today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Μακεδονία και Θεσσαλονίκη μπροστά σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα!

του Βαγγέλη Μωυσή

Όταν πριν αρκετό διάστημα, σε άρθρο υπό τον τίτλο «Ιφιγένεια Νοτοπούλου», περιέγραφα την ατυχία της «εκλεκτής» του Αλέξη Τσίπρα, που προορίζεται να «καεί» ως απρόθυμη υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στο βωμό της ιδεολογικής πόλωσης που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχε λάβει χώρα ακόμα το «φιάσκο» του Παλαί ντε Σπορ, όπου ανακοινώθηκε η δημοτική υποψηφιότητα της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης.

Πλέον, με απόλυτη προσωπική ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα, η «μάχη» της Θεσσαλονίκης έγινε 100% πολιτική, συμπαρασύροντας σε έναν σημαντικό βαθμό, τόσο την εκλογική αναμέτρηση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και τις περιφερειακές εκλογές σε Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, προφανώς εις βάρος των αμιγώς αυτοδιοικητικών κριτηρίων, το διακύβευμα της ψήφου ταυτίζεται πλέον απόλυτα με το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε μια δημοτική αναμέτρηση μεταξύ του Νίκου Ταχιάου, ως υποψηφίου που στηρίζεται επισήμως από τη ΝΔ στην πλευρά του ΟΧΙ, και της Κατερίνας Νοτοπούλου  ως υποψήφιας που στηρίζεται επισήμως από το ΣΥΡΙΖΑ στην πλευρά του ΝΑΙ.

Μια αναμέτρηση, που προσλαμβάνει πλέον βαρύτητα ιστορικού δημοψηφίσματος για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης!

Ασφαλώς δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς, το γεγονός ότι στην πλευρά του ΟΧΙ, υπάρχουν κι άλλες υποψηφιότητες προερχόμενες από το στενό «νεοδημοκρατικό», αλλά και τον ευρύτερο «κεντροδεξιό» χώρο.

Ο Γιώργος Ορφανός, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Μάκης Κυριζίδης, ο Χάρης Αηδονόπουλος, ακόμα και ο πιο… εναλλακτικός «κεντροδεξιός» Κωνσταντίνος Ζέρβας, έχουν σαφέστατη θέση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σ` αυτούς προσθέστε το Βασίλη Μωυσίδη που προέρχεται από το χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ωστόσο, δύο είναι οι παράγοντες που δίνουν στο Νίκο Ταχιάο ως επίσημο υποψήφιο της ΝΔ, την πρωτοκαθεδρία στην έκφραση και εκπροσώπηση του ΟΧΙ, σ` αυτό το άτυπο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αφ` ενός, το γεγονός ότι δεν είναι απολύτως σαφής η προοπτική… «τερματισμού» όλων των υποψηφιοτήτων που προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς, με το σχηματισμό ψηφοδελτίων και την υποβολή τους στο Πρωτοδικείο.

Αφ` ετέρου, το δεδομένο του επικοινωνιακού ελιγμού που θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετά ΜΜΕ στην διάθεσή του, να περιορίσει το «πολιτικό μήνυμα» του αποτελέσματος αποκλειστικά στα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν οι δύο επίσημοι υποψήφιοι ΝΔ  και ΣΥΡΙΖΑ, αφαιρώντας από την εξίσωση τα όποια ποσοστά άλλων υποψηφίων προερχόμενων από τη ΝΔ, τα οποία θα «ερμηνευθούν» από το ΣΥΡΙΖΑ ως προϊόντα εσωκομματικών αντιπαραθέσεων νεοδημοκρατών.

Τα παραπάνω τα γνωρίζει η ΝΔ, γι` αυτό –χωρίς να παραβλέπει τη «μάχη» της περιφέρειας, όπου όμως, ο Απόστολος Τζιζικώστας είναι μοναδικός πόλος της ΝΔ και πάει… «τρένο»- ρίχνει το μεγάλο βάρος στην υποστήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Ταχιάου και στον περιορισμό της διάσπασης της παραταξιακής βάσης προς άλλες υποψηφιότητες.

Τη βαρύτητα που προσδίδει η ΝΔ στο πολιτικό διακύβευμα της «μάχης» για το Δήμο Θεσσαλονίκης, εξέπεμψε και η παρουσία και σχετική τοποθέτηση του Γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη σε μαζική συγκέντρωση στελεχών που έλαβε χώρα στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής Ν. Θεσσαλονίκης της ΝΔ, με αντικείμενο, την υψηλότερη δυνατή συσπείρωση της παραταξιακής βάσης, γύρω από το Νίκο Ταχιάο, χωρίς παρεκκλίσεις σε άλλες υποψηφιότητες που αξιοποιούν την απλή αναλογική για να διεκδικήσουν ρόλο την επόμενη μέρα….

Το μήνυμα που εκπέμπει η ΝΔ είναι πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, ο κόσμος της Θεσσαλονίκης που αισθάνεται τη βαρύτητα του εθνικού διακυβεύματος  και ιδιαίτερα η βάση της ΝΔ,  να επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί μια σχετικά μικρή «ψαλίδα» μεταξύ των ποσοστών Ταχιάου – Νοτοπούλου στον α΄ γύρο των δημοτικών εκλογών προκειμένου να υποβαθμίσει την αντίθεση των πολιτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών!

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ