Κ.Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ να προκρίνει το εθνικό συμφέρον-Να αποδεχθεί την αναθεώρηση του άρθρου 16

242

Να προκρίνει το εθνικό συμφέρον αφήνοντας στην άκρη τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και τη δογματική γραμμή του Μαξίμου στο ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας νωρίτερα στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη και την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ να κατοχυρωθεί συνταγματικά η δημοσιονομική ισορροπία.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε μελέτη της UNESCO, του 2009, που δείχνει ότι μόνο τέσσερις χώρες στον πλανήτη απαγόρευαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Είναι η Β. Κορέα, η Κούβα, το Μπουτάν και η Ελλάδα. Μετά δε το 2009, δηλαδή το 2011 στην μεν Β. Κορέα πήγε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο, το 2013 το Μπουτάν έβγαλε διαφήμιση για ιδιωτικό πανεπιστήμιο και το 2017 η Κούβα υπέγραψε συμφωνία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο στην Αβάνα με το Χάρβαρντ», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Και στη Βενεζουέλα έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ως και ο Μαδούρο σας βγήκε μπροστά».

Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν στο ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. «Απευθύνομαι στη συνείδησή σας. Θέλετε να εμείνετε δογματικά στη γραμμή του Μαξίμου που λέει όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Η κοινή γνώμη είναι εναντίον σας. Τα νέα παιδιά απογοητεύονται, οι οικογένειες στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, Έλληνες καθηγητές είναι στην Αγγλία, στην Αμερική, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μας ευγνωμονούν, αν αλλάξουμε τη διάταξη αυτή», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και απευθύνθηκε στα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: «αν δεν θέλετε να υιοθετήσετε την πρότασή μας, σας παρακαλώ υιοθετείστε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για μη κρατικά πανεπιστήμια. Σας παρακαλώ υιοθετείστε την. Όχι κομματικά αλλά εθνικά φερθείτε. Αφήστε στην άκρη το Μαξίμου και τις κομματικές γραμμές. Πρέπει να δούμε το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον των νέων παιδιών. Έχετε καιρό να το σκεφτείτε ως την Πέμπτη».

Αναφερόμενος στον κοινό τόπο που βρέθηκε για την αποσύνδεση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι, η χώρα μετά από 10 χρόνια κρίσης, πρέπει να έχει σταθερές κυβερνήσεις οι οποίες να εφαρμόζουν το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το λαό. «Συμπίπτουμε στο ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρέπει να γίνει αφορμή για τη διάλυση της Βουλής. Επομένως είναι θετική είδηση ότι, μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση η οποία θα εκλεγεί θα έχει καθαρή εντολή και μια καθαρή τετραετία, και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στο πολιτικό σύστημα της χώρας, ελπίζοντας φυσικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει μια νέα πολιτική κυβίστηση ξεφεύγοντας από την θέση που επί τόσους μήνες διαφήμιζε», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το Σύνταγμα παρέχει επαρκείς εξηγήσεις για τα κοινωνικά δικαιώματα και αναρωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί τον κανόνα να υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία, κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα, όπως γίνεται με τα Συντάγματα της Γαλλίας και της Γερμανίας που ορίζουν «όσα εισπράττουν τόσα να ξοδεύουν».

«Αυτό έτσι και αλλιώς το προβλέπει ο νόμος 4072/2014, που δεν τον έχει καταργήσει η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει νεοφιλελεύθερη τη ΝΔ για την πρόταση της και το κάνει ενώ ξέρει ότι την ώρα που αρνείται την πρόταση της ΝΔ για δημοσιονομική ισορροπία, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. Πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας», είπε ο Κ. Χατζηδάκης.