today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Διαμαρτυρία περιβαλλοντικών ΜΚΟ για το «Τόκιο 2020»

Επτά περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), συμπεριλαμβανομένου του Δικτύου Δράσης για τα Τροπικά Δάση, κατηγόρησαν τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 για την αποτυχία τους να σταματήσουν τη χρήση ξυλείας, στις κατασκευές των έργων, που συνδέεται με την καταστροφή τροπικών δασών, αλλά και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (30/1), οι ΜΚΟ εκφράζουν την βαθιά απογοήτευσή τους για την πρόσφατη αναθεώρηση της πολιτικής προμήθειας ξυλείας του Τόκιο 2020. Οι διοργανωτές των Αγώνων ανακοίνωσαν τροποποιήσεις στην προηγούμενη πολιτική τους, στις 18 Ιανουαρίου.

«Δυστυχώς, η νέα πολιτική που ανακοινώθηκε στις 18 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, επιφέρει ελάχιστες βελτιώσεις και αποτυγχάνει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα ή ακόμα και τη νομιμότητα της ξυλείας που αγοράζεται», ανέφεραν οι ΜΚΟ.

Και επισήμαναν: «Επιτρέποντας στους προμηθευτές του Τόκιο 2020 να συνεχίσουν να προμηθεύονται ξυλεία από αμφιλεγόμενες εταιρείες, χωρίς ουσιαστική επιμέλεια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 θα αφήσουν μια πικρή κληρονομιά στην Ιαπωνία».

Οι βασικές αρχές του κώδικα βιώσιμης προμήθειας του Τόκιο 2020 επικεντρώνονται στην προέλευση των προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στον κώδικα, οι διοργανωτές δηλώνουν ότι «θα χρησιμοποιήσουν μόνο τις πρώτες ύλες που συλλέγονται ή καλλιεργούνται λαμβάνοντας υπόψη τη διατήρηση των πόρων, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής μετριασμού της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών».

Ωστόσο, σε έκθεσή του από το Νοέμβριο του 2018, το Δίκτυο Δράσης για τα Τροπικά Δάση (RAN) ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον 134.400 φύλλα τροπικού κόντρα πλακέ, που προέρχονται από τροπικά δάση στη Μαλαισία και την Ινδονησία, χρησιμοποιήθηκαν για κατασκευή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Τόκιο.

Κάτι βέβαια που οι διοργανωτές αρνούνται, με τον εκπρόσωπο Τύπου Μάσα Τακάγια να δηλώνει: «Με την υποστήριξη μιας ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων, συζητήσαμε τις αναθεωρήσεις του κώδικα προμήθειας ξυλείας με διάφορους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, και συνοψίσαμε τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων. Το Τόκιο 2020 καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να ενισχύσει τις δραστηριότητες ώστε να συμβάλει στην υλοποίηση μιας βιώσιμης κοινωνίας μέσω των Αγώνων και να αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση παρόμοιων θεμάτων τόσο στην Ιαπωνία όσο και σε άλλες χώρες».

Η διαμάχη των ΜΚΟ με την οργανωτική επιτροπή του Τόκιο δεν είναι τωρινή, αφού ξεκινά εδώ και χρόνια. Το 2017, 47 ΜΚΟ κατέθεσαν ανοικτή επιστολή στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέροντας ότι υπήρχαν αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία ότι οι Ιάπωνες χρησιμοποιούσαν ξυλεία για τα έργα, που διέθεταν εταιρείες οι οποίες συνδέονται με παράνομη υλοτομία και παραβιάσεις ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ