today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Ο Μαδούρο απορρίπτει το τελεσίγραφο του δημοκρατικού κόσμου, αλλά δηλώνει ανοιχτός σε διάλογο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέρριψε το τελεσίγραφο που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες που του ζητούν να προκηρύξει άμεσα εκλογές, όμως εμφανίστηκε διατεθειμένος να συνομιλήσει με την διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Μαδούρο κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό ότι παραβίασε την νομοθεσία της Βενεζουέλας όταν αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος και αναγνωρίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος.

Υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι δεν σέβονται την ιστορία και την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας, προσθέτοντας μάλιστα πως οι «υπερόπτες» ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου δεν αντανακλούν τις απόψεις των λαών τους.

«Δεν θα έπρεπε να μας δώσουν τελεσίγραφο, ουδείς μπορεί να μας δώσει τελεσίγραφο», είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό δίκτυο CNN Turk. Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που έχουν εκφράσει την αμέριστη στήριξή τους στο καθεστώς Μαδούρο.

Παρά την άρνησή του να αποχωρήσει από την εξουσία ο κ. Μαδούρο σημείωσε πως είναι «ανοιχτός στον διάλογο», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, αν και ξεκαθάρισε πως είναι «απίθανο».

Χθες Σάββατο η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε περιθώριο ημερών στο Καράκας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, προειδοποιώντας πως διαφορετικά θα αποσύρει την αναγνώρισή της στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Είχαν προηγηθεί ξεχωριστά τελεσίγραφα από την Γερμανία, την Γαλλία, την Βρετανία και την Ισπανία πως δίνουν περιθώριο συγκεκριμένα οκτώ ημερών στον κ. Μαδούρο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον κ. Γουαϊδό ως προσωρινό αρχηγό του κράτους.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε το Σάββατο από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου «να επιλέξουν ποια πλευρά στηρίζουν στην Βενεζουέλα και να διακόψουν τις οικονομικές συναλλαγές τους με την κυβέρνηση Μαδούρο.

Σημειώνεται πως χθες το βράδυ ο κ. Μαδούρο ανέστειλε την εντολή που είχε δώσει για απέλαση του προσωπικού της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Καράκας, αφότου έγινε σαφές ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα συμμορφωθεί.

Εν τω μεταξύ, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον, αυτομόλησε στις ΗΠΑ και δήλωσε πως στηρίζει την αντιπολίτευση, κίνηση που χαιρέτισαν οι αμερικανικές Αρχές.

Sourceskai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ