today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Tορπιλίζουν Δημοκρατία και Θεσμούς

Δεν θα πρωτοτυπούσαμε αν αναφέραμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη. Ίσως για πρώτη φορά το κάνει τόσο απροκάλυπτα δια του γνωστού φερεφώνου του κ. Τσίπρα που λέει δημοσίως όσα πρωθυπουργός δεν τολμάει να εκφέρει.

Η άμεση αντίδραση της Ένωσης Δικαστικών και Εισαγγελέων για το νέο ολίσθημα (όπως ευγενικά χαρακτηρίζουν την μουσολινική παρέμβαση τοη κ.Πολάκη) του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και η επισήμανσή της ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας θεσμικής εκτροπής αποκαλύπτει στην ουσία την περι Δημοκρατίας αντίληψη της αριστερής διακυβέρνησης.

Η προσπάθεια χειραγώγησης και πολιτικής εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση είναι συνεχής. Το είχαμε διαπιστώσει αρχικώς στην επίπτωση του φιασκου των τηλεοπτικών αδειών όταν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν εξυπηρετούσαν τις κυβερνητικές σκοπιμότητές.

Ωμή παρέμβαση είχε κάνει και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ, Κοντονής ο οποίος είχε ασκήσει κριτική τόσο στο ΣτΕ για την απόφαση περί πόθεν έσχες όσο και στις δικαστικές ενώσεις για τις κατά καιρούς ανακοινώσεις τους, αλλά και σε δικαστές που μετείχαν στην έκδοση του βουλεύματος για τα στημένα.

Είναι προφανές ότι όταν οι δικαστικές Ενώσεις ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τις κατάφωρες συνταγματικές της παραβάσεις και παραβιάσεις του καταστατικού Χάρτη της χώρας, αυτό δεν αρέσεις την κυβέρνηση. Διότι μαθαίνει και ο λαός τις παρανομίες της!

Ας αντιπαρέλθουμε τον πολιτικό παραλογισμό που εκφράζει η κυβερνητική αυτή συμπεριφορά. Όμως είναι επικίνδυνη η επίθεση αυτή στη Δικαιοσύνη διότι, πέραν του ότι αυτή καθεαυτήν, ως συμπεριφορά είναι αντισυνταγματική και πλήττει την αρχή της διάκρισης των Εξουσιών, αποκαλύπτει και τους ενδόμυχους πόθους του κυβερνώντος κόμματος, να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν την Δικαιοσύνη.
Η Δικαιοσύνη ως συντεταγμένη Εξουσία έχει ασφαλώς ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του Πολιτεύματος. Αλλά και διότι τον ρόλο αυτό τον απαιτεί ο ίδιος ο λαός όταν βλέπει ότι είναι απροστάτευτος απέναντι στην ασυδοσία της Εκτελεστικής Εξουσίας. Επομένως, μπορεί να απαρέσκουν στους εκάστοτε κυβερνώντες παρεμβάσεις των εκπροσώπων της Θέμιδος όμως είναι επιβεβλημένες καθώς ούτως ή άλλως περιορίζονται στο πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητος και της εκτάσεως των εξουσιών που το Σύνταγμα αναγνωρίζει στον δικαστή.

H Δικαιοσύνη, στη συνείδηση του λαού αποτελεί ένα από τα τελευταία προγεφυρώματα ασφαλείας κατά των αυθαιρεσιών του κράτους και του αυταρχισμού της οποιασδήποτε Κυβέρνησης. Δεν θα κατορθώσει δε oύτε η σημερινή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υποτάξει την Δικαιοσύνη, διότι οι δικαστικοί λειτουργοί αντιστέκονται όλο και σθεναρότερα στις απροκάλυπτες παρεμβάσεις, για να μην αλωθεί ένα από τα βασικά προπύργια της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ