today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Aξιωματούχοι EE στο Reuters: Σε κίνδυνο η εκταμίευση των 750 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα

Στον μεγάλο κίνδυνο να μην λάβει η Ελλάδα τη δόση των 750 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων, καθώς έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, αναφέρεται το ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Reuters τα χρήματα αποτελούν μέρος των περίπου 4,8 δισ. ευρώ από κέρδη στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, τα οποία θα παραδοθούν στην Αθήνα στα μέσα του 2022 σε εξαμηνιαίες δόσεις, αλλά και από το waiver στην αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου στα δάνεια που είχε πάρει.

Η κάθε δόση φτάνει τα 750 εκατομμύρια ανά εξάμηνο και έχει αποτελεί, σύμφωνα με το Reuters, κίνητρο για την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί στα πλαίσια των προγραμμάτων διάσωσης.

Η Κομισιόν θα εκδώσει, στις 27 Φεβρουαρίου, έκθεση μεταμνημονικής επιτήρησης για την πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. Το συμπέρασμα αυτής της έκθεσης θα είναι καθοριστικής σημασίας για τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης πριν αποφασίσουν εάν θα επιτρέψουν την εκταμίευση.

Σύμφωνα με το Reuters, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, εκτιμά πως η έκθεση «θα αναφέρει πιθανώς ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθέντες μεταρρυθμίσεις».

«Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι πρόκειται να συνεδριάσουν για να συζητήσουν το θέμα στις 11 Μαρτίου, δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση εκτός αν η Αθήνα ολοκληρώσει τις δράσεις στο διάστημα μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου», πρόσθεσε.

Το Reuters επισημαίνει, επίσης, ότι υπάρχουν 16 διαφορετικές μεταρρυθμίσεις σε διαφορετικά στάδια ολοκλήρωσης, με τις βασικές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται, να συνδέονται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και με το νομικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, ειδικά για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

«Το βασικό ζήτημα είναι ο νόμος για το πτωχευτικό δίκαιο, για τον οποίο χρειάζεται μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των όχι τόσο εύπορων ιδιοκτητών κατοικιών και των τραπεζών», είπε στο πρακτορείο ένας από τους αξιωματούχος της Ευρωζώνης και πρόσθεσε πως «η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται ακόμα το συγκεκριμένο νόμο ενώ λαμβάνει και τα σχόλια των θεσμών».

Τέλος, το πρακτορείο Reuters αναφέρει την επισήμανση και των δύο αξιωματούχων ότι στην περίπτωση που αποφασίσει να μην εκταμιευθούν τα χρήματα τον Μάρτιο, αυτό μπορεί να γίνει πάντως σε μεταγενέστερη φάση, εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ