today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Φ.Γεννηματά: Δεν θα επιτρέψω να λεηλατηθεί η παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου

Ολομέτωπη επίθεση στον «αρχιτέκτονα της παρακμής», όπως τον χαρακτήρισε, πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Μόλις μια ημέρα μετά τις αναφορές στην στον «νεοκομμουνιστή Τσίπρα», η κυρία Γεννηματά διεμήνυσε ότι δεν  θα επιτρέψει «να λεηλατηθεί η παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου από τους τυχοδιώκτες του κ. Τσίπρα και της παρέας του», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με τον προοδευτικό χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.

Αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών, η Φώφη Γεννηματά είπε, αναφερόμενη στον πρωθυπουργό, ότι «για να κερδίσει τη συμφωνία παρέδωσε ταυτότητα και γλώσσα κρατώντας ζωντανή τη σπίθα του αλυτρωτισμού».

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βουλή, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «βουλευτές που “ενοικιάζονται” από το ένα κόμμα στο άλλο» καθώς και για κόμματα που «διαλύονται για να εξασφαλιστούν οι “πρόθυμοι” που απαιτούνται για να πετύχει το στόχο του (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας».

Η κυρία Γεννηματά προέβη σε σφοδρή κριτική και για τα της οικονομίας, ανακοινώνοντας ότι το ΚΙΝΑΛ ετοιμάζει τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού βάσει της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Καταλήγοντας η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο» και διεμήνυσε ότι «η παράταξη μας γεννήθηκε για να υπηρετεί του λαό και αταλάντευτα, χωρίς συμβιβασμούς σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσει».

Ολη η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στην ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ:

«Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Φίλες και Φίλοι,

Η Χώρα βρίσκεται σε δίνη στον απόηχο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Εδώ και πολύ καιρό οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είμαστε μάρτυρες ενός παιχνιδιού χωρίς όρια, χωρίς αρχές.

Ενός παιχνιδιού που προσβάλλει βάναυσα τη Δημοκρατία.

Που ανατρέπει το πολιτικό μας πλαίσιο και εκμαυλίζει τα κοινωνικά μας ήθη.

Που παζαρεύει με τον πιο κυνικό τρόπο συνειδήσεις και ψήφους, διακωμωδεί ιδεολογίες και αξίες.

Που εμφανίζει την πολιτική  στα μάτια των πολιτών ως ένα αδιάκοπο αλισβερίσι.

Που παίζει με τους θεσμούς και την κοινοβουλευτική τάξη δυναμιτίζοντας τα κεκτημένα μιας ολόκληρης εποχής.

Δυο λέξεις αποτυπώνουν την κρίση που βιώνει σήμερα η Δημοκρατία μας: Παρακμή και Εκφυλισμός.

Αρχιτέκτονας αυτής της παρακμιακής κατάστασης είναι ο Πρωθυπουργός.

Ένας Πρωθυπουργός κατώτερος των κρίσιμων περιστάσεων οδηγεί τη χώρα από κρίση σε κρίση υπονομεύοντας χάριν του προσωπικού και κομματικού του παρόντος το μέλλον της.

Ένας Πρωθυπουργός που έχει μοναδικό μέλημα την εξουσία για την εξουσία.

Για να κερδίσει λίγο χρόνο, κάποιες εβδομάδες ή μήνες, παραμονής στην εξουσία ενέπλεξε στο προεκλογικό του παιχνίδι ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με τρόπο  βλαπτικό για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Για να  κερδίσει τη συμφωνία παρέδωσε ταυτότητα, και γλώσσα κρατώντας ζωντανή τη σπίθα του αλυτρωτισμού. Και άνοιξε διάπλατα την πόρτα της ένταξης των Σκοπίων  στο ΝΑΤΟ. Στόχος του μια ευκαιριακή πλειοψηφία που του έδωσε πρόσκαιρα ψήφο εμπιστοσύνης.

Ποιο ήταν το τίμημα;

Αρνήθηκε τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και δίχασε τον Ελληνικό λαό.

Κόμματα διαλύονται για να εξασφαλιστούν οι «πρόθυμοι» που απαιτούνται  για να πετύχει το στόχο του.

Βουλευτές που αλλάζουν κόμμα από μέρα σε μέρα. Βουλευτές που «ενοικιάζονται» από το ένα κόμμα στο  άλλο.

Βουλευτές που ευτελίζουν το αξίωμα και τη θέση τους επιστρατεύοντας παιδαριώδεις αιτιάσεις.

Καθημερινά έρχονται στο φως αλληλοεκβιασμοί, καταγγελίες για ύποπτες συναλλαγές, παρασκηνιακές ίντριγκες και περίεργες δεσμεύσεις.

Εικόνες πρωτοφανείς, εικόνες ντροπής, που πλήττουν καίρια τη Δημοκρατία.

Και δημιουργούν αποστροφή στους πολίτες. Όλα αυτά είναι βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς που καραδοκεί. Όλα θα τα πούμε με ονοματεπώνυμο. Ο κ.Τσίπρας από πολιτικός χορηγός της δεξιάς, γίνεται πια και χορηγός της Χρυσής Αυγής.

Θέλω να ελπίζω ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν θα  συναινέσει στην απαίτηση του Μαξίμου ,για φωτογραφικές αλλαγές στον κανονισμό , με αντάλλαγμα να κλείσει το στόμα του ο κ Καμμένος και να συνεχιστεί ανέφελα η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ. Θα είναι στίγμα που θα ακολουθεί πάντα αυτούς που θα υποκύψουν σε τέτοιους πρωτοφανείς για το πολιτικό μας σύστημα εκβιασμούς. Η Κυβέρνηση είναι βαρίδι, έχει τελειώσει στη συνείδηση των πολιτών. Να φύγει τώρα πριν η ζημιά για τη δημοκρατία και τη χώρα γίνει ανεπανόρθωτη. Ενωμένοι οι Έλληνες να πάμε τη χώρα μπροστά.

Φίλες και φίλοι,

Το ερώτημα είναι αμείλικτο:

Τι σχέση μπορούν να έχουν όλα αυτά που ζούμε αυτό τον καιρό με τον προοδευτικό χώρο, με προοδευτική πολιτική δύναμη;

Τι σχέση μπορούν να έχουν όλα αυτά με τις διαχρονικές αξίες της σοσιαλδημοκρατίας;

Αξίες που κορωνίδα τους έχουν την Δημοκρατία και τους Θεσμούς της.

Τι σχέση μπορούν να έχουν όλα αυτά με τις αξίες της προοδευτικής παράταξης όταν προσβάλλεις  τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών χαρακτηρίζοντας τους «ανόητους και ακροδεξιούς λαϊκιστές» εις επήκοον ξένων ηγετών;

Προφανώς καμία σχέση δεν έχουν.

Όπως δεν έχουν σχέση και με μια ατέρμονη σειρά από κυβερνητικές πρακτικές που αφορούν το κράτος – λάφυρο, την οικονομία – φιλοδώρημα, την δικαιοσύνη – υπόδουλη, την κάθε λογής εξουσία – αυθαίρετη.

Τι σχέση μπορούν να έχουν όλα αυτά με τις ευρωπαϊκές αξίες, όταν στηρίζεις για αδιευκρίνιστους λόγους δικτατορικά καθεστώτα κόντρα στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων;

Είναι προοδευτικός ο υποστηρικτής του Μαδούρο ; Ο υπηρέτης των πιο ισχυρών που μετά από χρόνια ξανά στην χώρα μας αποφασίζουν άλλοι για μας; Ο yes man. Για ποια ανάκτηση της εθνικής Κυριαρχίας μιλούσατε κ.Τσίπρα;

Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει υπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών όσο αυτή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Δεν αρκεί κ.Τσίπρα να παριστάνετε τον προοδευτικό, πρέπει να είστε στην πράξη. Προοδευτική στάση είναι να διασφαλίζεις τα συμφέροντα της χώρας σου, αυτό κάνουμε εμείς , επιμένοντας στον πατριωτικό χαρακτήρα του κόμματος ,  αυτή είναι η κληρονομιά της δικής μας Παράταξης.

Να τελειώνουμε με τα προσωπεία.

Φίλες και φίλοι,

Ότι και να λέει η Κυβέρνηση , όπως και να λογαριάζει πλησιάζει ο χρόνος του τελικού απολογισμού.

Έχει έρθει η ώρα να κριθεί γι αυτό που πραγματικά είναι, τα έργα και τις ημέρες της.

Στην Οικονομία, πέρα από τα μεγάλα λόγια η ανάπτυξη καρκινοβατεί,  οι φόροι πνίγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η Κυβέρνηση δανείζεται ακριβά,  με επιτόκιο πολλαπλάσιο αυτού που δανείζονται χώρες που πράγματι βγήκαν από τα Μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία, διογκώνεται έτσι το δημόσιο χρέος. Οι Τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις Ελληνικές επιχειρήσεις και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μειώνεται διαρκώς για να επιτευχθεί το υπερπλεόνασμα. Με λίγα λόγια προχωράμε χωρίς προοπτική  και πυξίδα.

Στην υποτιθέμενη «Κοινωνική πολιτική».

Με δυο χρόνια καθυστέρηση έρχεται να ορίσει κατώτερο μισθό στα 650 ευρώ. Θα μπορούσαμε να το χαιρετήσουμε αν δεν ήταν μια κοροϊδία. Η αύξηση αυτή θα εξανεμιστεί από την μείωση του αφορολόγητου που ο ίδιος ψήφισε. Εν τω μεταξύ οι έμμεσοι φόροι γονατίζουν τους πιο αδύναμους και η ανεργία υποτίθεται ότι μειώνεται με μερική απασχόληση των 300 ευρώ.

Αρκετά πια με τις εξαγγελίες –φούσκες.

Μόνη λύση είναι ο κατώτερος μισθός να ορίζεται μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις, για να στηρίζει και τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Η Κοινοβουλευτική μας ομάδα καταθέτει άμεσα τροπολογία στην Βουλή που προβλέπει:

1ον Την άμεση κατάργηση της διάταξης που μειώνει το αφορολόγητο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων από την 1/01/2020.

2ον Την επαναφορά του συστήματος προσδιορισμού του κατώτερου μισθού στους ίδιους τους Κοινωνικούς εταίρους, μέσω της  Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Αρκετά πια με την «κρατική φιλανθρωπία» που εκδηλώνεται μόνο παραμονές εκλογών.

3ον Την ενίσχυση των νέων επαγγελματιών με πλήρη απαλλαγή τους από φόρους και εισφορές για μια 3ετία.

4ον Την παροχή κινήτρων μέσω ουσιαστικών φορολογικών εκπτώσεων για την πρόσληψη ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος κ.Τσίπρα….

Όποιος πραγματικά θέλει να στηρίξει τον εργαζόμενο και τον άνεργο, όποιος πραγματικά πιστεύει στην Κοινωνική Δικαιοσύνη, ας το αποδείξει ψηφίζοντας την πρότασή μας.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Φίλες και Φίλοι,

Η απόπειρα του Α. Τσίπρα να εμφανιστεί ως καταληψίας του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, με ένα μετωπικό σχήμα δήθεν «προοδευτικής συμπαράταξης» διεξάγεται κάτω από την ανοχή αν  όχι την ενθάρρυνση της Δεξιάς και του Κ. Μητσοτάκη.

Γιατί, προφανώς, θεωρεί ότι θα απελευθερώσει ένα κρίσιμο ποσοστό που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυτοδυναμία τη ΝΔ.

Η πόλωση και ο επακόλουθος διχασμός ανάμεσα στο «αντιδεξιό» και το «ευρωπαϊκό» μέτωπο είναι δομικό στοιχείο στη φυσιογνωμία και τη στρατηγική τους. Είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Η χώρα δεν έχει  ανάγκη από παραπλανητικά «ευρωπαϊκά» ή «προοδευτικά» μέτωπα που απλώς εναλλάσσουν στην εξουσία καθεστωτικές πρακτικές.

Στην ουσία αναπαράγουν την κρίση.

Η χώρα δεν έχει ανάγκη αποδοκιμάζοντας τον απερχόμενο οριστικά Πρωθυπουργό να επιλέξει έναν επίδοξο αντικαταστάτη του που δεν μπαίνει καν στο κόπο να παρουσιάσει πρόγραμμα διακυβέρνησης και εξόδου από την κρίση.

Που παρακαλεί να ολοκληρώσει τις συμφωνίες υποταγής η σημερινή κυβέρνηση, για να καθίσει αναπαυτικά πάνω σ’ αυτές και να διαχειριστεί τα πράγματα.

Ας μην έχει κανείς αυταπάτες για την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ. Το πολιτικό της αποτύπωμα παραμένει ανεξίτηλο στον τόπο.

Είναι η ίδια Παράταξη που εξ αρχής συντάχθηκε με κάθε τι το συντηρητικό και οπισθοδρομικό στον τόπο. Με την κατηγοριοποίηση των πολιτών σε πρώτη και δεύτερη τάξη. Με την πολιτική περιθωριοποίηση, τους αποκλεισμούς, τις διακρίσεις.

Είναι η Δεξιά που ήξερε πάντοτε να κινεί τα νήματα του παρα-θεσμικού παρασκηνίου, που πλήττει τους θεσμούς «εκ των έσω». Και τη βλέπουμε και σήμερα στα δεξιά της ψευδο-Αριστεράς να παίζει το βρώμικο παιχνίδι της.

Είναι η ΝΔ που υποδύεται την ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική παράταξη και πάντα δειλιάζει μπροστά στις σπουδαίες αποφάσεις, στα μεγάλα βήματα.

Η ΝΔ που βάφτισε «επανίδρυση» τη διάλυση του Κράτους. Που αποσάθρωσε την ελληνική οικονομία, λίγα μόλις χρόνια μετά το απόγειό της.

Είναι η ίδια Παράταξη που έρχεται σήμερα να στήσει «μέτωπα λογικής» και άλλες πολιτικές φαντασιώσεις. Κάτω από το φτιασιδωμένο προσωπείο της συναίνεσης κρύβεται το αληθινό πρόσωπο της συντήρησης και τους δεξιού λαϊκισμού.

Η ΝΔ είναι ο πολιτικός και ιδεολογικός μας αντίπαλος. Και απέναντί της θα αρθρώνουμε πάντα λόγο προοδευτικό και ανανεωτικό.

Θα λέμε όχι στην κοινωνική και πολιτική συντήρηση, όχι στον νεοφιλελευθερισμό και τις ανθρωποφαγικές επιλογές της αγοράς.

Η χώρα χρειάζεται Κυβέρνηση προοδευτική. Με μια νέα εθνική αφήγηση που θα καταστήσει τις προκλήσεις της εποχής, ευκαιρία ανασύνταξης και ενδυνάμωσης της Ελλάδας. Που θα κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία μας. Που θα διασφαλίσει ίσες ευκαιρίες για όλους, θα κατανέμει δίκαια και αναλογικά την ευημερία και θα διασφαλίσει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για κάθε έλληνα και ελληνίδα.

Αν κάποιοι σήμερα πιστεύουν ότι ψηφίζοντας ΝΔ γλυτώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ είναι γελασμένοι. Ψηφίζοντας ΝΔ απλώς βγάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ για ένα διάστημα από την εξουσία και ταυτόχρονα  κινδυνεύουν να βάλουν τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

Όσοι  λοιπόν συνειδητοποιούν τι πραγματικά  είναι ο Τσίπρας και η παρέα του και θέλουν να τελειώσουν μαζί τους έχουν μόνο ένα δρόμο: Να ψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής.

Με λίγα λόγια χρειάζεται ο τόπος  μια προοδευτική κυβέρνηση που μπορεί:

Να προκαλέσει το αναγκαίο αναπτυξιακό σοκ με κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που άντεξαν και εξασφαλίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Για να μείνουν τα παιδιά μας εδώ να μπορέσουν να εργαστούν. Δεν είναι άδειες κουβέντες αυτά που λέμε στο Σχέδιο Ελλάδα. Πίσω τους κρύβεται και από ένας άνθρωπος, μια οικογένεια, ένα σπιτικό, μια ελπίδα.

Να δώσει τέλος στην υπερφορολόγηση που γονατίζει τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους αγρότες. Αυτούς που έχουν βάλει πλάτη για να φύγει η χώρα από την κρίση και η Κυβέρνηση τους γονατίζει.

Να ανασυστήσει το κοινωνικό κράτος, με σταθερές λύσεις για τους πιο αδύναμους και όχι περιστασιακά βοηθήματα που από τη μία λίγα δίνουν και από την άλλη τους τα παίρνουν πολλαπλάσια. Λέμε όχι στην λογική της φιλευσπλαχνίας του Υπουργού. Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις τον αδύναμο άνθρωπο που βρίσκεται αποκλεισμένος στο περιθώριο, με επιδόματα που του δίνεις περιστασιακά και μόνο για να κρέμεται από τα χέρια σου η ζωή του. Χρειάζεται ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που θα κάνει τον πολίτη να αισθανθεί ότι η Δημοκρατία νοιάζεται για αυτόν -έτσι δεν θα την αμφισβητήσει αύριο. Έχουν καταλάβει σε τι κίνδυνο βρίσκεται σήμερα η Δημοκρατία, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;

Να αποκεντρώσει τις εξουσίες, να προχωρήσει σε μια επανάσταση στο κράτος με αξιοπρέπεια στον δημόσιο υπάλληλο και τους αιρετούς στην πρώτη γραμμή, όχι τους αρεστούς και τους κολλητούς.

Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να μπει ένα τέλος στην κατάχρηση της εξουσίας. Δεν μπορεί να παρεμβαίνει ο Πρωθυπουργός με τους εκάστοτε μανδαρίνους του στο έργο της Δικαιοσύνης. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας και αισθάνεσαι ότι μπορεί να ξυπνήσεις αύριο το πρωί και η χώρα σου να είναι εχθρική απέναντι σου, γιατί κάποιος σε έχει βάλει στο μάτι. Κανείς δεν θα έρθει να  επενδύσει σε μια χώρα που ξέρει πως αύριο το πρωί μπορεί να ποινικοποιηθεί η δουλειά του. Πυροβολούμε τα πόδια μας με όλα αυτά που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα!

Να θέσει επί τάπητος προς τους εταίρους μας το ύψος των πλεονασμάτων, την αποπληρωμή του χρέους, τις εργασιακές σχέσεις, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα κόκκινα δάνεια, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τον ρόλο του Υπερταμείου.

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα.

Γιατί με αυτές απλώς θα φυτοζωούμε, θα ενισχύουμε τους φασίστες, τους ακροδεξιούς, τους εθνικιστές. Γι’ αυτό πρέπει να προκύψει από την επόμενη Βουλή μια ισχυρή Κυβέρνηση που θα κάνει μια νέα συμφωνία και θα αλλάξει τους όρους που με την πλάτη στο τοίχο συμφώνησε το καλοκαίρι του 2015 ο κ. Τσίπρας.

Εμείς έχουμε παρουσιάσει το Σχέδιο Ελλάδα, μια ολοκληρωμένη πρόταση – με στόχους, προτεραιότητες , αλλαγές και συγκεκριμένα μέτρα – για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική δικαιοσύνη.

Με συγκεκριμένα μέτρα απαντάμε στο έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην πολιτική που επιδεινώθηκε από την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης.

Φίλες και φίλοι,

Στην αλαζονεία του ο Πρωθυπουργός, πιστεύει ότι διαλύοντας διάφορα εφήμερα ή συγκυριακά σχήματα, που εμφανίστηκαν στην πολιτική κονίστρα κυρίως ως γεννήματα της μακρόχρονης κρίσης, είναι εύκολο να ξεμπερδέψει και με το Κίνημα Αλλαγής.

Αγνοεί τις αντοχές, τη δυναμική και κυρίως τη διαδρομή μιας παράταξης με ρίζες βαθιές.

Με ανεξάντλητη δεξαμενή στελεχών.

Με αναλλοίωτες και διαχρονικές αρχές και αξίες.

Με παρακαταθήκες  που ανάγονται σε περιόδους δεκαετιών.

Με έργο και προσφορά τεράστια για τον τόπο.

Μιας παράταξης που το πολιτικό της αποτύπωμα ως  η μόνη πραγματική δύναμη αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης βρίσκεται παντού.

Και πάνω απ όλα βρίσκεται στην ιστορική συνείδηση του λαού.

Ματαιοπονούν.

Όσοι πολέμησαν με φανατισμό τον Ανδρέα Παπανδρέου και όψιμα προσπαθούν να τον μιμηθούν ή να τον αντιγράψουν.

Όσοι πίστεψαν ότι μαζεύοντας σκόρπια κάποια από τα  «άνθη του κακού» που φυτρώνουν πάντοτε σε ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα, μπορούν να μας περιθωριοποιήσουν ή να μας παραμερίσουν.

Όσοι από τα Ζάππεια και τις πλατείες των αγανακτισμένων θεώρησαν ότι το Κίνημα αυτό δεν έχει αύριο.

Θα αιφνιδιαστούν.

Γιατί όλο και περισσότεροι έλληνες και ελληνίδες αντιλαμβάνονται ότι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών  είναι μεγαλύτερο από την εφήμερη νομή της εξουσίας.

Είναι κρίσιμη η επιλογή ανάμεσα σε εκείνους που υψώνουν τείχη για να κρύψουν την κομματική τους αλαζονεία και ανικανότητα κι εκείνους που χτίζουν γέφυρες συνεννόησης και συνθέσεων.

Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι : Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέα περιπέτεια.

Φίλες και φίλοι,

Ισχυρό κίνημα Αλλαγής όμως σημαίνει ισχυρό ενιαίο πολιτικό κέντρο με ισχυρά εκλεγμένα όργανα.

Είναι τώρα η ώρα, να προετοιμαστούμε για την τελική εκλογική μάχη, την τόσο σημαντική για τον τόπο, να δώσουμε το λόγο στη βάση του Κινήματος.

Στους εκατοντάδες χιλιάδες συνιδρυτές αλλά και σε όσους εν τω μεταξύ στρατεύονται να υπηρετήσουν τη κοινή μας υπόθεση.

Να τους δώσουμε όχι  μόνο το λόγο αλλά και την απόφαση.

Στις εκλογές θα πάμε συντεταγμένα με ενιαία φωνή και ουσιαστική πολιτική ενότητα.

Γι’ αυτό κάνουμε το αποφασιστικό βήμα μπροστά.  Προχωρούμε με δημοκρατικές διαδικασίες στο Συνέδριό μας.

Ένα Συνέδριο ενότητας και συσπείρωσης στην αυτόνομη γραμμή και πορεία του χώρου μας.

Ένα Συνέδριο που θα υπηρετήσει τη στρατηγική της πολιτικής ανατροπής και της προοδευτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος.

Προχωρούμε σε ένα Συνέδριο εξωστρέφειας.

Αλλά και ένα Συνέδριο που θα επικυρώσει την εκλογή οργάνων από τη βάση ως την κορυφή.

Όργανα που θα εκφράσουν το πλουραλισμό αλλά δεν θα παραπέμπουν σε ακινησία  και «Βαβυλωνία» δημιουργώντας σύγχυση και αποπροσανατολισμό.

Όργανα που θα αποφασίζουν δημοκρατικά και θα υλοποιούν ενιαία τις αποφάσεις τους.

Για μας είναι οξυγόνο οι διαφορετικές απόψεις, είναι πλούτος η πολυφωνία. Απαιτούμε σεβασμό σε ιδεολογικές τάσεις και ρεύματα στο εσωτερικό μας.

Δημιουργούμε όμως το ενιαίο κέντρο όπου θα παίρνονται οι αποφάσεις που θα μας δεσμεύουν όλους.

Σεβόμαστε απόλυτα τα χαρακτηριστικά και την αυτοτέλεια των φορέων, που συναποτελούν σήμερα το Κίνημα Αλλαγής.

Σεβόμαστε το ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του φορέα μας και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς αυτό. Αλλά ούτε και μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Πέρα από σύμβολα και ονόματα μεγαλύτερη ακόμα σημασία έχουν οι αρχές, οι αξίες, οι ιδέες και το έργο της ιστορικής διαδρομής του ΠΑΣΟΚ που είναι πάντα εδώ και αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη και στη νέα εποχή.

Στόχος μας είναι πάντα να δυναμώσουμε τη φωνή  της Κεντροαριστεράς. Να συνεχίσουμε την κοινή μας πορεία εμείς οι σοσιαλιστές , οι σοσιαλδημοκράτες, με τα στελέχη της Ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας. Όλους αυτούς που με προσωπικό κόστος παραμένουν εδώ.

Είναι η ώρα το σύνολο των πολιτικών αποφάσεων να περάσει αποκλειστικά και μόνο στα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος Αλλαγής. Αποφάσεις δεσμευτικές και σεβαστές από όλους.

Τα κόμματα πρέπει να κάνουν βήματα πίσω για να μπορέσει  ο ενιαίος πια στην λειτουργία του φορέας να κάνει  το μεγάλο βήμα μπροστά.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν σχεδόν τα πάντα για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας.

Οι καιροί είναι κρίσιμοι, η συγκυρία είναι ιστορική.

Η Παράταξή μας έχει κομβικό ρόλο να διαδραματίσει.

Και θα είναι ξανά εκεί, παρούσα, όπως κάθε φορά που η ιστορική της ευθύνη το απαιτούσε.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι οι δυο όψεις της συντήρησης.

Νομίζουν ότι παίζουν μόνοι τους, σε ένα «σικέ» παιχνίδι δικομματισμού.

Ξεχνούν με ποιους έχουν να κάνουν.

Έχουμε πόλεμο. Και στον πόλεμο πρέπει να πάμε ενωμένοι και αποφασισμένοι, όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτό τον χώρο, στην ιστορία και στις παρακαταθήκες του.

Όλοι όσοι αισθανόμαστε το πόσο απαραίτητος είναι για το μέλλον του τόπου και του λαού μας.

Η παράταξη μας γεννήθηκε για να υπηρετεί του λαό και αταλάντευτα, χωρίς συμβιβασμούς σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσει.

Και όσο με αφορά δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψω να λεηλατηθεί η παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου από τους τυχοδιώκτες του κ. Τσίπρα και της παρέας του. Όταν ηττηθούν -γιατί θα ηττηθεί ο κ. Τσίπρας- θα φτάσουν κι αυτοί στην ώρα της αυτοκριτικής και θα συζητούν τι λάθη έκαναν. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, χωρίς τον Τσίπρα και την παρέα του, εδώ είμαστε να συζητήσουμε κάτω από άλλη βάση, κάτω από άλλες συνθήκες, για το τι είναι πραγματικά προοδευτικό σήμερα για τον τόπο. Αλλά ξεκάθαρα πράγματα -αυτή η κυβέρνηση και αυτή η παρέα- δεν έχει καμία σχέση με τίποτα το προοδευτικό.

Είναι χρέος μας, απέναντι σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας, να πούμε την αλήθεια. Να καταδείξουμε το βάθος της πολιτικής απάτης που κάποιοι προσπαθούν να στήσουν γύρω τους.

Να μιλήσουμε, με θάρρος, για το μέλλον αυτής της χώρας, για τους νέους ανθρώπους. Για δουλειές, για δίκαιη ανάπτυξη.

Το Κίνημα Αλλαγής, η Δημοκρατική Παράταξη, γεννήθηκε για να υπηρετήσει την ανάγκη για περισσότερη αλήθεια, περισσότερη ειλικρίνεια στο δημόσιο λόγο. Με φωνή ενιαία, αυτόνομη, ανεπηρέαστη.

Το γνωρίζαμε από την αρχή ότι αυτός ο δρόμος θα ήταν ανηφορικός. Δύσβατος, γεμάτος δυσκολίες.

Γνωρίζαμε από την αρχή, ότι δεν θα τα κατάφερναν όλοι να ακολουθήσουν το βηματισμό μας.

Όσο πιο ψηλά πηγαίνουμε, όσο πιο αποφασιστικά βαδίζουμε τόσο περισσότερο θα ηχούν οι σειρήνες του λαϊκισμού, του διχασμού, των ψεύτικων μετώπων.

Πλέον, η αυτόνομη πορεία μας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Εμείς, που μένουμε και επιμένουμε, κρατάμε ζωντανές τις αξίες της Αλλαγής.

Εμείς μένουμε και επιμένουμε, για να εγγυηθούμε ένα μέλλον πιο ενωτικό, πιο φωτεινό για τη χώρα μας.

Εμείς μένουμε και επιμένουμε, παρά τον πόλεμο, παρά την αντίδραση.

Γιατί «με τον καιρό να ‘ναι κόντρα, έχει τιμή σαν πετάς».

Όσο μας χτυπούν, τόσο εμείς θα δυναμώνουμε.

Όσο μας αμφισβητούν, τόσο θα επιβεβαιώνουμε το φόβο τους.

Όσο προσπαθούν να μας φιμώσουν, τόσο πιο δυνατά θα το φωνάζουμε:

Η συντήρηση είστε εσείς.

Η Πρόοδος είμαστε εμείς!

Το χθες είστε εσείς!

Το Αύριο είμαστε εμείς!»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ