today-is-a-good-day
19.9 C
Athens

Γ.Κουμουτσάκος: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα οδηγήσει σε μεγάλη εξασθένιση την κυβέρνηση

“Είναι βέβαιο ότι η χρονιά αυτή είναι χρονιά εκλογική, όχι προεκλογική, εκλογική χρονιά. Αυτό, πρώτα από όλα, προκύπτει από δύο πράγματα: το προβλεπόμενο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης, επομένως εκλογές, και προηγουμένως τις ευρωπαϊκές εκλογές. Αυτά προβλέπονται θεσμικά, επομένως το έτος είναι εκλογικό” τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι “οι πολιτικές δυναμικές θα επιβάλλουν άλλους ρυθμούς και οι ρυθμοί αυτοί είναι ότι εκλογές μπορεί να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή”.

“Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η χρονιά – άλλωστε γι΄ αυτό ετοιμαζόμαστε – είναι μια χρονιά που θα αναμετρηθεί ο λαϊκισμός, το παρελθόν και μια συνεπής, στιβαρή πρόταση διακυβέρνησης για ένα καλύτερο μέλλον” υπογράμμισε ο τομεάρχης της ΝΔ.

Αναφερόμενος στους πολίτες, εκτίμησε ότι το 2019 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες καθώς, όπως είπε, “το έχουν ανάγκη, γιατί πολλά χρόνια τώρα έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ”. “Το αξίζουν και το αξίζουμε, μια καλύτερη ζωή και κυρίως εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα, που είναι οι αδύναμοι αυτής της κοινωνίας, που έχουν ζοριστεί περισσότερο από όλους, οι άνεργοι, περισσότερο από όλους αυτοί χρειάζονται τη στήριξη αλλά και την ελπίδα που μπορούν να έχουν με την καινούρια χρονιά. Εμείς το πιστεύουμε και θα το κάνουμε και πράξη” πρόσθεσε.

Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, σχολίασε ότι έχει την αντίδραση της μεγίστης πλειοψηφίας των Ελλήνων και σε επίπεδο θεσμικό του κυβερνητικού εταίρου της κυβέρνησης, κάτι που όπως εκτίμησε, “θα οδηγήσει σε μεγάλη εξασθένιση την κυβέρνηση και από εκεί και πέρα οι εξελίξεις όλες είναι πιθανές”. Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε έωλη την κρίση ότι ο στόχος των 151 βουλευτών είναι εφικτός και επισήμανε ότι αν κατά τη διαδικασία της κύρωσης αποχωρήσει ο βασικός κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, τότε θα υπάρξει μια περίοδος κυβέρνησης μειοψηφίας. “Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή που χρειάζονται στιβαρές αποφάσεις και αντιμετώπιση πάρα πολλών προκλήσεων εξωτερικών σε όλα τα επίπεδα, η Ελλάδα να κυβερνάται από μια κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοχή. Επομένως αυτό το σενάριο είναι σενάριο δραματικής επίσπευσης των εξελίξεων”, σημείωσε.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η ΝΔ προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας, δήλωσε ότι “η ΝΔ έχει στα χέρια της όλο το θεσμικό οπλοστάσιο που της δίνει το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της δημοκρατίας” και σχολίασε ότι είναι απόφαση του προέδρου της ΝΔ ο χρόνος και ο τρόπος χρησιμοποίησής του. Σχετικά με τις προτεραιότητες της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική, τόνισε ότι αυτές είναι οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, οι συνέπειες των πρόσφατων αποφάσεων της Ουάσιγκτον και του προέδρου Τραμπ σε ό,τι αφορά την αποχώρηση από τη Συρία, η ουσία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ, αλλά και η συνεχής πολιτική έντασης που εφαρμόζει η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Τέλος για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, ανέφερε ότι “η ανάγκη να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις που έχουν σκοτεινά σημεία είναι υποχρέωση της δημοκρατίας”. Ωστόσο διατύπωσε τη θέση ότι “σε αυτό το στάδιο όλα δείχνουν ότι κινούμαστε στη σφαίρα της σκανδαλολογίας και της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων πολιτικών και κομματικών μεθοδεύσεων από πλευράς κυβέρνησης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ