today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Brexit: Η Ιρλανδία δεν θα μπλόκαρε αίτημα για καθυστέρησή του

Η Ιρλανδία δεν θα μπλόκαρε ένα αίτημα της Βρετανίας να καθυστερήσει την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κάτι τέτοιο θα επαφιόταν στην Ένωση ως σύνολο να το αποφασίσει, είπε δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

«Αν σε κάποιο σημείο στο μέλλον η βρετανική κυβέρνηση επιδιώξει μια παράταση του άρθρου 50, αυτό θα πρέπει να το σκεφθούμε σε επίπεδο ΕΕ», δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας στο Δουβλίνο.

«Αλλά οπωσδήποτε από μια ιρλανδική προοπτική, αν υπάρξει τέτοιο αίτημα, δεν θα σταθούμε εμπόδιο.»

Δεν είναι ακόμη καιρός να εξετάσουμε μια καθυστέρηση στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ καθώς το βρετανικό κοινοβούλιο μπορεί να υποστηρίξει την τρέχουσα συμφωνία, είπε από την πλευρά του ο Χάικο Μάας.

«Πραγματικά δεν θα ήθελα να σκεφθώ την πιθανότητα παράτασης του άρθρου 50 εδώ και τώρα. Δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα έπρεπε να εστιάσουμε σήμερα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μάας είπε πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία «θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις δουλειές στη Γερμανία και αυτό είναι κάτι που σκοπεύουμε να αποτρέψουμε με οποιοδήποτε κόστος».

Σε ομιλία του στην ετήσια διάσκεψη των πρεσβευτών της Ιρλανδίας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε εξάλλου ότι η Βρετανία θα έχανε αν έβγαινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, και κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την Ένωση τον περασμένο χρόνο.

«Ακόμη και το σενάριο μιας μη συμφωνίας παραμένει μια επιλογή – παρά τη σοβαρή ζημιά που αυτό θα προκαλούσε και στις δύο πλευρές», ανέφερε ο Μάας. Πρόσθεσε πως η ΕΕ δεν θα δεχθεί ένα σκληρό σύνορο που θα χωρίζει την Ιρλανδία, χώρα μέλος της ΕΕ, από την βρετανική επαρχία της Βόρεια Ιρλανδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ