today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Αποκλειστικό: Ευρωκαταδίκη για τον “Πολάκη”… της Βουλγαρίας!

Σαφή παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας αποτελούν οι δηλώσεις πολιτικών (τύπου Πολάκη, που ζητάει φυλακίσεις πολιτικών αντιπάλων ας πούμε) περί ενοχής  πρώην υπουργών στο στάδιο της προδικασίας!

Του Βαγγέλη Μωυσή

Αυτό αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από από προσφυγή της πρώην υπουργού της Βουγλαρίας Εμιλίας Μασλάροβα, για τις δηλώσεις πολιτικών της αντιπάλων, το 2010, όταν κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.

Η Emilia Maslarova είναι πολίτης της Βουλγαρίας, είχε διατελέσει Υπουργός Εργασίας και Απασχόλησης στην κυβέρνηση Στάνισεφ. Τον Αύγουστο του 2008 τα μέλη μιας ένωσης υπέβαλαν μήνυση στην Εισαγγελία σχετικά με τις παρατυπίες που συνδέονται με την ανακαίνιση πρώην ιατρικού κέντρου.

Ακολούθως  η Εισαγγελία κίνησε ποινική δίωξη κατά αγνώστων για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση κατά του δημοσίου, και τρεις μήνες αργότερα ο Εισαγγελέας ζήτησε από το κοινοβούλιο να άρει την ασυλία της Μασλάροβα, έτσι ώστε αυτή μπορεί να διωχθεί.

Την επόμενη μέρα η ίδια η προσφεύγουσα συμφώνησε να αρθεί η ασυλία της.

Ταυτόχρονα διέρρευσαν κυκλοφόρησαν στον Τύπο πληροφορίες και αρκετές αναφορές  για το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα παρέθεσε μια συνέντευξη Τύπου για τις ποινικές διαδικασίες και οι δηλώσεις του αναπαράχθηκαν  από διάφορα μέσα ενημέρωσης.  Οι δηλώσεις του εκπρόσωπου δεν ήταν απλά πληροφορίες, διότι ανέφεραν κατηγορηματικά ότι η  Μασλάροβα ήταν «ένοχη για κατάχρηση δημόσιου χρήματος»!

Τον Φεβρουάριο του 2010, η κυρία Maslarova κατηγορήθηκε για κατάχρηση δημόσιου χρήματος. Κατηγορήθηκε ότι καταχράστηκε συνολικά ποσό περίπου 5.643.847,13 ευρώ για τον εαυτό της μαζί με δύο υποτιθέμενους συνεργούς.

Τον επόμενο μήνα η εφημερίδα «Politiκa» δημοσίευσε μια συνέντευξη του μέλους του Κοινοβουλίου, ο οποίος ήταν Αντιπρόεδρος της ad hoc κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις δαπάνες της προηγούμενης κυβέρνησης. Το άρθρο επεσήμανε ότι ο βουλευτής είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφθοράς και παράλειψης συμμόρφωσης με το νόμο στις δημόσιες συμβάσεις που διαπράχθηκαν από ανώτερο μέλος της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή από Υπουργό.

Εννέα χρόνια μετά, η ποινική διαδικασία είναι σε εκκρεμότητα, αλλά οι πολιτικοί αντίπαλοι της Μασλάροβα, είχαν …προαποφασίσει την ενοχή της.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  καταδίκασε τη Βουλγαρία και υποχρέωσε τη βουλγαρική κυβέρνηση να αποζημιώσει οικονομικά την Εμιλία Μασλάροβα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ