today-is-a-good-day
15.3 C
Athens

Ρουμανία: Σφοδρή κριτική στην ΕΕ πριν από την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας

Για «διακριτική μεταχείριση» δύο εβδομάδες πριν από ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου επέκριναν την ΕΕ οι ηγέτες της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Ρουμανίας.

«Η Ρουμανία δεν θα ανεχθεί να θεωρείται χώρα κατώτερου επιπέδου», δήλωσε ο πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Liviu Dragnea, σε μέλη του κόμματος στο Βουκουρέστι.

«Σεβόμαστε τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά θέλουμε να έχουμε το δικαίωμα της δικής μας γνώμης», συνέχισε.

Η Ρουμανία πρόκειται να αναλαμβάνει την εξάμηνη προεδρία από την Αυστρία τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η ΕΕ εκφράζει αμφιβολίες για το αν θα πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο, δεδομένης της έντασης μεταξύ του προέδρου Klaus Iohannis και της κυβέρνησης υπό την ηγεσία της Viorica D?ncil?.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια εξαιρετικά κρίσιμη έκθεση σχετικά με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που υπέβαλε η κυβέρνηση της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, τα μέτρα ενδέχεται να υπονομεύσουν την ανεξαρτησία των δικαστών και των εισαγγελέων.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αριστερή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει ένα αμφισβητούμενο επείγον διάταγμα τον Ιανουάριο του 2019, το οποίο θα αποδώσει αμνηστία για ορισμένες περιπτώσεις διαφθοράς.

«Δεν μπορώ πλέον να ανεχτώ όλα τα ψέματα που προέρχονται από τη Δύση, λέγοντας ότι θεσπίζουμε νόμους προς όφελός μας», δήλωσε ο κ. Dragnea.

Από την πλευρά της, η κ. D?ncil? επανέλαβε την κριτική του Dragnea προς τις Βρυξέλλες.

«Θα ζητήσω η χώρα μου να αντιμετωπιστεί με αξιοπρέπεια και σεβασμό, ώστε να μην δεχθούμε κυρώσεις, όπως συνέβη στο παρελθόν (…) μόνο και μόνο επειδή είμαστε μια χώρα από την Ανατολική Ευρώπη», τόνισε η κ. D?ncil?.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ