today-is-a-good-day
23.6 C
Athens

Η κρίσιμη παρέμβαση Πομπέο στο Νταβός!

Σε μια στιγμή που στην Ελλάδα κάποιοι αντιμετωπίζουν το εθνικό συμφέρον ως κουρελού ξεπουλώντας το θέμα της Μακεδονίας, και μετατρέπουν το Κοινοβούλιο της χώρας σε μαγαζάκι συναλλαγής, στο Forum του Νταβός, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, πραγματοποίησε, μέσω βίντεο, μια ολιγόλεπτη παρέμβαση κομβικής σημασίας που, καμία έκπληξη, τα συστημικά διεθνή μέσα ενημέρωσης πέρασαν στα χαμηλά, εξυπηρετώντας για μια ακόμη φορά το τελειωμένο σύστημα μιας στρεβλής παγκοσμιοποίησης. Και αυτό δεν το λέω εγώ, ο λαϊκιστής, ακροδεξιός, ρατσιστής, όπως αρέσκονται να αποκαλούν τα ανόητα πληρωμένα τρόλ του συστήματος αυτού όσους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το φετινό Forum του Νταβός, μετά την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, να ακυρώσει ο ίδιος την συμμετοχή του και τη συμμετοχή της αμερικανικής αντιπροσωπείας, λόγω του ότι συνεχίζει να παραμένει κλειστή ο Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζεται από τη χαμηλή εκπροσώπηση ηγετών, εάν εξαιρέσει τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, τα highlights περιλαμβάνουν, την σε αποδρομή πολιτικά, Άγκελα Μέρκελ, και τις μεγάλου ειδικού στρατηγικού βάρους, γελάνε και οι πέτρες, προσωπικότητες της Φεντερίκα Μογκερίνι και Πιέρ Μοσκοβισί. Παρόλα αυτά η ολιγόλεπτη παρέμβαση Πομπέο, θα τολμούσα να πω όχι μόνο έσωσε την παρτίδα, αλλά καθιστά εξαιρετικά σημαντική τη φετινή συνάντηση, με δεδομένο ότι το Forum του Νταβός, είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο βήμα της παγκοσμιοποίησης.

Τι είπε λοιπόν ο Αμερικανός Υπουργός των Εξωτερικών, που είναι τόσο σημαντικό και δείχνει ότι ο κόσμος αλλάζει και κάποιο αγρόν αγοράζουν.

Έθεσε ορισμένα, κρίσιμα ερωτήματα που κατά τη γνώμη του και σύμφωνα με την οπτική των ΗΠΑ, απασχολούν τις κοινωνίες σε παγκόσμια κλίμακα. Ποια είναι αυτά σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ:

– “Είναι η οικονομική παγκοσμιοποίηση καλή για εμένα;”

– “ Οι πολιτικοί ηγέτες μας  μας προστατεύουν, ικανοποιητικά, από απειλές όπως η τρομοκρατία;”

– “Εργάζονται για να εξασφαλίσουν το εθνικό συμφέρον στο εξωτερικό;”

Είναι ξεκάθαρο ότι η Ουάσιγκτον, υπό τη διακυβέρνηση του Προέδρου Τράμπ, όχι μόνο έχει πιάσει το μήνυμα, αλλά το κατευθύνει. Και αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει απόλυτα σαφές από τις απαντήσεις που έδωσε, σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα ο Μάϊκ Πομπέο.

Όπως επεσήμανε, “νέοι άνεμοι πνέουν κατά μήκος όλου του κόσμου”, και αναρωτήθηκε εάν “προμηνύουν κακοκαιρία ή καταιγίδα”, εάν, “είναι αυτό το μοτίβο αναταραχής δύναμη για καλό ή όχι;”. Η απάντηση που έδωσε είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ειδικά όταν βγαίνει από το στόμα Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών. “Αυτή η αναταραχή είναι μια θετική εξέλιξη”, ξεκαθάρισε ο κ. Πομπέο, και μίλησε για αλήθειες που οι Ηνωμένες Πολιτείες, αγκαλιάζουν με θέρμη σήμερα. Και ποιες είναι αυτές. Εδώ είναι που γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, οι ΗΠΑ, πιστεύουν ότι…

“τα έθνη (κράτη) έχουν σημασία. Κανένας διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να σταθεί για τους λαούς τόσο καλά όσο μπορούν οι δικοί τους ηγέτες. Τα ισχυρά σύνορα είναι κλειδί για ισχυρά έθνη. Αυτός είναι ο τρόπος που διατηρούμε του λαούς μας ασφαλείς και προστατεύουμε την εθνική μας κυριαρχία”, συμπληρώνοντας ότι, “η οικονομική ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια.”

Σε μια στιγμή που η Ευρώπη ταλανίζεται, από ουτοπικούς και ανέφικτους, οραματισμούς τελειωμένων, πολιτικά και ουσιαστικά, ηγετών τύπου Μέρκελ και Μακρόν, που συνεχίζουν να υπηρετούν και να προωθούν τα συμφέροντα ενός συστήματος που επιθυμεί τη διάλυση των εθνών κρατών και την εξαφάνιση εθνικών παραδόσεων και αξιών, με γνώμονα το δικό του κέρδος, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κυβέρνηση του Τράμπ, όχι μόνο έχει πάρει το μήνυμα, αλλά είναι μπροστά από αυτό που έρχεται.

Δεν έχω αυταπάτες, ότι εν μέσω του εθνικού ευτελισμού της συμφωνίας των Πρεσπών, όλα αυτά για κάποιους είναι ψηλά γράμματα και γραφικές επισημάνσεις ακροδεξιών, λαϊκιστών κλπ. Παρόλα αυτά, για όσους, και πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί και γίνονται όλο και περισσότεροι, τέτοιου είδους γεγονότα, όπως η παρέμβαση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στο Forum του Νταβός, αξίζει να αναδεικνύονται για να σπάει το εσκεμμένο εμπάργκο των συστημικών μέσων ενημέρωσης απέναντί τους, που έχει ως μοναδικό στόχο να περιορίσει την εξάπλωσή τους και να εμποδίσει την αφύπνιση των πολιτών, επιδιώκοντας εξαφάνιση της ιστορίας, των εθνών, των ιδεών και αρχών, της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού. Η αναβίωσή τους, η επαναφορά όλων αυτών ιδεών στο προσκήνιο, που μόνο ακροδεξιές και λαϊκισμός, δεν είναι, απειλεί τον εθνομηδενισμό, και τη δαιμονοποίηση του πατριωτισμού, που τόσο γλαφυρά ζούμε τα τελευταία χρόνια και βλέπουμε αυτές τις ώρες στο Κοινοβούλιο, σε αυτόν εδώ τον τόπο.   

*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ