today-is-a-good-day
22.7 C
Athens

Ετοιμάζουν το μεγάλο κόλπο για να σώσουν ΑΝΕΛ και Ποτάμι

Σήμερα αναμένεται να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει στον ΑΝΤ1 χθες.

Μετά την παραίτηση του κ. Παπαχριστόπουλου η ΚΟ των ΑΝΕΛ ενδέχεται να διαλυθεί.

Ωστόσο, χθες, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, έστειλε… μήνυμα στην κυβέρνηση και στον πρώην κυβερνητικού εταίρου του, Αλέξη Τσίπρα. «Εάν τολμήσουν να διαλύσουν την ΚΟ των ΑΝΕΛ αντιθεσμικά, θα έχουμε πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος στον ΣΚΑΪ.

Οι… απειλές Καμμένου δείχνουν  να έχουν πιάσει τόπο καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να… “διασώσει” τον Πάνο Καμμένο αλλάζοντας τον κανονισμό της βουλής.

Ήδη, από χθες, η ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έδωσε τροφή για ένα τέτοιο σενάριο.

«Δεν είναι ηθικό ή πολιτικά ορθό να διαλύουμε κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές, για λόγους συνείδησης-άποψης, μπορεί να αποχωρούν», είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

όπως αναφέρει το protohema.gr σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που προωθείται, αλλά για την ώρα αντιμετωπίζει ισχυρούς προβληματισμούς από παράγοντες του κοινοβουλίου, είναι η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να πέσει ο πήχης για την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας από ανεξάρτητους βουλευτές από 10 που είναι σήμερα σε 5 βουλευτές.

Αυτό σημαίνει ότι πέντε τουλάχιστον ανεξάρτητοι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα μπορούν να συγκροτήσουν ΚΟ και να τοποθετούνται σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ώστε να μην αμφισβητείται η πλειοψηφία για την έγκριση των νομοσχεδίων και κατ επέκταση η δεδηλωμένη της κυβέρνησης.

Μία τέτοια λύση θα έλυνε, επίσης, και το πρόβλημα του Πάνου Καμμένου καθώς η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα διαλυόταν τυπικά για να ανασυγκροτηθεί αμέσως ως ΚΟ ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ ενδεχομένως να ευνοούσε τον Σταύρο Θεοδωράκη ώστε να ξανασυγκροτήσει ΚΟ αλλά και τον κ. Βασίλη Λεβέντη.

Υπενθυμίζεται ότι τη θέση του κ. Παπαχριστόπουλου θα πάρει ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος αναμένεται να λάβει την έδρα και να ανεξαρτητοποιηθεί έχει από καιρό έχει διακόψει τις σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ