today-is-a-good-day
21 C
Athens

Ν.Κεραμέως: Η κυβέρνηση μπλοκάρει για τα επόμενα 10 χρόνια τον εκσυγχρονισμό του συντάγματος

«Η Νέα Δημοκρατία προσήλθε στη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος με τον δέοντα σεβασμό προτείνοντας μία γενναία, συγκροτημένη παρέμβαση. Η κυβέρνηση είχε βασική αποστολή να μπλοκάρει για τα επόμενα 10 χρόνια μία πραγματική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του συντάγματος από τη ΝΔ» ανέφερε η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην Ολομέλεια, στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ είπε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει προτάσεις θεσμικά διαλυτικές, όπως η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως μόνιμου εκλογικού συστήματος που «θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία και προτάσεις ατελέσφορες όπως η πρόταση για επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε αυτό το σημείο, έκανε ειδική αναφορά στο άρθρο 32, καθώς δημοσιεύματα λίγο πριν την παρέμβασή της ανέφεραν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να υπαναχωρήσει από την πρόταση αναθεώρησης του εν λόγω άρθρου προκειμένου να μην μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να αναθεωρήσει τη διάταξη στην επόμενη Βουλή με απλή πλειοψηφία.

Ειδικότερα, ως προς το άρθρο 32 του συντάγματος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κ. Κεραμέως έκανε αναφορά σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι σύμφωνη επί της αρχής, ότι δεν πρέπει να διαλύεται η Βουλή εάν δεν συγκεντρώνονται οι ψήφοι, γι’ αυτό ακριβώς και υπερψηφίσαμε το συγκεκριμένο άρθρο, ούτως ώστε να είναι στα προς αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή. Προ εικοσαλέπτου, δημοσιεύματα λένε ότι ο κ. Κατρούγκαλος ή άλλοι του κόμματός σας, έκαναν δηλώσεις ότι υποχωρείτε, κάνετε πίσω. Γιατί κάνετε πίσω; Γιατί η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει το άρθρο προς αναθεώρηση, άρα συγκεντρώνονται πάνω από 180 ψήφοι, κάτι που σημαίνει ότι στην επόμενη Βουλή θα μπορέσει αυτή η διάταξη να αλλάξει με μόλις απλή πλειοψηφία. Αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα και κάνετε πίσω, αποδεικνύονται περίτρανα δύο πράγματα: πρώτον, ότι έχετε προεξοφλήσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη στην επόμενη Βουλή, διαφορετικά δεν θα ανησυχούσατε καθόλου ότι θα περάσει η συνταγματική αλλαγή του άρθρου 32. Δεύτερο λυπηρό συμπέρασμα, θα κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να παραμείνετε ή να προσπαθήσετε να επανέλθετε στην εξουσία. Και δεν θα διστάσετε ακόμα και να εργαλειοποιήσετε αυτήν την ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ.

Αναφερόμενη στην πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 16, η Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι η ΝΔ προτείνει «να επιτραπεί επιτέλους η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό την εποπτεία μίας ισχυρής και αξιόπιστης ανεξάρτητης αρχής. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινεί».

«Αν το κάνουμε αυτό, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε το brain drain καθηγητών και φοιτητών και να αξιοποιήσουμε στη χώρα μας το πολύτιμο αυτό ανθρώπινο δυναμικό, με άμεσο όφελος για την ανώτατη εκπαίδευση και την οικονομία εν γένει», είπε μεταξύ άλλων η βουλευτής και υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 θα προσελκύσει φοιτητές από όλο τον κόσμο, θα βοηθήσει να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και να δοθεί η δυνατότητα και στα δημόσια πανεπιστήμια να βελτιώσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση και έρευνα, με την εισαγωγή ενός υγιούς συναγωνισμού με τα μη κρατικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ