today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Just Do It

*Του Νίκου Αρμένη

«Just Do It»

Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για το πιο επιτυχημένο και εύστοχο σλόγκαν αθλητικής εταιρείας. Όχι, δεν έχω την παραμικρή σχέση με αυτό που λέμε διαφήμιση. Ούτε καθ’οιονδήποτε τρόπο έχω σχέση με την εν λόγω αθλητική εταιρεία της οποίας πάντως λατρεύω τα δρομικά της παπούτσια.

Μιλάω λοιπόν σαν απλός αθλούμενος δρομέας και διαπιστώνω πως το κεντρικό μήνυμα στο πασίγνωστο διαφημιστικό σλόγκαν αγγίζει απ’ευθείας τη ψυχή όσων ασχολούμαστε με τον αθλητισμό είτε ερασιτεχνικά, είτε κάνοντας πρωταθλητισμό.

«Απλώς καν’το»

Είναι τόσο απλό. Ναι, τόσο απλό!

Είναι τόσο απλή η απάντηση όταν παλεύεις με τις αμφιβολίες σου, όταν αναρωτιέσαι αν  κάτι που άλλοι σαν εσένα το καταφέρνουν, είναι και στις δικές σου δυνατότητες…

Αλήθεια στο λέω, το μπορείς!

Μην παρεξηγηθώ. Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα τα μπορούν όλοι.

Δεν θα μπορούσε πχ κανένας αθλούμενος δρομέας να γίνει Πανελληνιονίκης, ούτε ένας πανελληνιονίκης να νικήσει τον Κιπτσόγκε..

Ωστόσο επιμένω ότι αυτό που είναι ανθρωπίνως δυνατό για καθεμιά και καθένα, είναι πολλές φορές πέρα από όσα υποτίθεται χωρούν στη σφαίρα της κοινής λογικής του.

Το θέμα είναι να ονειρευτεί, να σχεδιάσει, να πιστέψει στον στόχο και μετά απλώς να τον ζήσει!

Τα σχετικά παραδείγματα είναι αμέτρητα.

Πριν αρχίσω να τρέχω δεν υπήρχε περίπτωση να σκεφτώ ότι θα γινόμουν ποτέ μαραθωνοδρόμος. Κάπνιζα, ξενυχτούσα συχνά και έπινα τα ποτηράκια μου σχεδόν καθημερινά. Όταν αποφάσισα να βάλω το τρέξιμο στη ζωή μου, απλώς τα άλλαξα όλα αυτά και το έκανα.

Και αφού άρχισα να τρέχω, δεν πίστευα βέβαια ότι θα έπαιρνα μέρος και σε αγώνες. Και ήρθε η ώρα, πολύ σύντομα μάλιστα, που απλώς το έκανα.

Και ενώ έτρεχα σε αποστάσεις 5 και 10 χλμ δεν πίστευα ότι θα τερμάτιζα σε κούρσα ημιμαραθωνίου. Τελικά απλώς το έκανα και αυτό.

Και αργότερα τερμάτισα και σε μαραθώνιο σχεδόν σε 5,5 ώρες αλλά ποτέ δεν περνούσε από το μυαλό μου ότι μετά από 5 χρόνια θα είχα 10 τερματισμούς στον μαραθώνιο δρόμο και ο τελευταίος με επίδοση κάτω από 3,5 ώρες. Απλώς το πίστεψα και το έκανα.

Και όταν λέω απλώς, δεν εννοώ ότι ήταν κάτι απλό. Το αντίθετο ακριβώς. Για να έρθει αυτή η επίδοση κουράστηκε πολύ το σώμα μου και έκανα όλες τις θυσίες που απαιτούνται. Πονούσαν τα ποδαράκια μου από τα χλμ αλλά στο μυαλό μου, επειδή είχα πιστέψει πια στο στόχο, είχα πάντα αυτή την φράση: «Απλώς κάν’το».

Είναι αλήθεια βέβαια ότι δεν το είχα συνδέσει με το διαφημιστικό σλόγκαν αλλά έμαθα να σκέφτομαι με αυτόν ακριβώς τον τρόοπο εμπνεόμενος από το παράδειγμα της προπονήτριάς μου Μαρίας Πολύζου.

Ούτε εκείνη πιστεύω ότι φανταζόταν όταν έκανε τα μεγάλα ρεκόρ, ότι θα έρθει και μέρα που θα αναβιώσει τον Φειδιππίδειο Άθλο (Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα-Τύμβος Μαραθώνα 524 χλμ). Το 2010 το έκανε και εσαεί θα είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της ανθρωπότητας που το προσπάθησε και το πέτυχε! Δεν ήταν απλό αυτό που έκανε. Απλώς το πίστεψε και το έκανε..

Ένας γνωστός μου δρομέας που έχει τερματίσει σε 2-3 μαραθωνίους με χρόνους κοντά στις 5,5 ώρες μου έλεγε τις προάλλες ότι αναρωτιέται αν ποτέ και εκείνος θα καταφέρει να βγάλει έναν μαραθώνιο τρέχοντας από το πρώτο έως το τελευταίο μέτρο, ανεξάρτητα από την επίδοσή που θα γράφει το ρολόι του στον τερματισμό.

«Απλώς καν’το», του απάντησα.

«Θα χρειαστεί να κοπιάσεις, να κάνεις θυσίες, να πονέσεις και να στερηθείς. Πίστεψέ το όμως! Βάλ’το στόχο και απλώς κάν’το», συνέχισα βλέποντας την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.

Και σε σένα που τώρα διαβάζεις αυτό το κείμενο και σκέφτεσαι τους κρυφούς σου στόχους, ένα έχω να σου πω.

Πίστεψέ το και Just Do It!

*Ο Νίκος Αρμένης ειναι δημοσιογραφος και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης στο ΑΠΕ και παρουσιάζει την εκπομπή για το τρέξιμο keep Running στην web tv του Star Channel

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ