today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Κύπρος: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου – Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας

Την ανακάλυψη «τεράστιου» κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου αναμένεται να ανακοινώσει, την επόμενη εβδομάδα, η αμερικανική ExxonMobil.

Αυτό ανέφερε αξιωματούχος της Κύπρου, μιλώντας στο ιταλικό πρακτορείο «Agenzia Nova», στο περιθώριο του συνεδρίου EGYPS 2019, που διεξάγεται στο Κάιρο.

Ο αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, φέρεται να συνέκρινε το κυπριακό κοίτασμα, με το αιγυπτιακό Zohr, που είναι και το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι σήμερα.

Χαρακτηριστικά, φέρεται να είπε ότι το κοίτασμα που βρέθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ “δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το Zohr, έχει όμως παρόμοιο αποθεματικό”.

Στην έντονη κινητικότητα στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα «απαντά» με επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας ετοιμάζεται να προχωρήσει στη μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία του.

Η άσκηση θα διεξαχθεί από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου, ενώ λίγο νωρίτερα, στις 20 Φεβρουαρίου, οι Τούρκοι έχουν προγραμματίσει την αποστολή δεύτερου πλοίου για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά της Κύπρου.

Η τουρκική πλευρά έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή για της για γεωτρήσεις ακόμη και σε ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ανεβάζοντας έτσι την ένταση στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ