today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

“Βολές” ΗΠΑ κατά Μαδούρο

Την «ακλόνητη υποστήριξη» της Ουάσιγκτον στις σχεδιαζόμενες μαζικές διαδηλώσεις κατά του Νικολά Μαδούρο στη Βενεζουέλα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Καράκας.

«Είμαστε μαζί σας», έγραψε ο Μάικ Πενς στα ισπανικά και τα αγγλικά στο Twitter. «Στεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας μέχρις ότου αποκατασταθεί η Δημοκρατία και ανακτήσετε το εκ γενετής δικαίωμα στην ελευθερία».

Η ανάρτηση συνοδευόταν κι από ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, όπου o Πενς ανέφερε ότι στηρίζει μαζί με τον πρόεδρο Τραμπ τον αγώνα των Βενεζολάνων για την ελευθερία: «Ο Νικολάς Μαδούρο είναι δικτάτορας που δεν κατέχει νόμιμα την εξουσία. Ουδέποτε κέρδισε την προεδρία σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και παραμένει στην εξουσία φυλακίζοντας οποιονδήποτε τολμά να του αντιταχθεί».

Ο Μαδούρο διέταξε «αναθεώρηση» των σχέσεων με τις ΗΠΑ

Ο αριστερός πρόεδρος της Βενεζουέλας αντέδρασε οργισμένα λίγες ώρες αργότερα ανακοινώνοντας ότι διέταξε «πλήρη και απόλυτη αναθεώρηση» των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ. Και από τη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης ρώτησε: «Ποιος εκλέγει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας; Ο Μάικ Πενς;».

Nέος γύρος κινητοποιήσεων κατά του Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊντό (Φωτογραφία: ΑΡ)

Η αντιπολίτευση ετοιμάζει για σήμερα μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο μετά και τις σχετικές εκκλήσεις του Χουάν Γκουαϊντό, προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, η οποία έχει κηρύξει παράνομη την επανεκλογή του Μαδούρο και ζήτησε πρόωρες εκλογές. Ο Γκουαϊντό, που ανέλαβε καθήκοντα στις 5 Ιανουαρίου και σχεδόν αμέσως επικαλέστηκε άρθρο του Συντάγματος που προβλέπει την μεταβίβαση εξουσιών στον πρόεδρο της Βουλής σε περίπτωση που μείνει κενή η προεδρία, χαίρει της υποστήριξης της Ουάσιγκτον.

Μάλιστα μέλη του κογκρέσου από τη Φλόριντα συναντήθηκαν χθες με τον Τραμπ και συζήτησαν μεταξύ άλλων το θέμα της Βενεζουέλας. «Καλέσαμε τον πρόεδρο να συνεχίσει στο δρόμο που έχει ήδη χαράξει, κηρύσσοντας παράνομο τον Μαδούρο. Το επόμενο λογικό βήμα είναι να αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης», είπε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Μάρκο Ρούμπιο.

Το Καράκας καταγγέλλει την αντιπολίτευση

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται καθώς η κατάσταση στη χώρα παραμένει τραγική και η οικονομία της σακατεμένη. Ο ετήσιος πληθωρισμός κυμαίνεται τώρα άνω του ενός εκατομμυρίου τοις εκατό και οι τιμές τροφίμων και φαρμάκων είναι απαγορευτικές για τους περισσότερους πολίτες. Εκατομμύρια Βενεζολάνοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Τα σύννεφα πυκνώνουν στη Βενεζουέλα καθώς προμηνύονται νέες αναταραχές. Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μια ομάδα στρατιωτικών που στασίασαν καλώντας τον κόσμο να τους υποστηρίξει κατά του Μαδούρο και συνελήφθησαν αργότερα, αφού πυροδοτήθηκαν επεισόδια στους δρόμους του Καράκας, είχαν δώσει όπλα στο αντιπολιτευόμενο κόμμα «Λαϊκή Βούληση», κάτι που το τελευταίο απέρριψε μετά βδελυγμίας ως «ψέμα».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ