today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν έχω λάβει επιστολή από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ για τις “Πρέσπες”

Δεν επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ότι ο γενικός γραμματέας του NATO έχει ζητήσει από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να ολοκληρώσουν έως τις 15 Φεβρουαρίου τις εκκρεμότητες που απορρέουν από την συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεν έχω λάβει τέτοια επιστολή. Είδα και εγώ το σχετικό ρεπορτάζ» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος στον ραδιοσταθμό 24/7, προσθέτοντας πως ούτως ή άλλως η Ελλάδα επιδιώκει την άμεση κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως είναι η συμβατική μας υποχρέωση.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσε άλλωστε ότι η Αθήνα προτίθεται να φέρει σε ξεχωριστές ψηφοφορίες την συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ.

Σημείωσε πάντως πως το πρωτόκολλο θα κατατεθεί προς ψήφιση «αμέσως» αφότου κυρωθεί η συμφωνία, που σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιδιώξει να μετακυλήσει σε μελλοντική κυβέρνηση το θέμα του NATO.

Όσον αφορά την συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη με τις τέσσερις τροποποιήσεις που θα θέσεις προς ψήφιση στην Ολομέλεια η κυβέρνηση Ζάεφ.

Επισήμανε πως οι τροποποιήσεις «ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που είχε η άλλη πλευρά», ενώ προσέθεσε πως το επόμενο βήμα είναι Αθήνα και Σκόπια να καταστήσουν ξεκάθαρο στους λαούς τους πως η συμφωνία για το ονοματολογικό είναι αμοιβαία επωφελής.

Η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος αναμένεται να λάβει χώρα γύρω στις 15 Ιανουαρίου, αν και δεν αποκλείεται να επισπευσθεί για λίγες ημέρες.

Εφόσον η κυβέρνηση Ζάεφ κερδίσει την πλειοψηφία, με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, τα Σκόπια θα έχουν ολοκληρώσει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και συνεπώς το «μπαλάκι» θα βρεθεί στο γήπεδο της Αθήνας.

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ