today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

“Ανέκρουσαν πρύμναν” Ν.Βούτσης και Μαξίμου. Δεν αλλάζουν τον κανονισμό της Βουλής

Αρνούμενος να παρουσιάσει την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει λόγος, καθώς δεν προτίθεται να κάνει καμία αλλαγή στον κανονισμό, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής στην επιτροπή του Κανονισμού του κοινοβουλίου, όπου και ξεκαθάρισε ότι τελικά δεν θα επεκτείνει την συζήτηση για αλλαγές στα άρθρα που αφορούν τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και την συγκρότηση των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ο κ. Βούτσης και η κυβέρνηση, “ανέκρουσαν πρύμναν”, μετά και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για ωμές παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο του κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι δεν εκβιάζονται.

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για ωμή παρέμβαση της εκτελεστικής στη νομοθετική εξουσία και εξευτελισμό του τρίτου τη τάξει πολιτειακού άρχοντα από τον πρωθυπουργό.

Παρών στη συνεδρίαση είναι και ο κ. Μαυριάς, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής στον οποίο ο Τσίπρας προέτρεψε τον Βούτση να απευθυνθεί για να ζητήσει γνωμοδότηση.

Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση στην επιτροπή Κανονισμού διεξάγεται επί άλλων θεμάτων και όχι γύρω από τις αλλαγές στον Κανονισμό για να εξυπηρετηθεί ο Πάνος Καμμένος η συζήτηση γίνεται σε υψηλούς τόνους και όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων ξεκινούν την τοποθέτηση τους με αναφορές στην χάρη που επιχειρήθηκε να γίνει στον πρώην κυβερνητικό εταίρο.

Η Νέα Δημοκρατία επέμεινε στην θέση της πως ο Αλέξης Τσίπρας εκβιάζεται από τον πρώην κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο και είναι έτοιμος να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Ο κ. Τσίπρας χρειάστηκε μία εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπίσει τον εκβιασμό Καμμένου», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός απευθύνεται στον Πρόεδρο της Βουλής σαν να είναι υφιστάμενός, επιδεικνύοντας «περισσή αλαζονεία».

Η κ. Σπυράκη υποστήριξε πως με την συμπεριφορά του ο πρωθυπουργός απλώς επιβεβαίωσε ότι η σημερινή πλειοψηφία που απολαμβάνει στην Βουλή είναι «ευκαιριακή» και στηρίζεται «στις διαθέσεις της κ. Μεγαλοοικονόμου και του κ. Παπαχριστόπουλου».

Προκαταρκτική συζήτηση για την επιστολή του κ. Τσίπρα ζήτησε από τον κ. Βούτση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, λαμβάνοντας όμως αρνητική απάντηση από τον Πρόεδρο της Βουλής.

«Η επιστολή του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Βουλής, αποτελεί μία ωμή παραβίαση του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής, όπως και οποιασδήποτε διάκρισης των εξουσιών», δήλωσε ο κ. Παπαθεοδώρου, που είναι μέλος της Επιτροπής Κανονισμού του κοινοβουλίου.

Για «πανηγυρική και θρασεία ομολογία» του κ. Τσίπρα ότι ο ίδιος είχε δώσει την εντολή να ευτελιστεί η κοινοβουλευτική τάξη, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Πάνου Καμμένου έκανε λόγο νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το Κίνημα Αλλαγής.

Στην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει αποφάσεις για την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών μετά την δεύτερη μετα-Μνημονιακή έκθεση των θεσμών στα τέλη Φεβρουαρίου προέβη ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς, που είναι αντιπρόεδρος του Ποταμιού.

.

Χθες ο κ. Βούτσης σε συνέντευξή του στον 9,84 είπε για τον Κανονισμό της Βουλής: «Αυτό το οποίο θα συζητήσουμε αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είναι μια ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι αλλαγή στις συνθέσεις ή στην οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα συζητήσουμε, το οποίο δεν θα συνιστά καμία ουσιώδη αλλαγή επί του κανονισμού. Κι όταν αναφέρομαι σε ενίσχυση, δεν εννοώ σε σχέση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες που είναι και ο πυρήνας της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Από εκεί και πέρα πρέπει όλοι να σεβόμαστε και να ενισχύουμε τα κόμματα. Γνωρίζετε ότι τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές και που έχουν το απαραίτητο ποσοστό για να μπουν στη Βουλή παίρνουν κρατική επιχορήγηση, μπαίνουν στη λίστα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για να έχουν τον αναγκαίο χρόνο στα πλαίσια του πλουραλισμού στα κανάλια, κι αυτό τεκμηριώνεται ξανά στην επόμενη εκλογική μάχη. Με αυτήν την έννοια τα κόμματα συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως και ο αρχηγοί τους, ανεξάρτητα από το πώς μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα κάτι που είναι θέμα του Κοινοβουλίου, και όπου κατ’ ελάχιστο πρέπει να έχει πέντε βουλευτές διότι αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα ουσιαστικά.

Δεν πρόκειται να γίνει καμία παρέμβαση σε αυτή την ουσιώδη διάταξη σε σχέση με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Από εκεί και πέρα η υποστήριξη του κόμματος, η οποία γίνεται έτσι κι αλλιώς από τη νομοθεσία -ανεξάρτητα αν είναι μέσα ή όχι στη Βουλή κι ανεξάρτητα από το πόσους έχει ως βουλευτές-, είναι καθήκον όλων μας και επ’ αυτού θα γίνει η όποια συζήτηση πρόκειται να γίνει».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ