today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Σκέψεις Μπάιντεν για διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών

Παρά το γεγονός ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν έχει λάβει την απόφασή του για την συμμετοχή του στην προεκλογική κούρσα των προεδρικών εκλογών του 2020, πηγές που μιλούν ιδιωτικά μαζί του, αφήνουν να εννοηθεί ότι θα είναι υποψήφιος, μεταδίδει το ABC News.

Ο Ρόμπερτ Γουλφ, σημαντικός χορηγός του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην οικονομικός σύμβουλος του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που γνωρίζει τον Μπάιντεν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, μίλησε μαζί του την προηγούμενη εβδομάδα και πιστεύει πως ο Μπάιντεν “θα είναι υποψήφιος σε ποσοστό 90%.”

“Ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν διαφορετικός από το 2015. Μου έδωσε την εντύπωση του ανθρώπου που είναι έτοιμος να κατέβει στον προεκλογικό αγώνα και προσπαθούσε να αποφασίσει την καλύτερη χρονική στιγμή για να το ανακοινώσει,” δήλωσε ο Γουλφ στο ABC News.

“Ο Μπάιντεν αισθάνεται ότι έρχεται από έναν εξαιρετικό προεκλογικό αγώνα που δόθηκε για τις ενδιάμεσες εκλογές [του περασμένου Νοεμβρίου], ενώ βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να βρεθεί απέναντι [στον πρόεδρο Τραμπ] σε ολόκληρη την χώρα,” πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν συναντήθηκε επίσης την προηγούμενη εβδομάδα με την Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Νταϊάν Φάινσταϊν που εκλέγεται στην Καλιφόρνια. Το γραφείο της δήλωσε στο ABC News ότι η γερουσιαστής έφυγε από την συνάντηση αυτή με την αίσθηση ότι ο Μπάιντεν θα επιδιώξει να είναι προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, όταν ο ίδιος ρωτήθηκε για τα σχέδια του αναφορικά με το 2020, την Κυριακή και στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου (MSC), εμφανίστηκε συγκρατημένος.

“Δεν έχω αποφασίσει σχετικά. Είμαι στην διαδικασία για να το κάνω και στο άμεσο μέλλον θα γνωρίζει ο καθένας τι θα πράξω,” είπε ο Μπάιντεν.

Καθώς ο Μπάιντεν σκέφτεται τα επόμενα βήματά του, ο ίδιος δηλώνει ότι δεν βιάζεται να μπει στην προεκλογική εκστρατεία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν -μέχρι στιγμής- περίπου 12 υποψήφιοι για την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών.

“Νομίζω ότι υπάρχει ένα ικανοποιητικό περιθώριο χρόνου [για να αποφασίσω] και νομίζω ότι στις ΗΠΑ έχουμε μία τάση να αρχίζουμε από πολύ νωρίς τον προεκλογικό αγώνα,” δήλωσε ο Μπάιντεν στο Μόναχο.

Ένας εκπρόσωπος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα σχόλια που έκανε την Κυριακή ο Μπάιντεν μιλούν από μόνα τους.

Καθώς ο ίδιος θέλει χρόνο για να λάβει τις αποφάσεις του, μερικοί πολιτικοί του σύμμαχοι βρίσκονται σε ετοιμότητα για να τον βοηθήσουν και να λάβουν μέρος, σε μία ενδεχόμενη προεκλογική του εκστρατεία.

Ο Τζέιμς Σμιθ που ήταν υποψήφιος για κυβερνήτης στη Νότια Καρολίνα το 2018, δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με συνεργάτες του Μπαίντεν την τρέχουσα περίοδο κι έχει συζητήσει για το ποιος θα μπορούσε να είναι χρήσιμος στη Νότια Καρολίνα, στην περίπτωση που ο Μπάιντεν διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

“Όλοι αναμένουμε ότι δεν είναι ‘αν’ αλλά ‘πότε’ θα το ανακοινώσει,” δήλωσε ο Σμιθ στο ABC News.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία του Σμιθ το 2018 και στην διάρκεια ενός μηνύματος μέσω βίντεο στην Διάσκεψη των Δημοκρατικών της Νότιας Καρολίνας το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Μπάιντεν είπε ότι ο Σμιθ του θυμίζει τον μεγαλύτερο γιο του Μπο [πέθανε το 2015].

Παρά το γεγονός ότι ο Σμιθ δεν έχει δραστηριοποιηθεί μετά από υπόδειξη του Μπάιντεν, ο ίδιος πιστεύει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι υποψήφιος και για τον λόγο αυτό, προετοιμάζεται για την εξέλιξη αυτή. “Δεν μου έχει πει ότι σχεδιάζει να είναι υποψήφιος, αλλά προετοιμαζόμαστε γι΄ αυτό που πιστεύουμε ότι θα είναι μία πολύ δυναμική προεκλογική εκστρατεία ‘Ο Τζο Μπάιντεν για Πρόεδρος’ εδώ στη Νότια Καρολίνα,” πρόσθεσε ο Σμιθ.

Μετά από ένα πιο ήρεμο πρόγραμμα δημοσίων εμφανίσεων τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, οι εμφανίσεις του πρώην αντιπροέδρου έχουν αρχίσει την περίοδο αυτή να γίνονται συχνότερες.

Πέρα από το ταξίδι του στην διάσκεψη MSC -στην οποία ο ίδιος λαμβάνει μέρος συχνά- ο Μπάιντεν έχει προγραμματίσει τρεις δημόσιες εμφανίσεις στο πρόγραμμά του για τον Φεβρουάριο.

Ο Μπάιντεν είχε προγραμματισμένη εμφάνιση χθες στο πανεπιστήμιο (University of Pennsylvania) για μία συζήτηση σχετικά με ζητήματα παγκοσμιοποίησης, αλλά και τοπικά θέματα.

Στις 26 Φεβρουαρίου, θα λάβει μέρος σε μία συζήτηση με τον συγγραφέα Τζον Μίτσαμ στο πανεπιστήμιο (University of Delaware). Η εκδήλωση αυτή έχει επαναπρογραμματιστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα λάβει επίσης, μέρος σε συζήτηση για την “Ηγεσία των ΗΠΑ σε έναν Μεταβαλλόμενο Κόσμο,” που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, στο πανεπιστήμιο (University of Nebraska Omaha).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ