today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Euronews: “Έχει εθνική ταυτότητα η Βόρεια Μακεδονία”;

Δημοσίευμα για τη λεγόμενη εθνική ταυτότητα της “Βόρειας Μακεδονίας” φιλοξενείται στην ηλεκτρονική σελίδα του Euronews.  Σύμφωνα με το διευρωπαϊκό Μέσο Ενημέρωσης:

“Η ελληνική Βουλή κύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών, τερματίζοντας διπλωματική διαμάχη 27 ετών με την ΠΓΔΜ. Από τώρα και στο εξής η ονομασία της τελευταίας θα είναι “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Οι μεγάλες διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας,  που πραγματοποιήθηκαν τα 2 τελευταία χρόνια στη “Βόρεια Μακεδονία”, υπενθύμισαν στη διεθνή κοινότητα ότι η εθνική ταυτότητα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας εξακολουθεί να στερείται περιεκτικού και αποδεκτού ορισμού, επισημαίνει το δημοσίευμα και αναφέρει τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής. Μετά την ανεξαρτησία της,  η “Βόρεια Μακεδονία” προσπάθησε να προωθήσει μια σαφή και αναγνωρισμένη εθνική ταυτότητα. Η πλέον αμφιλεγόμενη προσπάθεια για τη δημιουργία της ταυτότητας καταβλήθηκε στις 2 θητείες του πρώην πρωθυπουργού, N.  Gruevski,  με το σχέδιο  Σκόπια 2014 γνωστό ως σχέδιο «εξαρχαϊσμού»,  με την ανέγερση αγαλμάτων Ελλήνων ηρώων και φιλοσόφων. Η παρούσα κυβέρνηση του Ζ. Zaev ανέτρεψε την πολιτική απομόνωσης, που ακολούθησε η προηγούμενη, σημειώνει το δημοσίευμα και επικαλείται την υπογραφή συνθήκης φιλίας με τη Βουλγαρία και τη βελτίωση της εικόνας των Σκοπίων στη διεθνή σκηνή. Έχοντας διασφαλίσει την ιστορική συμφωνία με την Αθήνα, ο Ζ. Zaev και οι σύμμαχοί του δεσμεύτηκαν για την δημιουργία ενός λειτουργικού κρατικού συστήματος με βάση το κράτος δικαίου και την οικονομία της αγοράς, αν και οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση ούτε τα μέσα για να προωθήσει τις φιλόδοξες αλλαγές.  Όσο για την  “εθνική ταυτότητα” των “Μακεδόνων”  η νέα ονομασία δεν χαίρει ευρείας  στήριξης και είναι πιθανό να προκαλέσει την αντίδραση των σκληροπυρηνικών εθνικιστών, που ενδέχεται να περιθωριοποιήσει περαιτέρω τις μειονότητες.

Οι θρησκευτικές και εθνικές κοινότητες της “Βόρειας Μακεδονίας” είναι σήμερα ένα μωσαϊκό, του οποίου τα διαφορετικά κομμάτια πρέπει να βρουν ένα ικανοποιητικό τρόπο να παραμείνουν ενωμένα, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ