today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Η Εθνική Αβαρία των Πρεσπών

*Της Ζωής Ράπτη, Δικηγόρου , LL.m*

 

Όσα η Ελλάδα δεν μαθαίνει από την εντελώς αναξιόπιστη και ολοένα περισσότερο επικίνδυνη για τον τόπο συγκυβέρνηση ΣυΡιζΑ – ΑΝΕΛ τα μαθαίνει από τρίτους – και μάλιστα από… τρίτους, οι οποίοι έχουν συμφέροντα που συγκρούονται με εκείνα της χώρας μας. Στην περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών, οι Έλληνες πολίτες ενημερώνονται για το ακριβές περιεχόμενο αυτής της αχαρακτήριστη της διπλωματικής πρωτοβουλίας του κύριου Τσίπρα από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ έχει κατ’ επανάληψιν αναφερθεί στα θετικά για τη χώρα του σημεία της συμφωνίας. Έχει χρησιμοποιήσει ως επιχειρήματα την αναγνώριση από την πλευρά της Ελλάδος της «μακεδονικής» γλώσσας, του «μακεδονικού» έθνους και όλων των άλλων σχετικών με την ισχυροποίηση του κράτους του προβλέψεων της συμφωνίας. Αυτό το έκανε και προ ολίγων ημερών, με τον επισημότερο των τρόπων: εντός του κοινοβουλίου του. Τα τελευταία «χτυπήματα» του Ζάεφ ήταν εκείνα με τα οποία διακήρυττε ότι μπορεί να διδάσκονται τα «μακεδονικά» στα ελληνικά σχολεία αλλά και ότι «αναγνωρίζεται το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση και ότι αναγνωρίζεται και από την Ελλάδα το δικαίωμα μας να χρησιμοποιούμε την μακεδονική γλώσσα».

Με τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η Ελλάδα δίνει τα πάντα σε μια χώρα ανίσχυρη για να λάβει από εκείνην μόνο προβλήματα, διεκδικήσεις σε βάρος μας αλλά και την τόσο χλευαστική διαβεβαίωση ότι τα Σκόπια δεν σκοπεύουν να… προσαρτήσουν την Ελλάδα!

Η ελληνική πλευρά, ευρισκόμενη σε εμφανέστατη αμηχανία και προσπαθώντας να συγκαλύψει τα προφανή, ισχυρίζεται ότι ο κ. Ζάεφ παρερμηνεύει τις προβλέψεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έχει διαβάσει καλά και έχει ερμηνεύσει ορθά όσα υπερασπίζεται κυβέρνηση και όσα υποκρίνεται το κόμμα των ΑΝΕΛ ότι δεν εγκρίνει.

Το άσχημο για την κυβερνητική προπαγάνδα και τραγικό για την πατρίδα μας είναι το γεγονός ότι υπάρχουν τα άρθρα της συμφωνίας των Πρεσπών, που αποδεικνύουν αν ισχύουν όσα λέει ο κ. Ζάεφ ή όχι.

Ενδεικτικά αναφέρονται το άρθρο 1 (αναγνωρίζεται ως επίσημη ονομασία το  «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»), το άρθρο 2 (αναγνωρίζεται ιθαγένεια «Μακεδονική»), το 3 (ως επίσημη γλώσσα αναγνωρίζεται η «μακεδονική»), καθώς και τα άρθρα 4 και 7 (προσδιορίζεται το περιεχόμενο των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» με τρόπο που καθιστά τους κατοίκους της γειτονικής χώρας «συνδικαιούχους» της ελληνικής ιστορίας). Τα προαναφερθέντα περιγράφουν σαφώς πόσο μεγάλη ζημιά προκαλείται στην Ελλάδα και δικαιώνουν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού της γείτονος και όχι τα ψελλίσματα της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια τεράστια εθνική αβαρία και οδηγεί την πατρίδα μας σε περιπέτειες με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

 

*Η Ζωή Ράπτη είναι Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας- Κόμματος στη Νέα Δημοκρατία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ