today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Επαναπατρίζονται κυπριακές αρχαιότητες της Εποχής του Χαλκού

 

Περισσότερες από 100 κυπριακές αρχαιότητες της Εποχής του Χαλκού, που εξασφάλισε το Ίδρυμα Walk of Truth μέσω Άγγλου συλλέκτη, βρίσκουν τον δρόμο της επιστροφής τους στην Κύπρο. Οι αρχαιότητες που, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Walk of Truth, «αποτελούν μια ενιαία συλλογή με μοναδικά εκθέματα», βρίσκονται στην κατοχή του Άγγλου συλλέκτη Ντέϊβντ Τζόνσον. Ο κ. Τζόνσον έχει κληροδοτήσει τη συλλογή του στο Walk of Truth, εξουσιοδοτώντας την ιδρύτρια του Τασούλα Χατζητοφή να φροντίσει, ώστε η συλλογή να δοθεί σε δημόσιο ίδρυμα της επιλογής της στην Κύπρο ή αν δεν είναι εφικτό, να βρει ανάλογο χώρο στο εξωτερικό. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στη Χάγη και προνοεί ότι το ίδρυμα θα φροντίσει ώστε να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του εν ζωή ή μετά θάνατο, επιλέγοντας τον σωστό χώρο, υπό τον όρο αυτή να εκτίθεται ενιαία και να είναι προσβάσιμη στο κοινό και στους ερευνητές.

Η συλλογή του 70χρονου αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη καλύπτει μοναδικά κομμάτια της Εποχής του Χαλκού, φτάνει μέχρι την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, και τελειώνει με την Αρχαϊκή (μέχρι το 480 π.χ) Στη συλλογή περιλαμβάνονται ειδώλια, αγγεία, αμφορείς, φλασκιά.

Ο οργανισμός Walk of Truth αναφέρει ότι αρχική πρόθεση του Ντέϊβντ Τζόνσον το 2016, ήταν να δώσει ολόκληρη τη συλλογή στο Κυπριακό Μουσείο, για αυτό και πριν από δύο χρόνια ήρθε στην Κύπρο και συναντήθηκε με τη διευθύντρια και έφορο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Στην πορεία, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση « οι διαπραγματεύσεις δεν εξελίχθηκαν ομαλά», καθώς ο Άγγλος συλλέκτης εισέπραξε, σύμφωνα με τον ίδιο, «εχθρική συμπεριφορά, η οποία τον έκανε να αλλάξει γνώμη για τη δωρεά του». Η πρόθεση του, προστίθεται, να δώσει πληροφορίες για κυπριακά κομμάτια που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά τέχνης «δεν βρήκε επίσης ανταπόκριση». Απογοητευμένος και έτοιμος να δωρίσει τη συλλογή του αλλού, εκτός Κύπρου, άρχισε να διαπραγματεύεται με ξένα ιδρύματα, συγκεκριμένα με ένα μουσείο στην Ελβετία. Η κ. Τασούλα Χατζητοφή, μαθαίνοντας την πληροφορία ήρθε σε επαφή μαζί του και ενημερώθηκε για την πρόθεση του να δωρίσει την πολύτιμη συλλογή του. Σε συνεχείς επαφές μαζί με τον ίδιο και την οικογένεια του τον έπεισε ότι η συλλογή του θα πρέπει να καταλήξει στην Κύπρο, διαβεβαιώνοντας τον ταυτόχρονα ότι το Walk of Truth θα ενημερώσει τόσο το υπουργείο Συγκοινωνιών όσο και το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την αξιοποίηση της συλλογής του, αλλά και για την απόδοση της τιμής που του αρμόζει για μια τόσο ευγενική προσφορά.

Σημειώνουμε ότι στη σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται πότε και πώς ο ‘Αγγλος συλλέκτης απέκτησε την κυπριακή συλλογή.

 

Ο Ντέϊβντ Τζόνσον γεννήθηκε στην Αγγλία. Σπούδασε Αρχιτεκτονική και φοίτησε σε Σχολή Καλών Τεχνών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης ενός ακαδημαϊκού άρθρου για τα κυπριακά σανιδόσχημα ειδώλια της Πρώιμης ΙΙΙ/Μέσης Ι-ΙΙ Εποχής του Χαλκού. Η σύζυγος του, Κάθυ, είναι γλωσσολόγος και εκπαιδευτικός και έχει θητεύσει ως διευθύντρια Βασικής Εκπαίδευσης Διδασκόντων σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Παρακολουθεί μαθήματα αρχαίων ελληνικών.

 

(ΣΗΜ: Στην Φωτογραφική Υπηρεσία του ΑΠΕ-ΜΠΕ φωτογραφίες από την κυπριακή συλλογή του Ντέϊβντ Τζόνσον, τις οποίες έδωσε στην δημοσιότητα ο οργανισμός Walk of Truth)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ