today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Ε.Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει μαθήματα ευθύνης και πατριωτισμού

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής καταδίκασε τις απειλές και τις επιθέσεις που δέχονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών επιτέθηκε όμως ταυτόχρονα με σφοδρότητα στο κυβερνών κόμμα λέγοντας πως δεν μπορεί να κάνει μαθήματα ευθύνης και πατριωτισμού.

«Όσοι απευθύνονται στον ομιλούντα και θέτουν ζητήματα σύγχρονου  πατριωτισμού και ευθύνης να είναι πολύ προσεκτικοί. Καταδικάζω απερίφραστα τις ύβρεις, τους προπηλακισμούς, τις βόμβες μολότοφ, τις απειλές, τις αφίσες, δεν ξεχνώ όμως κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ανεξάρτητων Ελλήνων τις δικές σας ύβρεις, τους δικούς σας προπηλακισμούς, τις απειλές, τις βάρβαρες έως γελοιότητος απόπειρες δολοφονίας χαρακτήρων που αμετανόητοι  συνεχίζετε μέχρι σήμερα».

Ο κ.Βενιζέλος ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους χαρακτηρίζοντας στον κ. Τσίπρα εμμέσως πλην σαφώς πολιτικό κυνικό τυχοδιώκτη.

«Διχάζετε την κοινωνία εν ψυχρώ, την κάνετε να νιώθει αποκομμένη από τους δημοκρατικούς θεσμούς, εκτρέφετε το λαϊκισμό άλλοτε ως έκφραση του και άλλοτε ως αντιπάλους του. Εναλλάσσεστε στους ρόλους με την άνεση του πολιτικού κυνικού  τυχοδιώκτη. Όχι λοιπόν μαθήματα πατριωτισμού και ευθύνης σε μας και σε μένα προσωπικά».

Αναφερόμενος στην συμφωνία των Πρεσπών ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται για την ταυτότητα της Μακεδονίας αλλά για την ταυτότητα της νέας κεντροαριστεράς, στην οποία θέλει να ηγηθεί.

«Ήθελε να χρησιμοποιήσει εξαρχής το ζήτημα του ονόματος ως εργαλείο για την μετατόπιση του από την αδερφική συνεργασία με τον κ.Καμμένο που έγινε υποτίθεται σε αντιμνημονιακή βάση,  στο πεδίο της δήθεν κεντροαριστεράς. Ποιάς κεντροαριστεράς; Στην βασισμένη σε αποστασία βουλευτών των ΑΝΕΛ  και στην κ. Παπακώστα.  Αυτά είναι τα κοινοβουλευτικά θεμέλια της  νέας  αριστεράς του κ. Τσίπρα.

Δεν τον ενδιαφέρει η ταυτότητα της Μακεδονίας αλλά η ταυτότητα της Νέας Αριστεράς υπό την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ με πρόθυμες ουρές».

Όσον  αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας και το ονοματολογικό ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως η εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό υπάρχει από το 1993 και πρόσθεσε  πως ο ίδιος δέχεται ότι  ο όρος nationality σημαίνει  ιθαγένεια και όχι εθνικότητα.

«Η έννοια εθνική γραμμή που είχε διαμορφωθεί ήταν σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι πάντων. Είχε διαμορφωθεί από τον Απρίλιο του 1993 μέχρι περίπου το 2008. Αυτό ήταν ένα εξαιρετικά καλό σημείο εκκίνησης για την παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί μία λύση ευρύτατης αποδοχής και συναίνεσης όταν υπήρχε το μομέντουμ.

Την εθνική συναίνεση που ήταν απολύτως εφικτή και απολύτως αναγκαία δυστυχώς δεν την θέλησε και δεν την επιδίωξε ποτέ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ .Ο στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν η διαχείριση ενός εθνικού θέματος αλλά η μετατροπή του σε μοχλό εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ