today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Απάντηση ΕΟΠΥΥ στην ΠΟΕΔΗΝ για τα αναλώσιμα υλικα

Διευκρινίσεις σχετικά με την κοστολόγηση αναλώσιμων υλικών, δίνει ο ΕΟΠΥΥ, ως απάντηση στην ΠΟΕΔΗΝ που σε σημερινή της ανακοίνωση έκανε αναφορές για υπερκοστολόγηση χημικοθεραπευτικών σκευασμάτων.

«Η κοστολόγηση υγειονομικού υλικού από τον ΕΟΠΥΥ βασίζεται σε νομοθετημένη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την πρόταση – από τους εισαγωγείς, με υπεύθυνη δήλωση – των τριών χαμηλότερων τιμών από χώρες της Ε.Ε., με τις οποίες αποζημιώνεται το υλικό. Ο ΕΟΠΥΥ ορίζει τιμές που δεν ξεπερνούν τον μέσο όρο των δηλωθέντων τιμών αποζημίωσης από τους εισαγωγείς. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συσχετίζονται με τις τιμές που τα νοσοκομεία προμηθεύονται τα αντίστοιχα είδη σε μεγάλες ποσότητες και με διαγωνιστικές διαδικασίες», αναφέρει ο οργανισμός. Προσθέτει ότι τα αναλώσιμα υλικά και είδη στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ, έχουν ενταχθεί σε κατηγορίες ανάλογα με τη χρήση τους σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ενώ η αποζημίωσή τους προσδιορίζεται και με βάση την τιμή κατηγορίας που έχει εγκρίνει ομόφωνα το Δ.Σ. του οργανισμού.

Σχετικά με τον καθετήρα PORT και την ελαστομερή αντλία έγχυσης φαρμάκων, που ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, ο ΕΟΠΥΥ απαντά ότι αποτελούν δύο διαφορετικά είδη. «Ο καθετήρας PORT εμφυτεύεται μία φορά ενώ η ελαστομερής αντλία αντικαθίσταται κάθε φορά που χορηγείται το φάρμακο στον ασθενή. Επιπρόσθετα, οι αντλίες έγχυσης φαρμάκων διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρήση τους, τον όγκο – περιεκτικότητα και το υλικό κατασκευής τους. Ο καθετήρας PORT χρεώνεται κατά την εμφύτευση με την έναρξη της θεραπείας και όχι κάθε φορά που γίνεται αντικατάσταση αντλίας. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα εν λόγω υλικά που χρησιμοποιούνται από ασθενείς εκτός νοσοκομείων. Αν η θεραπεία γίνεται στο νοσοκομείο τότε τα υλικά αυτά, δεν πρέπει να συνταγογραφούνται, καθώς περιλαμβάνονται στην αποζημίωση του νοσοκομείου. Αναφορικά με το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό ελαστομερής αντλία έγχυσης για χημειοθεραπεία (μίας χρήσεως), είχε κοστολογηθεί από την αρμόδια διεύθυνση στα 600 ευρώ (ΦΕΚ 532/Β/2018), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (δήλωση από εισαγωγέα 3 χαμηλότερων τιμών πώλησης στην Ε.Ε.). Με τον δευτερογενή έλεγχο που διενέργησε το αρμόδιο τμήμα, διαπιστώθηκε από τα φύλλα οδηγιών, ότι αρκετές αντλίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε παραπάνω από μια κατηγορίες. Για τον λόγο αυτό, εντάχθηκαν και σε άλλες συναφείς κατηγορίες με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών από 600 ευρώ σε 113 ευρώ ή 25,5 ευρώ (ΦΕΚ 4888/Β/2018)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ