today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Αποκλειστικό: Έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ βλέπει εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές του 2016

Έκθεση για λογαριασμό της Γερουσίας, που παρέχει την πλέον ενδελεχή ανάλυση της εκστρατείας παραπληροφόρησης της Ρωσίας κατά τις αμερικανικές εκλογές του 2016, και δημοσιεύουν κατ΄αποκελιστικότητα οι σημερινοί Washington Post, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση χρησιμοποίησε κάθε σημαντική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων δικτύωσης προς επηρεασμό των ψηφοφόρων, ώστε να βοηθήσει την εκλογή του Trump, ενώ εργάστηκε ακόμα πιο σκληρά για να τον υποστηρίξει και μετά την εγκατάστασή του στο Λευκό Οίκο.

Η έκθεση, σχέδιο της οποίας περιήλθε στην Washington Post, είναι η πρώτη που μελετά τα εκατομμύρια των θέσεων που παρείχαν μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, υπό την ηγεσία του ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Richard Burr (πρόεδρος) και του δημοκρατικού Γερουσιαστή Mark Warner. Η διακομματική επιτροπή δεν έχει αναφέρει αν υποστηρίζει τα ευρήματα. Η εν λόγω έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μαζί με μια άλλη μελέτη αργότερα εντός της εβδομάδος. Η έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία ανάλυσης δικτύων Computational Propaganda Project and Graphica του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, παρουσιάζει νέες λεπτομέρειες για το πώς οι Ρώσοι που εργάζονται στο Internet Research institute (IRA) με έδρα την Αγ. Πετρούπολη -το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν για ποινικά αδικήματα σχετικά με την παρέμβασή τους στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 – κατηγοριοποιούσαν τις ομάδες συμφερόντων στις ΗΠΑ για στοχοθετημένα μηνύματα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα μηνύματα προσπάθησαν σαφώς να ευνοήσουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα – και συγκεκριμένα τον Donald Trump», αναφέρει η έκθεση. «Ο Trump αναφέρεται περισσότερο στις προσπάθειες επηρεασμού που απευθύνονται σε συντηρητικούς και δεξιούς ψηφοφόρους, τους οποίους η ανταλλαγή μηνυμάτων ενθάρρυνε να υποστηρίξουν την εκστρατεία του νυν αμερικανού προέδρου.

Ακολούθως, οι σημαντικότερες ομάδες που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τον Trump δέχονταν μηνύματα, που επεδίωκαν τη δημιουργία σύγχυσης, διάσπασης προσοχής και τελικά αποθάρρυνσης των μέλη τους από τη συμμετοχή τους στις εκλογές».

Οι Ρώσοι στόχευαν ιδιαιτέρως στην ενεργοποίηση των συντηρητικών ψηφοφόρων σε θέματα όπως τα δικαιώματα οπλοφορίας και το μεταναστευτικό, υποσκάπτοντας την πολιτική επιρροή των αριστερών αφρο-αμερικανών, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη τους στις εκλογές και διαδίδοντας παραπλανητικές πληροφορίες για τον τρόπο ψηφοφορίας.

Πολλές άλλες ομάδες -λατίνοι, μουσουλμάνοι, χριστιανοί, ομοφυλόφιλοι, φιλελεύθεροι, νότιοι, βετεράνοι- βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής των Ρώσων, που χειρίζονταν χιλιάδες λογαριασμούς κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Το Facebook, το Google και το Twitter αποκάλυψαν για πρώτη φορά πέρυσι ότι είχαν εντοπίσει ρωσική παρέμβαση στους ιστοτόπους τους.

Οι επικριτές ανέφεραν προηγουμένως ότι χρειάστηκε πολύς καιρός για να κατανοήσουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης και ότι οι ρωσικές στρατηγικές πιθανότατα έχουν αλλάξει από τότε. Οι προσπάθειες χειραγώγησης των Αμερικανών αυξήθηκαν απότομα το 2014 και κάθε χρόνο έκτοτε, καθώς οι ομάδες των ρώσων χειριστών διέδωσαν τη δουλειά τους σε περισσότερες πλατφόρμες και λογαριασμούς, στοχεύοντας σε μεγαλύτερες ομάδες αμερικανών ψηφοφόρων με κριτήρια τη γεωγραφική κατανομή, τα πολιτικά συμφέροντα, τη φυλή, τη θρησκεία και άλλους παράγοντες.

Συνολικά, οι 20 πιο δημοφιλείς σελίδες δημιούργησαν 39 εκατ. «likes», 31 εκατ. «shares», 5,4 εκατ. αντιδράσεις και 3,4 εκατ. σχόλια. Οι υπάλληλοι της εταιρείας δήλωσαν στο Κογκρέσο ότι η ρωσική εκστρατεία έφθασε σε 126 εκατ. ανθρώπους στο Facebook και 20 εκατ. περισσότερα στο Instagram. Ενώ η συνολική ένταση των αποστολών σε πλατφόρμες αυξανόταν χρόνο με το χρόνο – με ιδιαίτερη ακμή κατά τη διάρκεια των έξι μηνών μετά την ημέρα των εκλογών το 2016 – η αύξηση αυτή ήταν ιδιαίτερα έντονη για το Instagram, το οποίο, από περίπου 2.600 δημοσιεύσεις μηνιαίως το 2016, έφτασε σε περίπου 6.000 το 2017, οπότε και οι λογαριασμοί έκλεισαν.

Κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων που καλύπτει η έκθεση, οι ρωσικές θέσεις στο Instagram παρήγαγαν 185 εκατ. «likes» και 4 εκατ. σχόλιαχρηστών.

Είναι βέβαιο ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης αυτής πρόκειται να προκαλέσει κύμα πολιτικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ