today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Τα γυρίζει… ο Κατρούγκαλος για το άρθρο 32 κάνοντας λόγο για «fake news» της ΝΔ

Τακτικισμούς εξέτασε η κυβέρνηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα καταψήφιζαν δική τους πρόταση για αναθεώρηση…

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο κ. Κατρούγκαλος ανασκεύασε, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για «fake news» της ΝΔ.  Αρνείται δε, ότι είπε πως: «η απόφαση της ΝΔ να κατεβάσει δικό της ψηφοδέλτιο και να υπερψηφίσει το άρθρο 32 του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αναγκάσει την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν ως μη συμβατά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκπονεί σχέδιο ώστε να αποσύρει ορισμένους βουλευτές του από την ψηφοφορία ώστε το επίμαχο άρθρο να μην συγκεντρώσει 180 βουλευτές τώρα και για την αναθεώρηση του να απαιτηθεί η αυξημένη πλειοψηφία από την επόμενη Βουλή. Προς την κατεύθυνση αυτή, στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα «κατέβουν» με ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από το «ναι», «όχι» και το «παρών» θα αναγράφεται και η κατεύθυνση του αναθεωρητέου άρθρου, ενώ στα ψηφοδέλτια της ΝΔ δεν θα αναγράφεται προς ποια κατεύθυνση θα αναθεωρηθεί το άρθρο.

Δηλαδή, η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει η παρούσα Βουλή να μην κρίνει μόνο ποια άρθρα είναι να αναθεωρήσει η επόμενη Βουλή, αλλά και το περιεχόμενο τους.

Οι δυο κοινοβουλευτικές ομάδες, της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει έως την Τετάρτη το μεσημέρι να καταθέσουν τα ψηφοδέλτια τους στο Προεδρείο της Βουλής. Οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίσουν και τα δυο ψηφοδέλτια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να πραγματοποιηθούν έξι συνεχόμενες ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και εάν αποβούν άκαρπες τον λόγο να πάρει ο λαός. Η ΝΔ προτείνει τρεις ψηφοφορίες, και στην τελευταία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται ακόμα και με απλή πλειοψηφία. Από την κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσει στην Επιτροπή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση βλέπουν μια προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσπεράσει τον σκόπελο προσφυγής στις κάλπες το 2020 οπότε λήγει η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου.

 

 

 

 

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ