today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Τη “μακεδονική εθνική ταυτότητα” συζητά ο Ζάεφ με τους Αλβανούς

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων “MIA” , ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σήμερα (10.1.2019) σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κίνημα BESA του Μπιλιάλ Κασάμι για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ότι αφορά την πρόβλεψη του Συνταγματικού Νόμου για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το BESA και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το BESA είναι μέσα από την διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στην χώρα θα γίνουν “Μακεδόνες”. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης… Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μίας λύσης σε ότι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιόν τρόπο η υπηκοότητα θα είναι “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι “Μακεδόνες”», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το “MIA”. Πρόσθεσε ότι το BESA και κανένα άλλο αλβανικό κόμμα ή βουλευτής «δεν ζητά να αλλάξει η ταυτότητα».

Ανέφερε, ακόμα, ότι η ύπαρξη ή μη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δύο τρίτων για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών θα φανεί κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών, η πρώτη εκ των οποίων αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ