today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΕΛΑΣ: Στο συλλαλητήριο έγινε “η απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων”

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Αστυνομία τις καταγγελίες για επικίνδυνη χρήση δακρυγόνων και για υπερβολική χρήση βίας ακόμα και κατά ειρηνικών διαδηλωτών στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό που έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας την περασμένη Κυριακή.

Σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει πως οι δυνάμεις της δέχτηκαν αλλεπάλληλες και «άκρως επικίνδυνες» επιθέσεις από πολυάριθμες ομάδες, και συνεπώς «υπό αυτές τις συνθήκες» έγινε «η απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων».

«Η επιχειρησιακή ανταπόκριση ήταν η πλέον ενδεδειγμένη», τονίζει η ΕΛ.ΑΣ, καταγγέλλοντας «διαστρέβλωση των γεγονότων» με σκοπιμότητες.

Προσθέτει ότι δακρυγόνα χρησιμοποιήθηκαν μόνον στους χώρους όπου αστυνομικοί δέχτηκαν επιθέσεις και μόνο κατά την διάρκεια των συμπλοκών, στο πλαίσιο των προσπαθειών να προστατευθεί το κτήριο του κοινοβουλίου και η σωματική ακεραιότητα των ενστόλων.

Η τοποθέτηση της ηγεσίας της Αστυνομίας έρχεται υπό την σκιά της έντονης κριτικής που έχει ακουστεί για την αστυνόμευση γύρω από την πλατεία Συντάγματος, αλλά και της επιστολής προς τον πρωθυπουργό που έστειλε η Ένωση Ελλήνων Χημικών για τη χρήση δακρυγόνων.

Η Αστυνομία υποστηρίζει ακόμα ότι οι άνδρες της δεν εγκατέλειψαν τις θέσεις που είχαν λάβει, παρά μόνον μετά την ολοκλήρωση των συγκεντρώσεων, σημειώνοντας ότι τυχόν «παρορμητική ή μη συνετή» μετακίνηση των αστυνομικών έστω για λίγα μέτρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη γενίκευση των επεισοδίων.

Υπενθυμίζει πως στα επεισόδια τραυματίστηκαν 28 αστυνομικοί, που διακομίστηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε δεκάδες κράνη, ασπίδες και περικνημίδες.

 

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ