today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Κ.Μπακογιάννης: «Άμεσες παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια και ράμπες για μια Αθήνα προσβάσιμη σε όλους»

Τον σχεδιασμό που έχει γίνει στην κατάρτιση του προγράμματος του συνδυασμού «Αθηνά Ψηλά» ώστε οι υποδομές της πόλης να είναι προσβάσιμες σε όλους συζήτησε διεξοδικά σήμερα ο Κώστας Μπακογιάννης στην συνάντηση που είχε με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών.
«Για εμάς δεν νοείται να υπάρχει Αθήνα με εσωτερικά σύνορα ή «αόρατους ανθρώπους». Θέλουμε η πόλη να είναι προσβάσιμη και φιλόξενη για όλους» είπε ο Κώστας Μπακογιάννης σημειώνοντας πως «από τα 24.000 πεζοδρόμια του Δήμου μόνο στα 8.000 έχουν κατασκευαστεί ειδικές ράμπες για τη μετακίνηση ατόμων με κινητικά προβλήματα. Σε κεντρικούς δρόμους όπως η Πανεπιστημίου και η Ακαδημίας δεν υπάρχουν στα πεζοδρόμια οδηγοί όδευσης τυφλών»
Το Δ.Σ. της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών έθεσε μια σειρά από ζητήματα μεταξύ των οποίων:

-Να υπάρχουν οδηγοί όδευσης τυφλών σε περισσότερα σημεία της πρωτεύουσας αλλά και δυνατότητα ανεμπόδιστης διέλευσης στα πεζοδρόμια.
-Προσβασιμότητα στους χώρους που ανήκουν στον Δήμο αλλά και στο ψηφιακό περιβάλλον των υπηρεσιών του.
-Ο Δήμος να μην είναι απρόσωπος και να συνεργάζεται με την Ομοσπονδία που είναι ο πρώτος φορέας ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Κωστας Μπακογιάννης εξήγησε στην Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του δίνουν έμφαση στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας των εξωτερικών υποδομών (ράμπες, οδηγοί όδευσης τυφλών, θέσεις στάθμευσης) καθώς και στην κατασκευή νέων για να καλυφθούν περισσότερα σημεία της πόλης. Σχεδιάζονται επίσης διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, όπου αυτό είναι δυνατόν, καθώς και ολοκληρωμένοι διάδρομοι πλήρους προσβασιμότητας που θα ενώνουν κεντρικά σημεία και δρόμους της πόλης και παράλληλα θα συνδέονται με τις αστικές συγκοινωνίες, με υπηρεσίες του Δήμου και σημεία με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.
«Αυτονόητο είναι πως ράμπες στις εισόδους, αναβατόρια και κατάλληλοι χώροι αναμονής πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κτίριο και υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων» ανέφερε στην Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών ο Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό που προβλέπει τη δυνατότητα πρόσβασης των τυφλών στις ηλεκτρονικές δημοτικές υπηρεσίες.
Επισήμανε επίσης πως πρέπει να αναμορφωθεί για τους τυφλούς και τα άτομα με αναπηρία το σύστημα της μοριοδότησης για τη συμμετοχή τους σε δομές του Δήμου (παιδικοί σταθμοί κ.λ.π.) αλλά και να υπάρξουν παρεμβάσεις στο θέμα των δημοτικών τελών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ