today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Βενεζουέλα: Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τα πυρά του στρατού στα σύνορα με τη Βραζιλία

Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες στα σύνορα Βραζιλίας – Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο δήμαρχος της Gran Sabana, Εμίλιο Γκονζάλες, επιβεβαίωσε το θάνατο της άτυχης γυναίκας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Washington Post, το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε όταν ομάδα πολιτών μπήκε μπροστά από τους Βενεζουελάνους στρατιώτες προσπαθώντας να διατηρήσει ανοιχτά τα σύνορα, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να ανοίξουν πυρ.

Την είδηση επιβεβαιώνει ο δήμαρχος της πόλης Γκραν Σαμπάνα, τα μέλη της φυλής Pemon συγκρούστηκαν με τους εθνοφύλακες και τον στρατό της Βενεζουέλας, που μετέφεραν τανκς στα σύνορα με τη Βραζιλία. Ο ίδιος αναφέρει ότι στρατιώτες άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες και έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Η Γκραν Σαμπάνα βρίσκεται στην πολιτεία Μπολίβαρ, στα σύνορα με τη Βραζιλία. Στην απέναντι πλευρά των συνόρων έχει μεταφερθεί και αποθηκευτεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Βενεζουέλας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε μέσω του Twitter ότι ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των Πέμον που “βρίσκονταν στον σταθμό ελέγχου της Εθνοφρουράς”. Ζήτησε επίσης να συλληφθούν οι υπεύθυνοι για την καταστολή και “τη δολοφονία των αδελφών μας Πέμον (…) που στηρίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια”.

Αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει στην αμερικανική εφημερίδα ότι κάτοικοι του χωριού που βρίσκεται στα σύνορα προσπάθησαν να εμποδίζουν τον στρατό ώστε να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ πληροφορίες θέλουν να έχουν απαγάγει τρεις στρατιώτες.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διέταξε το σφράγισμα των συνόρων, καθώς η αντιπολίτευση σχεδίαζε να φέρει την ανθρωπιστική βοήθεια από τη Βραζιλία και άλλες δύο γειτονικές χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ