today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Η ΝΔ ζητά διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τις Πρέσπες και το NATO

Καινούργιο μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Νέα Δημοκρατία όσον αφορά την συμφωνία των Πρεσπών ήλθε στην επιφάνεια μετά την σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Εξερχόμενος από το υπουργείο Εξωτερικών ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος άφησε να εννοηθεί πως οι Πρέσπες, μεταξύ άλλων, δεν διευκρινίζουν επαρκώς ορισμένες υποχρεώσεις της Ελλάδας, όπως το πότε η Αθήνα οφείλει να κυρώσει την εισδοχή της ΠΓΔΜ στο NATO.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από την πλευρά του επιβεβαίωσε πως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ η Ελλάδα θα κυρώσει την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, χωρίς να παράσχει ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Δεν είναι σαφές όμως εάν η ψήφιση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή και η έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης στο NATO θα γίνουν ταυτόχρονα. Στο παρελθόν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς είχε κάνει λόγο για δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες.

Οι Πρέσπες ορίζουν πως: «Με την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα του Δεύτερου Μέρους το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει το Πρωτόκολλο για την ένταξη του Δεύτερου Μέρους στο NATO».

Ο τομεάρχης της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει άμεσα τα «διαδικαστικά βήματα» που προτίθεται να ακολουθήσει για κύρωση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή, δεδομένου ότι γύρω στις 15 Ιανουαρίου το σκοπιανό κοινοβούλιο αναμένεται να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να παγιδευτεί σε «διαδικαστικά τερτίπια».

Η πλευρά της ΝΔ δεν αναφέρθηκε στην προγενέστερη καταγγελία της πως οι Πρέσπες παραχωρούν «μακεδονική» εθνικότητα στους πολίτες της ΠΓΔΜ.

Κατά την ψήφιση των τεσσάρων αναθεωρήσεων στο Σύνταγμα από την αρμόδια επιτροπή της σκοπιανής Βουλής εγκρίθηκαν τροποποιήσεις που διαχωρίζουν την «ιθαγένεια» – την οποία εγγυάται η συμφωνία – από άλλες ταυτότητες.

Ο κ. Κατρούγκαλος αποσαφήνισε πως οι Πρέσπες καλύπτουν μόνο την ιθαγένεια, η οποία ορίζει την σχέση ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος.

 

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ