today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης επισκέφθηκε ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο κέντρο της Αθήνας επισκέφθηκε σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ξεναγήθηκε από τον καθηγητή Νικόλαο Σταμπολίδη στην έκθεση «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα – Ελεύθερνα – Κνωσός. Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν» που εγκαινιάστηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2018 και θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2019.

Η έκθεση εστιάζει στα ευρήματα και στις ανασκαφές σε τρεις σημαντικές πόλεις της Κρήτης, με βάση τα κοινά χαρακτηριστικά τους, ειδικότερα τη δημιουργία τους, την ακμή, την παρακμή, την καταστροφή, την εγκατάλειψη και τον «θάνατό» τους.

Υπογραμμίζεται, ότι είναι η πρώτη φορά που τόσα πολλά αρχαία αντικείμενα, προφυλαγμένα και διατηρημένα στις αποθήκες Εφορειών Αρχαιοτήτων και στις προθήκες μουσείων της Κρήτης, φεύγουν από τον γενέθλιο χώρο τους για μία περιοδική έκθεση στην Αθήνα, γεγονός, που καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Ειδικότερα, η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 500 αρχαιότητες από παλαιές και νέες ανασκαφές, ευρήματα κάθε είδους που χρονολογούνται από τα νεολιθικά έως και τα βυζαντινά χρόνια και βγαίνουν, τα περισσότερα, για πρώτη φορά στο φως.

Μεταξύ των αρχαιοτήτων ξεχωρίζουν αυτές που σχετίζονται με τους ιδρυτικούς μύθους κάθε πόλης, όσο και με συγκεκριμένες ανθρώπινες ιστορίες: Από την Άπτερα ο Σωτήριος Ελευθερναίος, από την Ελεύθερνα ο νέος που δεν γεύτηκε τον έρωτα και από την Κνωσό το παιδί με τα παιχνίδια του.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα καινούρια ευρήματα από την Κνωσό, όπως το σκήπτρο με την εγχάρακτη γραμμική γραφή Α’, εύρημα, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της συγκεκριμένης γραφής, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στη γνώση του μινωϊκού πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ