today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Εδώ Θεσσαλονίκη: Παραδημοτικά… παρατράγουδα στη χιονισμένη πόλη

Παρά το γεγονός ότι η χιονοφόρος «Σοφία» εμπόδισε την έλευσή του στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένος επανασυγκαλέσει σύντομα την αναβληθείσα ευρεία σύσκεψη στη Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξασφαλίσει και προσωπικά το συντονισμό όλων των δυνάμεων γύρω από τον υποψήφιο δήμαρχο Νίκο Ταχιάο. Όχι πως φοβάται για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Αλλά δυσφορεί σφόδρα με την στάση διορισμένων και εκλεγμένων διοικητικών στελεχών του κομματικού μηχανισμού, που είτε επιμένουν να στηρίζουν άλλους υποψηφίους, είτε αποφεύγουν να συνταχθούν ενεργά στην προσπάθεια δικαίωσης μιας επιλογής, σε μία «μάχη» που με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει εντονότατα πολιτικά χαρακτηριστικά. Στη Θεσσαλονίκη αποτελεί κοινό μυστικό, ότι ακόμα και γνωστοί θεωρούμενοι «μητσοτακικοί» που έχουν λάβει θέσεις ευθύνης με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, στηρίζουν άλλους υποψηφίους.

Παράλληλα, ακόμα συζητιέται –αν και δεν είδε το φως της δημοσιότητας- το γεγονός ότι ο Γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης δέχτηκε έμμεσο «άδειασμα» από 3 στους 4 προέδρους ΝΟΔΕ όταν τους ζήτησε να πάρουν το λόγο υπέρ του Νίκου Ταχιάου στην τελευταία επίσκεψή του στην τοπική Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ. Το δε ενδεχόμενο που ανακινείται ως ερμηνεία αυτή η στάση να συνδέεται με… εισηγήσεις για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, μάλλον δεν το εισπράττει καλά ο πρόεδρος. Όχι, επαναλαμβάνουμε, επειδή φοβάται για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη –κάθε άλλο, λένε οι πηγές μας- όσο επειδή αρνείται να οδεύει προς εθνικές εκλογές με φαινόμενα… αταξίας στον κομματικό μηχανισμό.

Στο ΣΥΡΙΖΑ –που μάλλον έχουν σίγουρη την ήττα- τα πράγματα δεν είναι καλύτερα όπως ακούμε. Η Κατερίνα Νοτοπούλου δυσκολεύεται να εμπνεύσει τους πιο «μπαρουτοκαπνισμένους» του κόμματος, αλλά φαίνεται πως η γκρίνια έχει βαθύτερα αίτια. Είχαν ως «εκλεκτό» τον Μπουτάρη, γκρίνιαζαν. Έχουν τώρα τη Νοτοπούλου, πάλι «γκρινιάζουν», άρα δεν φταίει τόσο η άπειρη Κατερίνα κι άλλο πράγμα είναι που φέρνει την γκρίνια… Να` ναι η φτώχεια (η δημοσκοπική);

Γενικότερα η Κεντροαριστερά οδεύει προς δημοτικό «μπάχαλο» χειρότερο από εκείνο της Κεντροδεξιάς. Τα περί ενιαίου μετώπου μάλλον ναυαγούν. Ο Μπουτάρης «στηλώνει» -που λένε- για την Καλυψώ Γούλα που αναδείχθηκε διάδοχός του στην Πρωτοβουλία, η Φώφη ήθελε για υποψήφιο δήμαρχο την Καϊλή που δεν θέλει και θα μείνει στην Ευρωβουλή, ο Βούγιας κάτω από την Γούλα δεν μπαίνει, η κίνηση των  πέντε τραβάει το δρόμο της και στο μεταξύ, τα πρώτα «διαδρομίστικα» σχόλια, ότι ο ίδιος ο Μπουτάρης φρόντισε να ξωκείλει το σενάριο συνέωσης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, ξεπληρώνοντας πολιτικά «γραμμάτια» παρελθούσας υποστήριξης, έχουν ήδη αρχίσει να …αντηχούν.

Β.Μ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ