today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Μ.Πομπέο: Δεν κινδυνεύουν οι προσπάθειες αντιμετώπισης του Ιράν και του ΙSIS από την απόσυρση των ΗΠΑ

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει τις απειλές στην περιοχή που εγείρουν το Ιράν και το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρισκόταν στην Ιορδανία, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε οχτώ χώρες της Μέσης Ανατολής, στο πρώτο του ταξίδι στην περιοχή μετά την αιφνιδιαστική απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των 2.000 αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε εντός και εκτός ΗΠΑ η απόφαση, ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσινκγτον δεν παραιτείται από τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει το Ιράν. Οι Αμερικανικοί πολιτικοί «διπλασιάζουν όχι μόνο τις διπλωματικές και αλλά και τις εμπορικές τους προσπάθειες να ασκήσουν πραγματική πίεση στο Ιράν», τόνισε.

«Υπάρχει μια τεράστια συμφωνία για τον κίνδυνο που θέτει το Ιράν στην Ιορδανία και σε άλλες χώρες στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Το Αμάν, που στο παρελθόν έχει εκφράσει ανησυχίες για την ιρανική επιρροή, ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας με τη νότια Συρία, ανέφερε ότι η Τεχεράνη πρέπει να αποφύγει την ανάμιξη των υποθέσεων στους γείτονές της Συρία και Ιράκ.

«Έχουμε όλοι προβλήματα με τις επεκτατικές πολιτικές του Ιράν στην περιοχή», σημείωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι.

Ο Πομπέο σχεδιάσει να επισκεφτεί στη συνέχεια την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν και το Κουβέϊτ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ