούς και ενημερώνονται για τη συνολική και συγκροτημένη προσπάθεια που κάνει το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης τα τελευταία 13 χρόνια.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που επισκέφτηκε τον χώρο της έκθεσης, μίλησε με εκθέτες οινοποιούς με τους προέδρους των δικτύων Χανίων -Ρεθύμνου Νίκο Καραβιτάκη και Ηρακλείου Νίκο Δουλουφάκη και αναφέρθηκε στην επιτυχία του θεσμού, αλλά και στις στοχευμένες δράσεις που γίνονται για την περαιτέρω ανάδειξη και εμπορική επιτυχία των κρητικών κρασιών. Ο κ. Αρναουτάκης έδωσε παράλληλα συγχαρητήρια σε όλους για την καλή οργάνωση και προώθηση των εκλεκτών παραδοσιακών μας κρασιών. «Οι Οινοποιοί της Κρήτης καταβάλλουν σπουδαία προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την επιτυχή ανάδειξη του Κρητικού Αμπελώνα και των τοπικών ποικιλιών, του πολιτισμού, της  παράδοσης. Τους αξίζουν συγχαρητήρια» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Η Περιφέρεια Κρήτης,  πρόσθεσε, «συνεργάζεται και στηρίζει κάθε προσπάθεια και δράση που αναδεικνύει και προβάλλει τα κρητικά προϊόντα, τον πρωτογενή τομέα του νησιού, τις καλλιέργειες, την επιχειρηματικότητα-μεταποίηση. Παράλληλα σε συνεργασία με τους φορείς  υλοποιούμε το “ πάντρεμα” του αγροτικού τομέα με τον πολιτισμό και τον τουρισμό».
Οι πρόεδροι των δικτύων Οινοποιών Νίκος Καραβιτάκης και Νίκος Δουλουφάκης επεσήμαναν, από την πλευρά τους, ότι «η Περιφέρεια, οι φορείς, ο  κόσμος, έχουν αγκαλιάσει για μια ακόμη χρονιά την έκθεση. Είναι μια έκθεση θεσμός που εμείς θα συνεχίσουμε και θα δίνουμε το παρόν μας σε εκθέσεις εντός και εκτός Κρήτης, αλλά και στο εξωτερικό».
H έκθεση στο ΔΕΚΚ ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα, με είσοδο αποκλειστικά για επαγγελματίες του κλάδου.

Στις 18:30 θα ακολουθήσει ενημέρωση στους αμπελουργούς της Κρήτης, από τον Στέφανο Κουνδουρά, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με θέμα «Κλάδεμα της Αμπέλου, Γηγενών Ποικιλιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ