today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Σ.Αναστασιάδης: Ιστορική η ευθύνη των βουλευτών που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Κάθε ένας βουλευτής που θα ψηφίσει στη Βουλή αυτή την κατάπτυστη και επιζήμια για τη χώρα συμφωνία, να γνωρίζει ότι έχει ιστορική ευθύνη» δηλώνει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης. Και τονίζει πως η ΝΔ όχι μόνο θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά θα προσπαθήσει με μεθοδικότητα και σοβαρότητα να κάνει ό,τι μπορεί για να αρθούν τα τετελεσμένα που θα δημιουργηθούν.

Σημειώνει πως πρόκειται για «ένα δύσκολο και πολύπλοκο θέμα, λόγω της εμπλοκής των μεγάλων δυνάμεων και της γεωπολιτικής διάστασης της υπόθεσης», προσθέτοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αντισταθούμε». «Το ναι στη συμφωνία δεν είναι η απάντηση στις καυτές πατάτες της διπλωματίας», δηλώνει, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως ο Πάνος Καμμένος θα προσπαθήσει να «ξεπλύνει τη ντροπή του» και θα βάλει πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας.

Ακολουθεί η συνέντευξή του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέα Δημοκρατία Σάββα Αναστασιάδη:

Κύριε Αναστασιάδη, η συμφωνία των Πρεσπών πέρασε από τη Βουλή της ΠΓΔΜ και τώρα η μπάλα έχει περάσει στην ελληνική πλευρά. Όπως φαίνεται πάντως θα περάσει από τη Βουλή…

Θα φανεί αυτό. Κυριακή κοντή γιορτή. Θα πρέπει όμως κάθε ένας βουλευτής που θα ψηφίσει στη Βουλή αυτή την κατάπτυστη και επιζήμια για τη χώρα συμφωνία, να γνωρίζει ότι έχει ιστορική ευθύνη. Κανείς δεν μπορεί να πει εκ των υστέρων ότι δεν γνώριζε πως λέγοντας «ναι» ξεπουλάει τους εθνικούς αγώνες για την Μακεδονία, τον Παύλο Μελά, τους μακεδονομάχους. Όταν επιστημονικοί και ερευνητικοί φορείς όπως η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ή το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα ή τα επιμελητήρια κ.ά. έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα εναντίον της συμφωνίας. Όταν όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι ένα ποσοστό 80% του ελληνικού λαού δεν συμφωνεί με αυτή τη συμφωνία. Όταν, εν πάση περιπτώσει, η συμφωνία είναι μόνο μερικές σελίδες και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν τις διάβασε ή δεν κατάλαβε.

Μετά τις εκλογές και αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, είναι προφανές πως δεν θα μπορέσετε να αλλάξετε εύκολα κάτι στην κατάσταση όπως θα έχει δημιουργηθεί….

Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών ως αντιπολίτευση, δεν την κυρώνουμε ως κυβέρνηση. Το είπε πολύ ξεκάθαρα και στην κ. Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνάντησή τους. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δημιούργησε τετελεσμένα από την ώρα που αποδέχθηκε και υπέγραψε την συμφωνία των Πρεσπών. Στην πολιτική, όμως, κύριε Κοτταρίδη, τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αρκεί να πιστεύεις σ΄ αυτό, να εργαστείς γι΄ αυτό μεθοδικά και με σοβαρότητα.

Πάντως είναι και κάποιοι που υποστηρίζουν πως θα θέλατε στη ΝΔ να τελειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με αυτή την καυτή πατάτα…

Δεν θα αρνηθώ ότι είναι ένα δύσκολο και πολύπλοκο θέμα, λόγω της εμπλοκής των μεγάλων δυνάμεων και της γεωπολιτικής διάστασης της υπόθεσης. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Δεν σημαίνει ότι θέλουμε ή θα απαρνηθούμε τα εθνικά δίκαια. Έναν αγώνα ενός και πλέον αιώνα σε πολλά επίπεδα των Ελλήνων για να αποτρέψουμε την παραχάραξη της ιστορίας. Το ναι στη συμφωνία δεν είναι η απάντηση στις καυτές πατάτες της διπλωματίας. Υπάρχουν τρόποι για να σταθείς απέναντι στην ιστορία εκτός από τη δουλικότητα. Σας θυμίζω το Βουκουρέστι και τη στάση της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή, που ήταν αποτρεπτική για τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων. Αλλά πρέπει να πούμε και κάτι ακόμη για να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό όλων. Για εμάς, η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Για τον κ. Τσίπρα και τους συντρόφους του η Μακεδονία είναι μία και είναι η Μακεδονία του Αιγαίου. Αυτήν την πάγια θέση της Αριστεράς, αυτή την επικίνδυνη ιδεοληψία πληρώνουμε…

Θα ήθελα μια εκτίμηση για το τί πιστεύετε πως θα κάνει τελικά ο Πάνος Καμμένος και αν η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές…

Δεν μπορώ να κάνω καμία εκτίμηση. Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και προσπαθεί να ξεπλύνει την ντροπή του. Θέλω να πιστεύω, αν και δεν το βλέπω, ότι αυτή τη φορά θα βάλει πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας.

Στα θέματα της οικονομάς κατηγορείτε την κυβέρνηση πως δεν έχει βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο. Στην κυβέρνηση όμως προσχωρούν ήδη σε μέτρα ανακούφισης των πολιτών τα οποία και εσείς στηρίζετε στη Βουλή…

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και να παραβλέπουμε ότι μετά το καταστροφικό εξάμηνο του 2015 ο Τσίπρας ευτυχώς άλλαξε πολιτική. Σταμάτησε τις απειλές τους λεονταρισμούς και τις αυταπάτες. Ακολούθησε την πολιτική που του επέβαλαν οι δανειστές με σκληρούς όρους και με την ενισχυμένη επιτήρηση μετά την θεωρητική έξοδο από τα μνημόνια. Δεν βλέπουμε τα αποτελέσματα της μαγκιάς του Βαρουφάκη, της πολιτικής της… γραβάτας και των capital controls που κόστισαν στη χώρα εκατοντάδες δισ. και άλλα τρία χρόνια αιματηρής λιτότητας, που συνεχίζεται. Φυσικά και στηρίζουμε μέτρα ανακούφισης των πολιτών, τα οποία θα ερχόταν τρία χρόνια νωρίτερα και θα ήταν και πολύ καλύτερα, εάν δεν μεσολαβούσε ο λαϊκισμός και τυχοδιωκτισμός του Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας. Πόσο εφικτό είναι αυτό και κυρίως πώς θα πείσετε τους εταίρους να το αποδεχτούν;

Μια σοβαρή πολιτική για οποιοδήποτε θέμα μπορεί να πείσει τους εταίρους. Η μείωση της φορολογίας δεν είναι μια λαϊκιστική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το προτείνουμε ως μέτρο ανάπτυξης, ως όρο για την αύξηση των επενδύσεων, ως προϋπόθεση του μικρομεσαίου και μεγάλου επιχειρείν.

Με δεδομένο άτι οι εκλογής πλησιάζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει κάλεσμα σε άλλους πολιτικούς χώρους αλλά και στελέχη σε συστράτευση. Προεκλογικά ή μετεκλογικά θα δεχτείτε τη συμπόρευση με στελέχη που θα έχουν για παράδειγμα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών;

Αυτή τη στιγμή που διακυβεύεται όχι μόνο η εθνική οικονομία αλλά και τα εθνικά θέματα, που ο Τσίπρας και οι συν αυτώ τα έχουν βάλει με την Εκκλησία, με την ιστορία και με την κοινωνία, μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο για την Ελλάδα μας. Όλοι μαζί και ενωμένοι. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι. Με αυτό το σκεπτικό, η όποια διεύρυνση είναι θεμιτή και επιθυμητή. Και θεωρώ αυτονόητο ότι όποιος επιλέγει να ενταχθεί στη ΝΔ, ασπάζεται τις θέσεις της. Επομένως κάποιος που θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών δεν ασπάζεται τις θέσεις της παράταξής μας πάνω στο εθνικό θέμα.

Θέλω να πω και κάτι ακόμη, όσον αφορά στις προσχωρήσεις. Από τη μια πιστεύω επίσης ότι, με το χρόνο, η στρατηγική της ΝΔ έχει αποκτήσει πατριωτικό χαρακτήρα, από τα οικονομικά ως τα εθνικά θέματα. Το πρόγραμμά μας είναι πρόγραμμα που βασίζεται σε αρχές και κοινή λογική. Έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη και την Ελλάδα. Κι από την άλλη, ας έχουμε υπόψη ότι η απαλλαγή από τους θαυμαστές του Μαδούρο και η ανόρθωση της πατρίδας μας είναι ιστορική ευθύνη όλων. Δεν πρέπει να αφήσουμε να κάνουν την Ελλάδα Βενεζουέλα. Και σε μια τέτοια στιγμή δε χωρούν πολιτικοί εγωισμοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ