today-is-a-good-day
19 C
Athens

Έλαμψαν… Τζόκοβιτς και Μπάιλς

Η βραδιά στα «Laureus Awards» ήταν αφιερωμένη στο τένις και στη γυμναστική!

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, όπως έγινε πέρυσι με τον Ρότζερ Φέντερερ, παρέλαβε το βραβείο του κορυφαίου αθλητή της χρονιάς, ενώ η Σιμόν Μπάιλς, το αντίστοιχο βραβείο στις γυναίκες, σε μία άκρως φαντασμαγορική εκδήλωση που έγινε στο Μονακό .

Η Αμερικανίδα γυμνάστρια έλαμψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο κι εν συνεχεία στέφθηκε και παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2018.

Υποψήφιος στην κατηγορία για τον κορυφαίο αθλητή με αναπηρία ήταν και ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, αλλά το βραβείο απονεμήθηκε στην Σλοβάκα Ενριέτα Φαρκάσοβα.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Κορυφαίος αθλητής της χρονιάς αναδείχθηκε ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος τενίστας έκανε εμφατική επιστροφή στο άθλημα που αντιπροσωπεύει. Τον Ιανουάριο του 2018 βρισκόταν στο Νο 14 της παγκόσμιας κατάταξης και σε λιγότερο από ένα χρόνο επέστρεψε στην κορυφή, κατακτώντας, μάλιστα, πρόσφατα και το Australian Open.

Κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς αναδείχθηκε η Αμερικανίδα «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Ρίο και παγκόσμια πρωταθλήτρια της γυμναστικής, Σιμόν Μπάιλς.

Ομάδα της χρονιάς αναδείχθηκε, όπως αναμενόταν, άλλωστε, η Εθνική Γαλλίας. Υπό τις οδηγίες του Ντιντιέ Ντεσάν, οι «τρικολόρ» θριάμβευσαν στο Μουντιάλ της Ρωσίας επικρατώντας στον τελικό της Κροατίας.

Καλύτερος αθλητής στα xtreme sports – Κλόι Κιμ (σνόουμπορντ).

Το βραβείο του καλύτερου νέου αθλητή της χρονιάς απονεμήθηκε στην Ναόμι Οσάκα (τένις). Πρόσφατα η αθλήτρια από την Ιαπωνία κατέκτησε το Open της Μελβούρνης.

Ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο μαραθώνιο, Ελιουντ Κιπτσόγκε (Κένυα), τιμήθηκε με το βραβείο exceptional achievement (ξεχωριστό επίτευγμα).

Η κορυφαία σκιέρ όλων των εποχών, Λίντσει Βον, η οποία αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2019 λόγω τραυματισμών, πήρε το βραβείο του «ευ αγωνίζεσθαι», με τους παρευρισκόμενους να σηκώνονται όρθιοι και να καταχειροκροτούν την 35χρονη Αμερικανίδα, η οποία ξέσπασε σε κλάματα.

Η μεγαλύτερη επιστροφή της χρονιάς ήταν ο Τάιγκερ Γουντς, ο οποίος τιμήθηκε με το αντίστοιχο βραβείο. Ο Αμερικανός μετά από πενταετή αποχή από το άθλημα, λόγω επέμβασης στην σπονδυλική του στήλη, κέρδισε τον πρώτο του τίτλο τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Ατλάντα (Tour Championship), αφήνοντας πίσω του τον κάτοχο του τίτλου Τζάστιν Ρόουζ. Αυτός ήταν ο 80ος τίτλος PGA του Αμερικάνου αθλητή.

Το βραβείο της κορυφαίας αθλητικής στιγμής της χρονιάς απονεμήθηκε στον 70χρονο Κινέζο ορειβάτη, Ξία Μπογιού, ο οποίος έχασε και τα δύο πόδια από το κρυολόγημα στο Έβερεστ πριν από περισσότερα από 40 χρόνια. Κατάφερε, όμως, στην πέμπτη του προσπάθεια να ανέβει στο ψηλότερο βουνό του κόσμου τον Μάιο του 2018.

Η 33χρονη Σλοβάκα εννέα φορές Παραολυμπιονίκης του σκι στην κατηγορία Β3, Ενριέτα Φαρκάσοβα, τιμήθηκε με το βραβείο του κορυφαίου αθλητή/τριας της χρονιάς με αναπηρία. Υποψήφιος στην ίδια κατηγορία ήταν και ο Παραολυμπιονίκης του Μπότσια, Γρηγόρης Πολυχρονίδης.

Ο μακροβιότερος τεχνικός στα χρονικά της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, δεν έλλειψε από τα Laureus Awards. Στον Αλσατό τεχνικό, ο οποίος μετά την απομάκρυνσή του από τον πάγκο των «κανονιέρηδων» τον Ιούνιο του 2018 δεν εργάζεται σε κάποια ομάδα, δόθηκε το βραβείο «Lifetime Achievement» (επίτευγμα ζωής).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ