today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Η ΕΟΕ βράβευσε τους κορυφαίους του 2018

Αθλητισμός- Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας η γιορτή βραβεύσεων της ΕΟΕ

Η ετήσια Τελετή Βραβεύσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε απόψε παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα βουλευτών και εκπροσώπων κομμάτων (Άννα Καραμανλή, Γιώργος Μαυρωτάς, Μάριος Γεωργιάδης), του γγΑ Ιούλιου Συναδινού, μελών της Ολομέλειας της ΕΟΕ και των αθλητικών ομοσπονδιών.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν οι αθλήτριες και οι αθλητές, μαζί με τους προπονητές τους, που διακρίθηκαν στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2018 κατακτώντας χρυσό μετάλλιο, όσοι διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άϊρες, καθώς και όσοι έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Την πρόκριση για τα ελληνικά χρώματα στο Τόκιο, πήραν μέσα στο 2018, οι Άννα Κορακάκη (σκοποβολή), Βύρων Κοκκαλάνης (ιστιοπλοϊα), Μαρία Μπόζη – Ραφαηλίνα Κλωναρίδου (ιστιοπλοϊα) και Βασιλεία Καραχάλιου (ιστιοπλοϊα).
Για τα μετάλλια στο Μπουένος Άϊρες βραβεύτηκαν οι Χριστίνα Μπούρμπου – Μαρία Κυρίδου (Κωπηλασία, δίκωπος άνευ πηδαλιούχου, χρυσό), Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης (ιστιοπλοϊα, techno 293, χρυσό), Ελίνα Τζένγκο (στίβος, ακοντισμός, χρυσό), Σάββας Θώμογλου (κολύμβηση, 200μ πρόσθιο, ασημένιο), Φανή Τζέλη (Ταεκβοντο, 49-55κ, χάλκινο), Αντωνία Σακελλαρίδου (γυμναστική, μικτό ομαδικό, χάλκινο), Όλγα Φιάσκα (στίβος, 5 χλμ βάδην, χάλκινο).
Επίσης τιμήθηκαν για τα χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα οι Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ), Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν), Μίλτος Τεντόγλου (μήκος) από το στίβου, ο Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι) από την ενόργανη γυμναστική και την Έλενα Χατζηλιάδου (+68κ) από το Καράτε.

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το 2018 έφυγε με αποκομιδή 125 ελληνικά μετάλλια σε μεγάλους διεθνείς αγώνες. Οι αθλητές μας αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό. Τα μετάλλια αυτά, εκ των οποίων επτά στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άϊρες και 48 στους Μεσογειακούς Αγώνες, πιστοποιούν ότι ο ελληνικός αθλητισμός εκτός από παρόν έχει και μέλλον. Πρέπει όμως να υπάρχει και η ανάλογη βοήθεια από την Πολιτεία, αφού οι επιτυχίες έρχονται ορισμένες φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες».
Ο κ Καπράλος ευχαρίστησε τέλος,  τους αθλητές, τους γονείς και τους χορηγούς, ενώ έκανε αναφορά και στα προγράμματα που αναπτύσσει για την Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών, την οικονομική τους βοήθεια, τα προγράμματα ασφάλισης και υγείας και τις υποτροφίες για σπουδές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έδωσε το παρών για μία ακόμη χρονιά στη γιορτή βραβεύσεων της ΕΟΕ, είπε στην ομιλία του: «Η σημερινή βράβευσή σας από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συνιστά έναν οφειλόμενο φόρο τιμής προς εσάς, για τον έξοχο συνδυασμό των μεγάλων επιδόσεών σας και του εξαιρετικού ήθους σας. Στην ουσία, η βράβευσή σας είναι βράβευση της Αριστείας, την οποία επαξίως υπηρετείτε και εκπροσωπείτε. Και στο σημείο αυτό επιτρέψατέ μου να γίνω, με λίγα μόνο λόγια, σαφέστερος:
Πριν απ’ όλα, αυτή η Αριστεία σας αποτελεί, ταυτοχρόνως, ένα πρότυπο το οποίο παρέχετε στη Νέα Γενιά, διδάσκοντάς την, με τον τρόπο σας, για το πώς, γενικότερα και μέσω κάθε μορφής «ευ αγωνίζεσθαι», μπορεί καθένας από την μια πλευρά να υπερασπίζεται την αξία του και ν’ αναπτύσσει ελευθέρως την προσωπικότητά του, συμμετέχοντας ενεργώς στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Και, από την άλλη πλευρά -και συνακόλουθα- να συμβάλλει στην ανοδική πορεία της Πατρίδας μας και στην περαιτέρω καταξίωσή της σε Διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που είναι απολύτως αναγκαίο κατ’ εξοχήν υπό τις σημερινές, κρίσιμες, συνθήκες.
Επιπλέον, έχω χρέος να επισημάνω ότι το πρότυπο Αριστείας, το οποίο υπηρετείτε και εκπροσωπείτε, είναι τόσο περισσότερο εμβληματικό, όσο πηγάζει από το Ολυμπιακό Πνεύμα, το Αθάνατο Αρχαίο Πνεύμα, όπως αυτό ξεπήδησε και ολοκληρώθηκε στην διαχρονική κοιτίδα του και στο εξίσου διαχρονικό λίκνο του, την Αρχαία Ολυμπία. Τούτο σημαίνει ότι η Αριστεία σας συντίθεται, με άκρως αρμονικό τρόπο, από τα τρία συστατικά στοιχεία του Ολυμπιακού Πνεύματος, στοιχεία τα οποία έχει περιγράψει, με κλασικό πια τρόπο, ο Κωστής Παλαμάς στον «Ολυμπιακό Ύμνο», το ποίημα το οποίο συνέθεσε το 1896, για τους Πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα και με το οποίο η αρχίζει η τελετή όλων των Ολυμπιακών Αγώνων. Θυμίζω ότι τα στοιχεία αυτά είναι:
Α. Το Ωραίο, το οποίο συμβολίζει την ομορφιά του Πνεύματος και της Ψυχής, όταν προσηλώνονται και αφιερώνονται στα ευγενή, για τον Άνθρωπο και την Ανθρωπότητα, ιδεώδη.
Β. Το Μεγάλο, το οποίο συμβολίζει -σε συνδυασμό με το Ωραίο κατά τ’ ανωτέρω- την επιδίωξη υψηλών στόχων, με την έννοια των στόχων που πραγματώνουν τα προαναφερόμενα ευγενή ιδεώδη.
Γ. Και το Αληθινό, το οποίο συμβολίζει τον κανόνα ότι τα ευγενή ιδεώδη και οι αντίστοιχοι υψηλοί στόχοι δεν συμβιβάζονται με κανενός είδους ωραιοποιημένη παραμόρφωση της πραγματικότητας, πολύ δε περισσότερο με διαβρωτικές για την προσωπικότητα καθενός ψευδαισθήσεις ή και χίμαιρες. Άλλωστε εμάς, τους Έλληνες, μας εμπνέει πάντα η ρήση του Εθνικού μας Ποιητή, του Διονυσίου Σολωμού, κατά την οποία: «Το Έθνος πρέπει να θεωρεί Εθνικό ό,τι είναι Αληθές».
Με τις σκέψεις αυτές σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω για τις επιδόσεις και για το ήθος σας, ευχόμενος να συνεχίσετε την ανοδική πορεία καταξίωσής σας, δοθέντος μάλιστα ότι αυτό είναι μια μεγάλη προσφορά όχι μόνο για σας αλλά, κυριολεκτικώς, για την Ελλάδα μας».

Ο κ. Βασιλειάδης, αφού και αυτός συνεχάρη τους αθλητές για τις επιτυχίες τους, τόνισε: Αφήσαμε πίσω μας μια χρονιά, η οποία ήταν η καλύτερη για τον ελληνικό αθλητισμό. Και όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, νιώθουμε όλοι μας τη βεβαιότητα ότι ήταν η καλύτερη χρονιά μέχρι την επόμενη.
Δεν ήταν μόνο οι μεγάλες επιτυχίες των κορυφαίων αθλητών μας, των βαριών χαρτιών της ελληνικής αθλητικής βιομηχανίας. Ήταν κυριότερα οι τεράστιες επιτυχίες στο σύνολο των αθλημάτων, των νέων παιδιών μας. Της νέας γενιάς, η οποία έρχεται δειλά – δειλά στο προσκήνιο για να μας δείξει ότι μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για το μέλλον. Κορυφαία βέβαια, στιγμή της χρονιάς αποτελεί η παρουσία μας στην Ολυμπιάδα Νέων, όπου όχι μόνον είχαμε τη μεγαλύτερη αποστολή από ποτέ, αλλά είχαμε και σπουδαίες εμφανίσεις.

Για αυτά τα παιδιά, που καλούνται σε δύσκολες συνθήκες να σηκώσουν ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας από φέτος προχωράμε ένα βήμα παραπάνω για να δείξουμε την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας.
Ήδη μεταβιβάστηκε προς την Ε.Ο.Ε. το ποσό των 273.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε 65 υποτροφίες των 4.200 ευρώ το χρόνο και αφορούν νέους αθλητές και αθλήτριες έως 22 ετών, οι οποίοι δεν έχουν κάποια άλλη χορηγική βοήθεια.

Και μιλώ για πρώτο βήμα, καθώς, βγαίνοντας από τη μνημονιακή καταχνιά, σε ένα ξέφωτο αισιοδοξίας, τα επόμενα χρόνια θα οργανώσουμε από την αρχή, σε νέες βάσεις, το σύνολο του αθλητικού οικοδομήματος.
Την ίδια στιγμή που αφήσαμε πίσω μας μια χρονιά κατά την οποία εξοφλήσαμε το σύνολο των κρατικών υποχρεώσεων προς τους αθλητές μας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι φωτογραφίες, αλλά δίνουμε καθημερινές μάχες για αυτούς και τις ανάγκες τους.

Με 211 παρεμβάσεις που τρέχουν στις αθλητικές υποδομές της χώρας ύψους 30 εκ. ευρώ και στις οποίες έρχεται να προστεθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών ύψους 50 εκ. ευρώ, δίνουμε αγώνα για τον διαρκή εκσυγχρονισμό των αθλητικών μας εγκαταστάσεων.

Ενώ αύριο, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκκινούν οι διαδικασίες για τον διορισμό των διακριθέντων αθλητών του 2009, αποκαθιστώντας σιγά-σιγά, χρόνο με το χρόνο, τις αδικίες του παρελθόντος. Αποτέλεσμα της αποκατάστασης της λογικής μία πρόσληψη προς μία αποχώρηση στο Δημόσιο, κόντρα στις καταστροφικές και ισοπεδωτικές λογικές του 1 προς 5.

Ακριβώς την ίδια προσπάθεια και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση καταβάλλαμε και για την οικονομική στήριξη της βασικής δομής του ελληνικού αθλητισμού, των ομοσπονδιών μας. Με μια σταθερά αυξανόμενη χρηματοδοτική ροή, με έγκαιρες εκταμιεύσεις ώστε να βοηθηθεί ο ορθός προγραμματισμός.

Για δε το 2019, στις χρηματοδοτήσεις, οι οποίες και εφέτος θα ανακοινωθούν νωρίς, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, θα υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 10%, χωρίς σε αυτές να υπολογίζουμε το όφελος που θα προκύψει από την αλλαγή του πλαισίου για το ντόπινγκ, του οποίου το κόστος του ελέγχου θα βαρύνει αποκλειστικά το ΕΣΚΑΝ.

Στα πλαίσια αυτά, εάν συνυπολογιστεί και το πολλαπλό όφελος από τις σταθερά αυξανόμενες θέσεις ομοσπονδιακών προπονητών και τη θέσπιση, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας, του μεταφορικού ισοδύναμου για τους αθλητές των ατομικών αθλημάτων, συνθέτουν ένα νέο, πιο ευοίωνο περιβάλλον για το αύριο του ελληνικού αθλητισμού.

Θα ήθελα να κλείσω με μία παραίνεση. Θυμάμαι την περσινή πραγματικά εμπνευσμένη ομιλία του προέδρου της ΕΟΕ σχετικά με τις αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της ΕΟΕ. Δυστυχώς, το τελικό κείμενο, το οποίο το επόμενο διάστημα καλούμαι να νομοθετήσω, και παρά τις προσπάθειες του προέδρου, πόρρω απέχει απ’ τις οραματικές εξαγγελίες. Σας καλώ να τις ξανασκεφτείτε το λίγο χρόνο που απομένει, μέχρι την τελική νομοθέτηση.

Όσο δε αφορά την κριτική που δέχτηκαν οι προτάσεις μου για τις ομοσπονδίες στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, έχω να πω το εξής: Έχω αποδείξει πως ξέρω να ακούω. Μπορούν να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις. Για ένα πράγμα δεν υπάρχει περίπτωση: να αλλάξει η θέση μου για υποχρέωση ρύθμισης των μέτρων προστασίας της μειοψηφίας μέσω του εκλογικού συστήματος, πραγματικής και αδιαμεσολάβητης εκπροσώπησης και διασφάλισης εκπροσώπησης φύλου.

Και αυτό είναι επιβεβλημένο καθήκον για τη λογοδοσία της Πολιτείας έναντι των Πολιτών, θεσπίζοντας διάφανους κανόνες σε κάθε νομικό πρόσωπο που χρηματοδοτείται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου.
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του: «Συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριές μας για τις επιτυχίες τους, σε αυτούς που έφθασαν στην κορυφή αλλά και σε όλους εκείνους που δεν κατάφεραν τη φορά αυτή να πάρουν ένα μετάλλιο. Όμως  όλοι επιβραβεύονται για την  μεγάλη προσπάθειά τους. ΄Όλοι μας ξέρουμε τι μεγάλη προσπάθεια χρειάζεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με σκληρή προσωπική πάλη κάτω από αντίξοες συνθήκες. Με λειψή χρηματοδότηση, χωρίς υποδομές,  με ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, ζητήματα που τα ξέρουμε άλλωστε όλοι και για τα οποία θα πρέπει να σκύψει σε αυτά, όχι μόνο με λόγια αλλά με συγκεκριμένα μέτρα, η Πολιτεία, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε όλο και περισσότερες επιτυχίες. Συγχαρητήρια ιδιαίτερα στους προπονητές για την μεγάλη προσπάθεια που κάνουν, οι οικογένειες των αθλητών, οι ομοσπονδίες και τα αθλητικά σωματεία τους. Καλή δύναμη σε όλους και καλή υγεία».

Στη λαμπρή τελετή παραβρέθηκε και ο Σλοβένος Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, Γιάνεζ Κοσίγιαντσιτς, ο οποίος βράβευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο.

Επίσης, απονεμήθηκε το βραβείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής «I.O.C. Trophy 2018» με θέμα: «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» στον Δρ. Στέφανο Χανδακά, για την προσφορά του στον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό.

Το βραβείο Αριστείας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής «Δημήτριος Βικέλας» απονεμήθηκε στη «χρυσή» Ολυμπιονίκη της Βαρκελώνης, Βούλα Πατουλίδου και στον Ιωάννη Παπαδογιαννάκη, πρώην αντιπρόεδρο της ΕΟΕ και αρχηγό της ελληνικής αποστολής σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τέλος, βραβεύτηκε η πρωταθλήτρια της γυμναστικής Βασιλική Μιλλούση που αποχώρησε το 2018 από την ενεργό αθλητική δράση.

Στο τέλος της Τελετής έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΟΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ