today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Περίπου 1.700 μετανάστες από τη Λατινική Αμερική έφτασαν στα σύνορα με τις ΗΠΑ

Περίπου 1.700 μετανάστες από τη Λατινική Αμερική, στη μεγάλη τους πλειονότητα από την Ονδούρα, έφτασαν σήμερα στην Πιέντρας Νέγκρας, μια πόλη του Μεξικού στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Ο ποταμός Ρίο Γκράντε χωρίζει την Πιέντρας Νέγκρας από την πόλη Ιγκλ Πας στο Τέξας.

Σύμφωνα με τον Κλαούντιο Μπρες Γκάρσα, τον δήμαρχο αυτής της πόλης των 150.000 κατοίκων, το 84% των μεταναστών αυτών κατάγονται από την Ονδούρα και οι υπόλοιποι από τη Νικαράγουα και το Σαλβαδόρ.

Οι αρχές της πόλης διέθεσαν κλειστές αποθήκες για να καταλύσουν οι μετανάστες, με τις γυναίκες και τα παιδιά να κοιμούνται χωριστά από τους άνδρες.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μπρες Γκάρσα καλωσόρισε «όλους όσοι συμπεριφέρονται σωστά» και τους κάλεσε να θεωρήσουν εαυτούς φιλοξενούμενους στην πόλη. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Κοαχουίλα Μιγκέλ Άνχελ Ρικέλμε εμφανίστηκε λιγότερο φιλόξενος προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο άλλων μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Οι μετανάστες αυτοί αποτελούν μέρος ενός καραβανιού περίπου 2.000 ανθρώπων που ξεκίνησαν από την Ονδούρα στις 15 Ιανουαρίου με την ελπίδα να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Περίπου 500 εξ αυτών εγκατέλειψαν την προσπάθεια αποδεχόμενοι την ανθρωπιστική βίζα που τους παρείχαν οι μεξικανικές αρχές με την οποία μπορούν να εργαστούν και να έχουν ιατροφαρμακευτική ασφάλιση για ένα χρόνο. Κάποιοι μετακινήθηκαν σε άλλες πόλεις του Μεξικού.

Ένα άλλο καραβάνι περίπου 3.800 μεταναστών βρισκόταν την Τετάρτη στην Τσιάπας, τη νοτιότερη πολιτεία του Μεξικού, με στόχο να φτάσει στην πρωτεύουσα της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ