today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Χαστούκι της FAZ στην Ελληνική Δικαιοσύνη – Μιλά για καταχρήσεις στις έρευνες της Novartis

Εκτενές ρεπορτάζ με νόημα δημοσιεύει σήμερα-ανήμερα της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα η εφημερίδα ευρείας επιρροής Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Σε άρθρο του Tobias Piller που τιτλοφορείται “Ελληνική δικαιοσύνη στο μισόφωτο. Έγιναν καταχρήσεις σε έρευνες για διαφθορά;” επισημαίνονται οι τελευταίες αποκαλύψεις για τις πιέσεις που φέρεται να δεχόταν από τους εισαγγελείς ένας εκ των μαρτύρων “δημοσίου συμφέροντος”.

Γράφει η έγκριτη εφημερίδα:

Μια απροσδόκητη τροπή πήραν στην Ελλάδα οι έρευνες για πιθανό σκάνδαλο δωροδοκίας γύρω από τον ελβετικό όμιλο Novartis. Πλέον οι πληροφορίες στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης υπαινίσσονται ότι η υπόθεση έχει δεχτεί τουλάχιστον εν μέρει καταχρήσεις, προκειμένου να επιβαρύνει στην πραγματικότητα ανύποπτους πολιτικούς.

Οι έρευνες τράβηξαν την προσοχή στις αρχές του 2018 λόγω των παρατηρήσεων ότι μεταξύ άλλων ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Υπουργός του Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ή ο τωρινός Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος από κοινού με άλλους δέχτηκαν συνολικά 60 εκατ. ευρώ ως δωροδοκίες.

Μια μαρτυρία ρίχνει τώρα ένα εντελώς διαφορετικό φως στην υπόθεση. Επειδή ένας από τους τρεις μάρτυρες που επικαλείται η Εισαγγελία συνελήφθη την Πρωτοχρονιά και μίλησε δημοσίως. Ο πρώην σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας Νίκος Μανιαδάκης δήλωσε στην τηλεόραση ότι εκβιάστηκε να προβεί σε κατηγορίες κατά του Στουρνάρα, του Σαμαρά και του Γεωργιάδη και επειδή ο ίδιος δεν το έπραξε, συνελήφθη. Προφανώς οι έρευνες εναντίον του δεν είχαν προχωρήσει καθώς υπήρχε η ελπίδα να λάβουν ενοχοποιητικά στοιχεία από τον ίδιον

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Στουρνάρας δήλωσε ήδη το 2018: «Αυτές οι αδιερεύνητες συκοφαντίες δημιουργούν ένα δηλητηριώδες κλίμα, προκειμένου ορισμένοι κάθε φορά να μπορούν να διαμορφώνουν πέραν των κανόνων φθηνά πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της αξιοπρέπειας των θυμάτων και προς ζημία της δικαιοσύνης».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι έναν χρόνο πριν οι κατηγορούμενοι δυσκολεύονταν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους καθώς τα ονόματα των μαρτύρων αλλά και οι ίδιες οι μαρτυρικές τους καταθέσεις δεν είχαν δημοσιοποιηθεί. «Πλέον, η αποκάλυψη του ονόματος ενός μάρτυρα έχει εξελιχθεί σε πολιτικό ζήτημα. Η προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών (σ.σ της Νέας Δημοκρατίας), χαρακτηρίζει ως παράλογο μια φαρμακευτική εταιρεία να έχει προχωρήσει σε δωροδοκίες για την αύξηση των πωλήσεων των φαρμάκων, καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας (σ.σ Μνημόνιο), οι φαρμακευτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 60%».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ