today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Le Figaro: Γενική αγανάκτηση για τo Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου

O Hartwig Fischer προκάλεσε «γενική αγανάκτηση» και «ζωηρή πολεμική» μετά από συνέντευξή του στα Νέα. Εξέθεσε τις απόψεις του που προκάλεσαν, τουλάχιστον έκπληξη, αναφορικά με τα φημισμένα μάρμαρα της Ακρόπολης. Ανάμεσα στα άλλα εκτίμησε ότι η πράξη του Έλγιν «ήταν πράξη δημιουργική». Σε έκθεση στο Λονδίνο, είναι πολλοί εκείνοι, κυρίως οι ίδιοι οι Έλληνες, που εκτιμούν ότι τα έργα αυτά είναι κλεμμένα από το ΗΒ. Ανάμεσα στα άλλα, στο άρθρο παρατίθενται οι απόψεις του ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα, καθώς κατά τη γνώμη του «το μουσείο προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο διάδρασης με τα μάρμαρα, «αφού τα αντικείμενα τοποθετούνται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο». Προσθέτει ότι «πρέπει να εκτιμηθεί αυτό το γεγονός- μια συγκεκριμένη λύπη είναι κατανοητή καθώς έχει εκλείψει το αρχικό περιβάλλον των έργων», αλλά «όταν μετακινείται μία πολιτιστική κληρονομιά μέσα σε αν μουσείο, μετατίθεται αλλού. Η πράξη αυτή είναι ταυτόχρονα μια δημιουργική πράξη». Η απάντηση για την αφαίρεση των έργων από έναν ναό, τον Παρθενώνα στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν ακόμα πιο «εντυπωσιακή». «Δεν υπάρχει κάτι από όσα θαυμάζουμε στο μουσείο της Ακρόπολης, που δεν έχει δημιουργηθεί για το ίδιο το μουσείο της Ακρόπολης. Σίγουρα τα έργα είναι κοντά στο καταγωγικό τους περιβάλλον, αλλά έχουν βέβαια μεταφερθεί και άρα μετασχηματιστεί».

-Γενική αγανάκτηση-

Έναντι των απόψεων αυτών, ο κόσμος της τέχνης δεν άργησε να αντιδράσει. Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, George Vardas (παρατίθεται σε φριζ το tweeter του με φωτογραφίες) εξέφρασε οργή μέσω των κοινωνικών δικτύων. «Σοβαρά τώρα, τι το δημιουργικό υπάρχει στην καταστροφή ενός ναού και τη λεηλασία ενός λαού κλειδί για την αρχαία ιστορία;». έγραψε σε μια πρώτη δημοσίευση, αναφέρει η εφημερίδα. Σε ένα δεύτερο μήνυμα θεωρεί ότι οι απόψεις που εκφράζει ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου αποτελούν έναν «ιστορικό αναθεωρητισμό επιθετικό, που δημιουργεί έκπληξη». Και προσθέτει ότι η διάθεση κηδεμονίας του Βρετανικού Μουσείου δεν γνωρίζει όρια». Από την πλευρά της η ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού καταδίκασε «ένα πνεύμα κυνισμού και κυριαρχικής διαχείρισης» στα λεγόμενά του.

« Είναι κρίμα να ακούμε από έναν διακεκριμένο ιστορικό να υποβιβάζει με τις απόψεις του μια παγκόσμιας αξίας πολιτιστική κληρονομιά σε απλή χρηματιστηριακή αξία». Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε ότι ο Hartwig Fischer«εξέφρασε μια θέση που υπάρχει εδώ και χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο». «Θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά ευεργετικό για το κοινό να μπορεί να δει αυτά τα θαύματα μέσα σε μια διεθνή συλλογή. «Το Μουσείο δανείζει σταθερά τα έργα του παντού στον κόσμο, κάποιες φορές για μεγάλα διαστήματα, αλλά όχι επ’ αόριστον» αναφέρει χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά νόμος του αγγλικού κράτους αναφέρει ότι απαγορεύεται το Βρετανικό Μουσείο να δώσει τα μάρμαρα στη χώρα καταγωγής. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος , Jeremy Corbyn έχει δηλώσει ότι θα έδινε τα μάρμαρα πίσω στην Ελλάδα, αν το κόμμα του κέρδιζε τις εκλογές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ