today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Επιπλέον κυρώσεις από την ΕΕ ζητεί ο Χουάν Γκουαϊδό

Ο Χουάν Γκουαϊδό ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση «επιπλέον κυρώσεις» κατά του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild. «Εχουμε να κάνουμε με δικτατορία και πρέπει να υπάρξει πίεση», δηλώνει ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος καταγγέλλοντας ένα «τελείως διεφθαρμένο καθεστώς».

«Εχουμε ανάγκη από «επιπλέον κυρώσεις», όπως αυτές που αποφάσισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες», λέει.

Ο Χουάν Γκουαϊδό είναι ανήσυχος για το μέγεθος της καταστολής που εφαρμόζει το καθεστώς Μαδούρο. «700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων μόνο τις τελευταίες εβδομάδες. Υπάρχουν 300 πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές».

Αφήνει να εννοηθεί ότι και ο ίδιος διατρέχει κίνδυνο. «Ζούμε όλοι υπό την απειλή της φυλάκισης ή ακόμη και της δολοφονίας. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας διαδηλώνει σήμερα για να πείσει τον στρατό να στρέψει την πλάτη στον πρόεδρο και να αναγνωρίσει στην θέση του τον Χουάν Γκουαϊδό, που έχει με το μέρος του ευρεία διεθνή υποστήριξη.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης καλεί τον πληθυσμό να κατέβει στους δρόμους από τις 12.00 μέχρι τις 14.00 τοπική ώρα ( 18.00-20.00 ώρα Ελλάδος) για να παραλύσει την χώρα, κτυπώντας κατσαρόλες ή κρατώντας πλακάτ.

Η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν το Σάββατο «οκτώ ημέρες» στον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές, διαφορετικά θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας για να οργανώσει εκλογές.

Ο Νικολάς Μαδούρο δηλώνει πρόθυμος να οργανώσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές και να διαπραγματευθεί με την αντιπολίτευση, απορρίπτοντας, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ