today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Bloomberg: Η Ελλάδα εκδίδει το πρώτο της ομόλογο χωρίς την ασφάλεια του Μνημονίου

H Ελλάδα θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου για πρώτη φορά μετά την λήξη του προγράμματος στήριξης, θέλοντας να εξακριβώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για την νέα οικονομική ανεξαρτησία της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στρέφει πλέον την προσοχή του στα εσωτερικά ζητήματα, μετά την διπλωματική νίκη του που διασφάλισε την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ελπίζοντας να δημιουργήσει ένα αφήγημα επιτυχίας ενόψει των εθνικών εκλογών. Σήμερα Τρίτη ανοίγει το βιβλίο των προσφορών για κοινοπρακτικό πενταετές ομόλογο περίπου δύο δις ευρώ, μετά την πρόσληψη χθες των τραπεζών που θα συντονίσουν την διαδικασία, όπως ανέφεραν δύο ενημερωμένες πηγές που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους επειδή δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι λεπτομέρειες.

Η Ελλάδα γίνεται η τελευταία χώρα της περιφέρειας της ευρωζώνης που θα εκδώσει ομόλογο αυτό τον μήνα. «Η κίνηση είναι εύλογη, δεδομένης της πρόσφατης υποχώρησης της αστάθειας των αγορών. Επίσης, είναι ευκαιρία για τον Τσίπρα να δείξει ότι επαναφέρει την Ελλάδα σε κάποιο βαθμό οικονομικής ομαλότητας ενόψει εκλογών», δήλωσε ο Nicholas Wall της Merian Global Investors UK Ltd του Λονδίνου. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθούν ομολογιούχοι, ή για την εξαγορά δανείων του ΔΝΤ, ή ακόμη και ως εγγυήσεις για την δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για την απομείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η έκδοση του ομολόγου γίνεται μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της μεταμνημονιακής προόδου της οικονομίας από τους πιστωτές, που τόνισαν την ανάγκη να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και η λήψη επειγόντων μέτρων για τη μείωση των NPLs.

Ο Τσίπρας διακινδυνεύει να προκαλέσει την οργή των πιστωτών, ανακοινώνοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% στα 650 ευρώ τον μήνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ έχουν αναγάγει την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, που περιλαμβάνει τη μείωση του κατώτατου μισθού, ως ένα από τα θεμελιωδέστερα επιτεύγματα των προγραμμάτων στήριξης. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν από τις αρχές του έτους. Η μείωση αυτή προσφέρει στη χώρα την ευκαιρία να εκδώσει ομόλογα, έστω και αν με τη λήξη του προγράμματος υφίσταται απόθεμα ρευστότητας που ανέρχεται σε 30 δις ευρώ περίπου. «Η χρονική συγκυρία δεν είναι κακή για να δοκιμαστούν οι αγορές με μια μικρή έκδοση. Θα έλεγα ότι με τις επικρατούσες συνθήκες μια απόδοση στην περιοχή του 3,5% ή και περισσότερο θα προσελκύσει επαρκή ζήτηση ώστε η έκδοση να αποδειχθεί επιτυχημένη», δήλωσε ο Δημήτρης Δαλίπης, επικεφαλής τίτλων σταθερής απόδοσης της Alpha Trust Mutual Fund Management SA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ