today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Spiegel: Η επίσκεψη Μέρκελ κάνει τον Τσίπρα να δείχνει “μεγάλος”

Η στάση του κατά της Merkel έφερε τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία στην Αθήνα αναφέρει ο Spiegel και συνεχίζει: Αυτό ήταν πριν από χρόνια, στην κρίση του χρέους. Τώρα, όμως, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει μεγάλες ελπίδες με την επίσκεψη του Καγκελαρίου. Οι «αληθινοί φίλοι είναι για τα δύσκολα», σύμφωνα με ελληνικό ρητό. Η Καγκελάριος φθάνει στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση της θητείας του από την επανεκλογή του πριν από τριάμισι χρόνια. Ο Καμμένος αφήνει την κυβέρνηση, ο Τσίπρας απειλεί να χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Στις δημοσκοπήσεις, το αριστερό κόμμα του Σύριζα έρχεται πίσω από τους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης. Μια εκλογική νίκη φαίνεται πιθανή – παρά τις αρκετές λαϊκές κυβερνητικές αποφάσεις ύψους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η Ελλάδα θα παραμείνει αποκλεισμένη από την κεφαλαιαγορά μήνες παρά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης της ΕΕ.

Ο Τσίπρας ελπίζει ότι η Merkel μπορεί να τον βοηθήσει στην δυσάρεστη κατάσταση τουμε την επίσκεψή της ως νεύμα προς τους επενδυτές ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Για να μην επιδεινώσει το κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, ο Τσίπρας έχει αναβάλλει την ψηφοφορία στη Βουλή για τι γερμανικές αποζημιώσεις. Η Merkel βοήθησε να αποφευχθεί το Grexit, ενώ ο Τσίπρας συνέβαλε στη μείωση εισροής μεταναστών στη Γερμανία, συμφωνώντας με το κλείσιμο της Βαλκανικής συμφωνίας διαδρομής με την Τουρκία. Η Merkel δεν είναι δημοφιλής στην Ελλάδα.

Σε έρευνα της συντηρητικής εφημερίδας «Καθημερινή» για ξένους πολιτικούς, μόνο το 35% των ερωτηθέντων είχε θετική γνώμη. Στην Αθήνα, πολλά ελληνικά κόμματα και οργανώσεις έχουν ανακοινώσει διαδηλώσεις πριν από την επίσκεψη της Μέρκελ. Η αστυνομία θα αναπτυχθεί με δυνάμεις άνω των 2.000 ανδρών, αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός Skai. Για τους περισσότερους Έλληνες, ωστόσο, η Μέρκελ εξακολουθεί να είναι ο ισχυρότερος πολιτικός της Ευρώπης.

Ίσως η επίσκεψή της κάνει τον Τσίπρα να μοιάζει ένας μεγάλος πολιτικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ