today-is-a-good-day
19 C
Athens

Γ.Χαν: Καλές πιθανότητες να προχωρήσει η ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ μετά τις Πρέσπες

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και ειδικότερα στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Χαν τονίζει ότι στόχος της ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να είναι η επίτευξη «οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης του κράτους δικαίου στην περιοχή, ώστε αυτές οι χώρες να έρθουν στο επίπεδο της ΕΕ και να έχουν μια πραγματική προοπτική ένταξης. Τα Βαλκάνια είναι ακόμα εύθραυστα. Η ευρωπαϊκή διεύρυνση είναι ο μοναδικός δρόμος για την ειρηνική σταθεροποίηση της περιοχής».

Ερωτηθείς για το πότε τοποθετεί ο ίδιος χρονικά την ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ο κ. Χάν δήλωσε: «Δεν μπορώ να δώσω μια ακριβή χρονιά. Σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των ενταξιακών όρων η Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν προχωρήσει περισσότερο. Αλλά και η ΠΓΔΜ μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να προχωρήσει».

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι μολονότι δεν υπάρχει ακόμη σαφής ημερομηνία, το «2025» που είχε προσδιορίσει η Κομισιόν ως πιθανή ημερομηνία ένταξης είναι σημαντικό να υπάρχει ακόμη κι ως ενδεικτική ημερομηνία, ώστε η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων να θεωρείται αξιόπιστη.

«Το 2030 φαντάζει πολύ μακρινό για να παρακινηθούν οι υποψήφιες χώρες και να εντείνουν τις προσπάθειές τους», είπε.

Τέλος, ο κ. Χαν αναφέρεται στο θεσμικό θέμα στην ΕΕ που πρέπει να συζητηθεί είναι η αρχή της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων. «Η εισαγωγή της πλειοψηφικής αρχής είναι ένα κεντρικής σημασίας ζήτημα για την Ευρώπη. Σε πολλά πεδία, για παράδειγμα στη φορολόγηση των διαδικτυακών εταιρειών, ισχύει αυτή η αρχή. Αυτό παραλύει την Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ