today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Μακρόν: “Η σταθερότητα και ο σεβασμός των ελευθεριών πάνε μαζί”

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα στο Κάιρο, ενώπιον του Αιγύπτιου ομολόγου του Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, πως η «σταθερότητα» πάει μαζί με τον «σεβασμό των ατομικών ελευθεριών».

«Η αληθινή σταθερότητα περνάει μέσα από τη δυναμικότητα της κοινωνίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου πλάι στον Σίσι. «Η σταθερότητα και η βιώσιμη ειρήνη πάνε μαζί με τον σεβασμό των ελευθεριών του καθενός και ενός κράτους δικαίου», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη τριών ημερών στο Κάιρο προκειμένου να ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο, είχε προειδοποιήσει από το βράδυ της Κυριακής ότι επρόκειτο να μιλήσει «πιο ανοικτά» με τον επικεφαλής του αιγυπτιακού κράτους για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

Υποδεχόμενος τον Αιγύπτιο πρόεδρο τον Οκτώβριο του 2017, είχε αρνηθεί να του «δώσει μαθήματα» για αυτό το ευαίσθητο θέμα, προκαλώντας την οργή των οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Μπορεί κανείς να πει πράγματα με πολύ ειλικρινή τρόπο (…) χωρίς να θεωρεί ότι έρχεται είτε για να δώσει μαθήματα είτε για να αποσταθεροποιήσει», είπε ο Μακρόν. «Αυτό έκανα με τον πρόεδρο Σίσι», πρόσθεσε.

«Τα πράγματα δεν πήγαν στη σωστή κατεύθυνση από τον Οκτώβριο του 2017», εκτίμησε, υπογραμμίζοντας πως, από τότε, «μπλόγκερ, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές» έχουν φυλακιστεί.

Ο Μακρόν εκτίμησε στη συνέχεια πως «μια δυναμική, ενεργή, περιεκτική κοινωνία των πολιτών παραμένει η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στον εξτρεμισμό».

Χωρίς αυτές τις συνθήκες, «η διεθνής εικόνα της Αιγύπτου θα μπορούσε να πληγεί», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Η συζήτηση που είχαμε (με τον πρόεδρο Σίσι) γίνεται με σεβασμό της κυριαρχίας της Αιγύπτου», είπε.

«Δεν θα ήμουν ένας ειλικρινής φίλος της Αιγύπτου σήμερα αν δεν εξέφραζα το βάθος της σκέψης μου», επέμεινε ακόμη.

Απαντώντας στα ζητήματα αυτά που ήγειρε ο Μακρόν, ο πρόεδρος Σίσι είπε: «δεν είμαστε όπως η Ευρώπη ή η Αμερική (…), δεν μπορεί κάποιος να επιβάλει σε όλες τις κοινωνίες έναν μοναδικό δρόμο».

«Μην ξεχνάτε πως είμαστε σε μια ταραγμένη περιοχή», είπε και συμπλήρωσε πως «το πρόγραμμα για την εγκαθίδρυση ενός θρησκευτικού κράτους» (…) «δεν πέτυχε στην Αίγυπτο» – μια αναφορά κυρίως στην προεδρία του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι το 2012-13.

Η Αίγυπτος «δεν θα οικοδομηθεί από τους μπλόγκερ αλλά από την εργασία, την προσπάθεια και την επιμονή», πρόσθεσε. «Δεν θέλουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα να συνοψίζονται μόνο στους μπλόγκερ», είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση Αιγύπτιου δημοσιογράφου για τα επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στη Γαλλία κατά τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις γαλλικές αρχές, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως λυπάται που «11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους» κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτής, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κανείς από αυτούς «δεν ήταν θύμα των δυνάμεων της τάξης».

«Αυτό που ζει η Γαλλία εδώ και πολλές εβδομάδες είναι πρωτόγνωρο και θέλω να αποτείνω φόρο τιμής στον επαγγελματισμό των δυνάμεων της τάξης στο πλαίσιο αυτό», συμπλήρωσε.

«Στη Γαλλία, επιτρέπεται να εκφράζεται κάποιος ελεύθερα. Στη Γαλλία, κάποιος μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Μερικές φορές, κάποιοι μιλάνε πολύ ακόμη και εναντίον της χώρας, λυπάμαι γι΄αυτό», απάντησε ο Μακρόν και πρόσθεσε πως αυτή είναι «η δύναμη της δημοκρατίας».

«Υπάρχει, στη χώρα μας, μια ελευθερία που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, που είναι η ελευθερία των διαδηλώσεων. Και εννοούμε να την προστατεύσουμε», επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», που «δεν απαγορεύθηκαν ποτέ, άτομα, μπαχαλάκηδες, εξτρεμιστές (…) έκαναν καμιά φορά τα χειρότερα, βιαιοπραγίες όπως λεηλασίες καταστημάτων, δημοσίων κτιρίων, ή επιδόθηκαν σε πράξεις βίας εναντίον των δυνάμεων της τάξης και άλλων ανθρώπων», πρόσθεσε.

«Με νόμιμο τρόπο, συνελήφθησαν. Δεν προσήχθησαν επειδή έλεγαν κάτι. Δεν προσήχθησαν επειδή σκέφτονταν κάτι. Προσήχθησαν επειδή έσπαγαν, κατέστρεφαν, επιτίθεντο σε άλλους πολίτες ή σε θεσμούς.»

«Δεν θα ήθελα να γίνει κάποια σύγχυση εδώ ή να μπλέξουμε αυτούς τους επαγγελματίες μπαχαλάκηδες (…), που θα τιμωρηθούν όπως προβλέπει ο νόμος (…), με τους Γάλλους συμπολίτες μας που διαδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους όπως έχουν το δικαίωμα», είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ